Händelser (Små episoder) 2013. Längre ner på sidan finns händelser från andra år.

Vill man ha händelserna kronologiskt bör man börja längst ner och gå uppåt på sidan.

31 DEC 2013
Nu har jag hållit på några dagar med att leta efter bilder till kommande föredrag om den holländska 1600-talskonsten och 1900-talskonsten. jag är inte klar på långa vägar ännu. Den kommer att vara i Åmåls konsthall den 12 februari och den 19 februari.
22 DEC 2013

Idag fick jag ut mitt julkort. Jag trodde inte jag skulle hinna. Så här ser det ut

21 DEC 2013
Ända sedan min Amiga krasch den 2 november har ju nu hållit på att föra in alla uppgifter om mina konstbilder (827 titlar) till en Excelfil på min PC. De genom åren (under ca 60 år) sålda bilderna, ca 400 original, har jag inte hunnit med. De ligger på papper i en pärm och får ligga där tills vidare.

Det har som sagt tagit tid att föra in 827 bilder med mer än 32 celler för varje titel + en mycket liten bild på varje titel så att jag lätt skall känna igen bilden. Där har det alltså blivit en förbättring. I Amigan fick jag skriva om hur bilden såg ut. Nu är jobbet gjort men jag kommer säkert att hitta felaktigheter. Jag har ju jobbat ca 12 timmar om dan hela tiden sedan den 4 november och då kan det lätt bli fel här och där.

Jag har nu också passat på att ändra priserna på mina originalbilder. Jag gör ju inte, på grund av min "kol" , fler sådana målningar med airbrush-teknik. De har varit starkt subventionerade förut. Nu tar jag ut ungefär som en datatekniker gör per timme. Ibland kan det då bli orimligt höga priser och då får jag ändå subventionera men inte lika mycket som förut.

16 DEC 2013
Idag var jag och hämtade min utställning i Karlskoga. Jag fick starta kl 6.30 på morgonen och kom just hem och nu är klockan 17. Under den drygt månadslånga utställningen har det varit 686 besök, därav 55 skolelever. Under tre lördagar hade man haft tre musikevenemang i konsthallen. Den publiken är inte inräknad i besökstatistiken.

Jag sålde 14 bilder för totalt 52.400 kronor. En akrylmålning, tre digital painting-bilder, fem serifoliegrafier, och fem digital print-bilder. Köpare var Örebro landsting, som köpte "Transparent lek", Karlskoga kommun som köpte två bilder, "Uppdrag" och "Ariadnes garn", Karlskoga Konstförening som också köpte två bilder "Från Ljus till Ljus (Alt I) och "Förändring (Alt III). Öviga 9 bilder köptes av privatpersoner.
Konstföreningens och konsthallens personal skötte allt utomordentligt bra. Även mycket god service vid både uppackning av bilder och inplastning i dag när bilderna skulle hem igen. Jag hade räknat med betydligt  längre tid idag. Tack för allt jobb och tack till publiken som handlade så bra. Skulle någon ha missat ett köp finns alltid möjlighet att köpa direkt från mig här på mitt galleri. Jag kan även skicka bilder. Se försäljningssidan

2 dec 2013

2012 blev jag för fjärde gången uttagen att vara med i den världsomspännande grafiktriennalen som arrangeras av MTG i Krakóv i Polen. Man söker där liksom numer även till Liljevalchs med digitala presentationer. Många tusen konstnärer från hela världen söker till fas 1. Då kostar det inget. Av dessa plockar sedan en jury ut ett ganska stort antal (Fas 2) som får skicka in sina bilder "på riktigt". Då får man också betala en anmälningsavgift. Av dessa valde sedan juryn ut 743 konstnärer.  Av dessa är endast 9 stycken svenska konstnärer och endast en (jag själv) är från Dalsland. I Falun kommer man nu att visa 140 av dessa 743 konstnärer. Mina bilder som antogs var nedanstående. En av dessa kommer nu att visas i Konsthallen på Dalarnas museum 14 dec 2013 - 23 feb 2014. Vernissage lördagen den 14 december klockan 14.00.

