Händelser under 2011 (Små episoder). Längre ner på sidan finns händelser från andra år.

Vill man ha händelserna kronologiskt bör man börja längst ner och gå uppåt på sidan.

 

Tor 29 dec 2011
Har sista tiden hållit på att göra klart sådant jag inte hunnit med. Städa i Galleriet, Montera några bilder, installerat min nya skrivare, en Epson Stylus Pro 7900. Jag har även provkört några canvas-bilder. Det kommer att bli bra att kunna göra även stora utskrifter hemma. Andreas från "Datatema" och en medhjälpare hade ett styvt jobb att bära upp den 85 kg tunga apparaten till mitt gamla fotolab på övervåningen i huset.

Mitt julkort med vindkraftverken väckte tydligen en del uppmärksamhet märkte jag.

Tor 15 dec 2011

Gjorde 2011 års julkort. Med tanke på alla försök till vindkraftsetableringar i Dalsland, blev det så här och med undertexten "Julen 2015, en framtida vildmarksvision".

Klicka här så kan du få kortet i PDF-version
Alla ni vindkraftsdrabbade kan använda det som julkort till era politiker.

Ons 14 dec 2011


Så här kan det komma att se ut vid Håbol kyrka. Foto: Margareta Köhn. Fotomontage: Björn Carlén

Nu har jag hållit på en dryg vecka med fotomontaget över vindparksprojektet "HÅBOL". Det blev 1 försatsblad och sedan 14 bildsidor. Klicka här för PDF.

Ons 30 nov 2011
Nu är det en hel månad sedan jag skrev här i dagboken. Under den tiden har jag hunnit med däckbyte på bilen, deltagit i en grupputställning i konstföreningen Nikes regi i Uddevalla, Clara, ett av de yngsta barnbarnen har fyllt 17 år, jag har varit på "Klinisk fysiologi" för lungprover, Behandlades av en en mycket rar flicka som hette Sahra Niklasson, jobbat ett massa timmar med Dalslands Konstförenings årsutskick, varit gräsänkling när min fru var i Egypten , visat ett par av mina filmer från 1967 som jag hade låtit överföra på en Blue Ray-skiva, ringt till äldsta dottern, Gabriella när hon fyllde 52 år, skaffat en ny dator till galleriet, varit på förvernissage till Mikael Kihlmans utställning i Åmåls konsthall, monterat och ramat in stora canvas-målningar, Skickat in en bild på "Ossi" till Årets "Lussekatt", varit på fest hos Ulrika Jarl Eriksson, gjort Dalslands Konstförenings BUSstatistik som snart skall skickas in, sänt digitala bilder till Krakow, varit på gråstarrundersökning i Uddevalla, gjort annonser till den kommande konstvandringen, läst korrektur till konstvandringens folder och idag har jag skrivit några rader till Marie Isaksson som fyller år den 30 nov.
Mån 31 okt 2011
Aktuellt på konstscenen
 
IAA lanserar World Art Day
 
IAA (KROs internationella sektion) har tillsammans med internationella IAA arbetat fram konceptet World Art Day. Dagen ska uppmärksamma konst runt om i hela världen och datumet är satt till Leonardo da Vincis födelsedag 15 april. Då kommer jag säkert att ordna något i galleriet.
Sön 23 okt 2011
Utställningen slut. Idag kom det lite folk. 10 personer besökte galleriet innan jag stängde kl 17. Totalt 50 besök och 11 bilder sålda. Nu har jag en del efterarbeten med fakturor och emballage av sålda bilder.
Ons 19 okt 2011
Var är de konstintresserade? Var är de grafikintresserade? Var är de som letar efter julklappar (Här finns bilder från 1000 kr till 22.000 kr). Var är alla utställningsbesökare. Efter vernissagen har det bara varit ett besök. Jag har ju öppet från 12-17 varje dag. Galleriflagga hissad, Affischer ute på stan och i samtliga biblioteken i Dalsland och i Säffle, A2-affischer på Drottninggatan och vid Nolbygatan 5. Inslag i TV4, info på Kulturguiden, massor av mailutskick både från mig och via kultursamordnaren i Dalsland och via Grafik i Väst. Vad mer kan man göra?
Lör 15 okt 2011
Vernissagen blev bra. Ca 40 besök och 11 bilder sålda för totala katalogpriset 26.000 kr. Nu lämnade jag ju 20% rabatt under vernissagedagen. Det hade jag även lovat i annonserna och på affischer. Ute i galleriet bjöd jag på sherry, äppelcider, chips, nötter och godis. Inga-Britt bjöd på kaffe och äppelkaka inne i bostadshuset för dem som önskade. Eftersom jag annonserat i fyra tidningar (NWT, Säffletidningen, Dalslänningen och PD), trodde jag det skulle komma mer folk utifrån, men så gott som samtliga var Åmålsbor. Det kanske blir fler utifrån i morgon och under den veckan som kommer.
Tor 13 okt 2011