        
        Vilse i dunkel skog                               Porten till Inferno                           Avgrundsbranten Malebolge

       

<<<<Bilder från Juryarbetet i Krakow 2012>>>>

1 dec 2013
Nu ikväll fick jag ett brev med den här texten:

"Besökte på eftermiddagen Konsthallen i Karlskoga. Din utställning imponerade! Stort tack! Du kombinerar vetenskaplig precision och filosofi med humor och skönhet på ett hänförande sätt. Som ögonläkare blev jag lyrisk över stereobilderna!"

I morgon får man nog tillbaka pengar från skatteverket. Förra året var det den första vardagen i vecka 49. Det gäller  näringsidkare som skall få pengar tillbaka.

Jag har ännu inte fått riktig ordning på min kraschade Amiga-dator. Datorn fungerar något så när, men så fort jag försöker skriva ut på papper låser sig datorn, så nu sitter jag och för över alla mina bildinformationer till en Excelfil i min PC. Ett jobb som kommer att ta ca 1 månad. Det gäller 1200 bilder med 36 fält för varje bild. Detta betyder att 43200 celler skall fyllas i med olika värden. Därefter kommer allting annat jag manuellt måste överföra från Amiga till PC.

Jag har också skaffat mig ett nytt bokföringsprogram för PC och ett 3D-program för PC. Dessa har jag inte hunnit börja på ännu. Jag har alltså hur mycket jobb som helst framför mig. Dessutom hade jag innan Amiga-kraschen lovat att hålla föredrag om den holländska konsten i februari. Det skall bli två föreläsningar den 12 och 19 februari.

Utöver min utställning i Karlskoga (9 november - 15 december) deltager jag också på Grafiska Sällskapet i temautställningen "Skogen". Grafiska Sällskapet har sitt galleri på Hornsgatan 6 i Stockholm.

20 nov 2013
I går hade jag föredrag om mina tekniker och om innehållet i mina bilder i Karlskoga Konsthall. kl 18.30 - 21.15. Trots den avgörande fotbollsmatchen  mellan Sverige och Portugal kom det ca 25 personer. Efter kvällens föredrag hade det sålts ytterligare 1 bild så nu har jag sålt 12 bilder för totalt 42.500 kr. En av bilderna köptes av Örebro landsting, en stereobild, "Transparent lek (Alt II)", för 9.100 kr. Roligt! Alla bilder från utställningen (packning-hängning-vernissagepublik, föredrag med mera finns på en egen sida, "Karlskogautställningen". Klicka här.
9 nov 2013

Idag kl 11-15 var det vernissage på utställningen i Karlskoga Konsthall. Vid öppningen klockan 11 var det ca 25 personer på plats och vid stängningsdags kl 15 hade det varit 55 som besökt utställningen och de stannade länge. Sex bilder hade då sålts. Bland annat köpte Karlskoga kommun två större grafiska blad. Konstföreningen köpte också två bilder, sedan var det två privatköp. Total försäljningssumma hittilldags är 22.600 kr.
Det var en helsida i färg i Karlskoga tidning.

Vid 11.15 öppnade vice ordförande Siw Erlandsson utställningen. Alla bilder från utställningen (packning-hängning-vernissagepublik, föredrag med mera finns på en egen sida, "Karlskogautställningen". Klicka här.

18 okt 2013

Håller nu på att planera min utställning till Karlskoga Konsthall. Den var tänkt att sluta den 1 december men nu har Karlskoga kommun velat förlänga utställningen till den 15 december. Klicka här eller på affischen om du vill se den som PDF

15 0kt 2013

Nu har jag fotat och redigerat 50 bilder till Dalslands Konstförenings hemsida. Det är bilder från Höstsalongen.