TV4-väst sände idag. Här fanns förut en länk som nu har gått ut.


Annonsen såg ut så här. Något mindre, 80 x 65 mm

Så här skrev Andreas Dagström Provinstidningen Dalsland (PD). Vill du ha den läsbar kan du klicka här

Ons 12 okt 2011
Idag hade jag pressvisning. Jag hade skickat ut till rätt många tidningar. Det var bara en tidning som kom och det var PD. En del andra skulle visst skriva också och använda de bilder jag skickade med.
TV4 kom och var här ca 1,5 timmar. De sänder nog i morgon eller på fredag. Det är jag tacksam för. Man når ju väldigt många på det sättet.
Ons 5 okt 2011

Nu har jag skickat ut inbjudan till pressvisning onsdagen den 12 oktober. Få se hur många tidningar som kommer. De har ju också fått några bilder som de kan använda om de inte hinner att infinna sig här. Även lokal-TV har fått inbjudan.

Likaså har jag mailat till Statens Konstråd och till Konstenheten för Region Västra Götaland.

Lör 1 okt 2011
Idag var jag nere och såg Elisabeth Wennbergs utställning i Melleruds biblioteks konstrum. Det var en riktigt bra utställning. Mycket folk kom det också. Vid utställningens öppnande var det nog upp emot 40 personer. Kaffe och kaka fick man också. Det måste ha hänt något i Melleruds biblioteks konstrum. Förut har det varit väldigt svårt att få folk dit. Lokalen har tidigare också känts som om ingen brydde sig. Nu var det annorlunda. Nya spotlights och ett mycket fräschare intryck.

Själv har jag inte ställt ut i Mellerud sedan de hade sin större konsthall. Separat för min del var det i november 1977. Förre museichefen vid Borås konstmuseum, Torsten Ahlstrand, skrev då ett förord i katalogen som kom att betyda mycket för min vidare utveckling.

I PD såg jag ett referat från fullmäktigemötet i Åmåls sessionssal onsdagen den 28 sep. Det var Vindbruksplanen som klubbades och det gick ju rätt väg, alltså en nollösning. Ingen förstörelse av det kulturlandskap som finns inom Åmåls kommun. En del markägare i fullmäktige blev tydligen alldeles frustrerade och kallade oss som bedrivet information om vindkraften för "obstinata fundamentalister", citat från Sven Callenberg (C). Häromdagen blev vi offentligt kallade "gaphalsar" av en annan Centerpartist i Åmål, Anne Sörqvist i Nya Wermlandstidningen. Hela debatten verkade enligt referatet till största delen handla om uteblivna lättförtjänta pengar för markägarna, så nedanstående bild som jag gjorde för något mer än ett år sedan stämmer ju bra.

   
© Björn Carlén: "30 silverpenningar"                                       © Björn Carlén: "30 silverpenningar" (detalj)

Detta är vad det är frågan om. Att tjäna pengar på andras bekostnad.

Det handlar inte om att rädda miljön. Ser vi på hela processen när det gäller CO2-utsläpp är vindkraften för Sveriges del det sämsta alternativet. All vår energiproduktion är CO2-fri men räknar man från ”Vaggan till graven” är vindkraften sämst. Den släpper vid den beräkningen ut 13 gram per KWh medan kärnkraften stannar vid 3,3 gram per KWh och vattenkraften vid 4,4 gram per KWh.

 

Sön 19 sep 2011

Har under helgen varit i Göteborg och tittat på utställningar. Bland annat på Konstmuseet. Där var det vernissage på Jan Lööf med alla sina "maskiner". Det var gott om barnfamiljer på besök.

På hemvägen var jag på Dalslands Konstmuseum och såg på Gunnar Larsson från Mellerud. Han valdes in som 53-åring i Dalslands Konstnärsförbund där han var med till sin död 1970. Jag minns honom de första åren jag själv var med i förbundet. På den här utställningen fanns bland annat en bild som föreställde Borgholms slottsruin på Öland. Han målade den som 59-åring. Själv hade jag gjort samma motiv som liten 11-årig grabb. Det var väl därför jag stannade upp litet extra vid Gunnar Larssons Borgholm. Nedan ser du bilden till vänster bredvid min egen från sommaren 1947 till höger.

   

På utställningen på Museet i Upperud kunde man också se 9 nya bilder av KG Bratt. Han hör utan tvekan till de bättre i Dalslands Konstnärsförbund tycker jag.


KG Bratt "Öppning - flöde" , akryl 30 x 30 cm

Ons 31 aug 2011

I dag var jag på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn och tittade på akvareller av Emil Nolde. Det fanns många bra bilder men utställningen i sin helhet var inte så imponerande. Guiden däremot var väldigt bra.

 

Sön 28 aug 2011

Dalslands Konstförenings Sommarsalong slut. Sålde två bilder. En på "gåvoväggen" (Återspegling) och en stereo (Resumé).

    

Lör 13 aug 2011

Utställningen på Baldersnäs är slut. Ca 4.000 besökare.

 

Tack alla som besökte utställningen!

Resultat efter utställningens slut den 13 augusti 2011

59 bilder på väggarna. Under första timmarna av vernissagen var det dåligt med folk men vid dagens slut kl 18 hade ändå ca 100 personer besökt utställningen. På eftermiddagen var det nämligen "Hästens dag" på Baldersnäs och det drog mycket folk. Hur många som var där de följande 35 dagarna vet jag inte, men gissningsvis var det totalt ca 4.000 besök. (Jag grundar detta på antalet namn i besöksboken, där jag av erfarenhet vet att endast ca 10 - 15 % skriver sitt namn). Dagarna efter vernissagen var utställningen till största delen obemannad. I stället hade jag en slags själv-service-system där besökaren kunde markera inköp och lägga en beställningsblankett i en försluten box.  Av den anledningen hade jag också mycket texter som berättade om bilderna. Teknik, tankar och idéer. Totalt såldes bilder för katalogpris 14.100 kr. Efter rabatter som det var under vernissagen, blev summan 11.700 kr. Landstingets inköpare lyste som vanligt med sin frånvaro.
Två tidningar skrev om utställningen, dock inte "Dalslänningen" som har Bengtsfors som hemkommun. Längst ner på den här sidan kan du läsa TTELAS artikel.

Några kommentarer i besöksboken: "Fantastiska bilder" - "Spännande nytänkande bilder" - " Tankvärda och häftiga" - " Tack för en fin upplevelse" - "Utmärkt utställning" - "Tack för en fantastiskt intressant utställning som jag hoppas komma tillbaka till flera gånger innan den stänger" - "Fantastisk udstilling, må se mer på hjemesiden"

Positiva erfarenheter av utställningen:
1. Stort besökarantal och stor respons kan jag se i besöksboken.
Ca 4.000 personer på fem veckor får man inte i en konsthall.
2. Lätt att hänga bilderna. Alla väggar är vita och spikbara.
3. Rätt så bra belysning. 35 spotlights à 60 w som tyvärr är placerade för långt från väggarna.
4. Inga bilder skadade eller blev stulna trots att utställningen till största delen varit obevakad.