Själv har jag med fyra bilder. En ser ut så här. Den är 60 x 160 cm stor på duk. Titeln är "Vart 500:e år" och syftar på Fågel Fenix som förbränner sig själv vart 500:e år och ur askan förvandlas till en ny Fågel Fenix. jag har med tre av bilderna i en svit. Den fjärde bilden är inte gjord ännu.


30 aug 2013

 En ny målning är klar. För ovanlighetens skull har jag här gjort den i liggande format. Största versionen blir 60 x 160 cm. När det gäller konstbilder anger man alltid höjd x bredd. Det är många som inte känner till detta.

25 aug 2013

Idag är det sista dagen för Dalslands Konstförenings sommarsalong.
 Sedan jag skrev sist har jag hunnit bli klar med ytterligare en Tarotbild, "Fem bägare", samt blivit klar med "Balansakt på slak lina", en bild som jag egentligen hållit på med sedan 10 maj 2013. Jag har också gjort en variant i en annan färgsättning av bilden "Nio brickor".

            

Igår och idag har jag sysslat med digitalmanipulerade foton av blommor. Jag har fotograferat några av växterna som finns i min trädgård. Dessa har jag sedan tagit in i datorn och manipulerat rätt kraftigt, både till form och färg. Det är en väldig skillnad i arbetsinsats att arbeta så i förhållande till när jag gör mina Digital Painting-målningar. Då är det ofta en arbetsinsats på ca 200 timmar per bild. Nu räcker det med några timmars datorarbete per bild. Priset kommer också att bli därefter. Alltså mycket billigare.

       

 

3 aug
2013

 

  I går blev jag klar med ytterligare en bild i Tarotsviten. Jag jobbar ca 12 timmar 0m dagen alla dagar i veckan. Den här bilden gick något fortare än de tidigare i serien. Den hör till den "Lilla Arkanan" och har namnet "NIO BRICKOR". I nedre delen av sidan med bilden finns mer information. Klicka på bilden så kommer du dit. 

27 juli 2013

 Idag blev jag klar med en bild nr 3 av de fyra jag talat om tidigare. Jag jobbar med bilderna parallellt så de har inte direkt släktskap. Denna bilden har istället släktskap med "Tornet". Ingår i Tarotsviten. 140 timmar vid datorn gick det åt.

Nu håller jag på med nästa bild. Den kommer att handla om "NIO BRICKOR".

 

9 juli 2013

  Idag blev jag klar med en bild nr 2 av de fyra jag talat om tidigare. Jag jobbar med bilderna parallellt så de har inte direkt släktskap. Denna bilden har istället släktskap med "Tankar om natten". Här har jag byggt på den bilden med en kvinnogestalt och en del annan rekvisita. (Fladdrande ljus, en stol, andra målningar, även "Tornet" som jag visade nyligen).  Det är en bild med många bottnar, så här låter jag åskådaren att helt på egen hand bilda sig en uppfattning. Med utgångspunkt från sitt eget liv tror jag att man kommer till helt olika tolkningar. Den har tagit väldigt lång tid att få klar. Mycket mer än vad man tror när man ser tidsskillnaden mellan Tornet och den här. Jag började med denna bilden långt före "Tornet".

Nu håller jag på med nästa "Tarot kort". Det kommer att handla om "Eremiten, kort nr IX".

I morgon skall jag och ordförande i Dalslands Konstnärsförbund, Elisabeth Wennberg,  fara till Rackstadsmuseet i Arvika och planera eventuell utställning där när Dalslands Konstförening fyller 80 år 2015. 

 

1 juli
2013

  Idag blev jag klar med en ny bild. Jag har nu sedan den 10 maj hållit på med 4 bilder. Arbetar ca 12 timmar om dagen. Det gäller alla dagar. Även lördagar och söndagar. Nu var i alla fall en klar. TORNET heter den. Om du klickar på den får du mer information i slutet på den sidan där bilden är. Den är lite annorlunda mot de bilder jag brukar göra. Inspirationskällan har varit Tarotsystemet. Tarot är ju rätt nära både astrologin och I Ching som jag arbetat mycket med tidigare.


27 juni 2013

    Dalslands Konstförening hade sin vernissage på årets Sommarsalong i Dals Långed nu i söndags. Något mindre folk än vanligt tyckte jag. Jag hade med tre bilder. Egentligen 4 eftersom man också kunde köpa enbart den ena delen av ett stereopar. Jag hade helt inriktat mig på stereo. Det aktiverar besökarna.

      

22 maj 2013

    Det har hänt mycket under senaste månaden. Kanske inte så mycket på bildsidan utan mer på det personliga planet. Det är ju dock sådant som jag inte tar upp i offentligt ljus. Dock kan jag säga att vara snäll och hjälpa andra inte alltid lönas med motsvarande tacksamhet. Tvärtom. Ändå tror jag att människan innerst inne är god och på sikt lönar det sig att vara snäll. Ju mer du ger, ju mer får du. Åtminstone på sikt.

Senaste konsthändelsen är Konstvandringen i Dalsland. Det var betydligt färre besök än vanligt trots att samlingsutställningen var i Åmåls konsthall. Anledningen kan vara att man ordnar en massa andra kulturella händelser samma helg. Exempelvis är det ju ofta litteraturvänner också är intresserade av konsthändelser. Nu kolliderade dessa händelser alldeles i onödan. Jag kan inte förstå att man lägger novell dagar i Baldersnäs samtidigt som Konstvandringen. Försäljningsmässigt var det också en katastrof. Så här dåligt resultat har det aldrig varit.

Hur som helst. Nu jobbar jag på nya bilder till en kommande utställning i Karlskoga konsthall i höst och givetvis måste jag tänka igenom vilka bilder jag skall ha till Dalslands Konstförenings Sommarsalong. Det är inlämning den 13 juni. Framåt hösten är det inlämning till Vårsalongen på Liljevalchs och då kanske man skall skicka in igen. Under senaste veckan har jag också sökt utställningstid på galleri "Grafik i Väst", Göteborg till hösten 2013 eller våren 2014.

23 mar 2013

 

 

 

Liljevalchs Vårsalong i Stockholm är slut.

Nedanstående bilder såldes på Vårsalongen i sex exemplar (3 av varje) för priset 5.500 kr respektive 4.800 kronor styck.

      

 Framtida månskenstur på Dalslands kanal.                                              Avgrundsbranten-Malebolge

 

29 jan 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idag hade PD ett reportage om Liljevalchs Vårsalong. Klicka på bilden för PDF. Då är det lättare att läsa vad Elinor Thuresson skriver:

27 jan 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är jag väl hemkommen från Stockholm och Liljevalchs Vårsalong.
Det var väldigt mycket folk både på förvernissagen och på den vanliga vernissagen på fredagen.

Det var mycket som var bra men också sådant som man hade kunnat vara utan tycker jag. I stort fick dock Vårsalongen bra recension i Dagens Nyheter (DN 27/1). 2183 konstnärer hade ansökt och lämnat in 8317 verk. Av dessa godtogs 315 verk av 157 konstnärer. Medelåldern av de konstnärer som deltar är 43 år. Jag hör till de äldsta men med en av de modernaste teknikerna. Jag har med två stora "Vindbruksbilder" och en bild från "Infernosviten", alla tre i digital teknik.

 

Ovan ser ni en bild från entréhallen i samband med förvernissagen. Där ser man hur mycket folk det är. Lilijevalchs bjöd på grillspett och öl, därför alla ölflaskor i händerna på besökare.

Till nuvarande AKTUELLT-sida

   Händelser under 2010     Händelser under 2011        Händelser under 2012       Händelser under 2013

Händelser under 2014          Händelser under 2015