Negativa erfarenheter av utställningen:
1.  380 kvm yta kändes litet för ödsligt. Man skulle nog ha kombinerat måleri och grafik med skulptur på golvytan. Om man delade upp rummet med en vikvägg skulle man få ett något intimare rum med ungefär lika många hängbara väggmetrar.

2. Att lokalen vid ett par tillfällen ockuperades av annan verksamhet ("Starke man" och "Kanotmaraton"). Att man vid ett tillfälle hade en släktträff för 150 personer spelade däremot inte så stor roll. Då fick de ju en trivsammare miljö och det var säkert flera som tog del av utställningen. Ett anslag på dörren (som den dagen var låst) hade förståss varit på sin plats.

Så här skrev TTELA 

DATORISERAD. Björn Carlén målar tavlor i datorn. Inspirationen kommer från omvärlden – politik, sjukdomar och samhällsfenomen.

Björn Carlén har symboliken i fokus

BALDERSNÄS

Han målar med hjälp av datorn och tycker om när betraktaren ser andra saker i hans verk än vad han själv gör. Björn Carlén visar just nu sina tavlor för Baldersnäs besökare.

   
Slingrande III                     Det blev inte mycket bär i år

Ett ryggskott 1985 förändrade allt. I 14 dagar blev konstnären Björn Carlén sängliggande och det var startskottet för övergången från serifoliegrafi, en blandning av vanlig serigrafi som görs i tryckramen genom en screenduk och att spruta färgen genom en montagefolie i stället för att dra alla färger med rakeln på screenduken, till digital målning.

– Då fanns det inga program för det där, så jag tänkte att jag skulle lära mig. Och med min commodore 64 i knät började jag med att rita raka linjer över skärmen.

Och lärde sig, det gjorde han. Så bra att han blev erbjuden att sälja sitt program, men tackade nej. – Jag tänkte att jag skulle sälja det själv, men var alldeles för tidigt ute. Skolorna förstod inte varför man skulle behöva rita saker i ett datorprogram, säger han.

 
På randen                                                                              Förändring

Kunde ta en dag
Allt börjar med X, Y och Z i Björns tavlor.
– Jag bestämmer hur stor formen ska vara – hur bred, hög och djup. Sen gör jag en skiss i min Amiga som jag för över till pc:n, där jag lägger skuggor och färger.

Björn Carlén pekar mot en liten informationstavla på väggen i den stora virkestorken på Baldersnäs herrgård. Där syns de verktyg i datorn som han använder i sitt skapande.

– Jag jobbar på samma sätt som innan, men då fick jag rita upp små skisser som jag sen gjorde om i olika varianter.

Då kunde det ta en dag för Björn att göra en skiss.

– Så tänkte man ’det hade varit bättre om jag vred den där lite åt det håller’ och så fick man göra om en ny skiss nästa dag. Nu är det lite smidigare.

   
Korsdrag - Röd                           Korsdrag - Blå

Symboliken
Runt om i lokalen hänger kryptiska tavlor med geometriska former. Och tittar man riktigt noga upptäcker man att det finns mer under ytan än vad det första intrycket ger sken av. Hästhuvudena på ett schackbräde och flaggor i bakgrunden som blåser åt olika håll. Tavlan heter ”Korsdrag” och gjordes inför valet.

– Hästar på ett schackbräde går inte rakt fram, man vet aldrig vart de är på väg. Och flaggorna är sådana de har i tornerspel, säger Björn.

– Jag jobbar mycket med symbolik. Jag läser mycket om det också och tycker att det är spännande, säger han.

Utställningen på Baldersnäs är hans 356:e.
– Snart måste jag nog ta det lite lugnt och bara vara pensionär, säger han.


Resumé (Stereo)

Från bakverk
När han 1959 gick ur Konstfack i Stockholm fick han jobb som bildlärare i Östersund, men tog flyttlasset till Åmål tre år senare. Och där har han stannat kvar.

– Det är bra här, ska man ut och handla ett par saker så går det snabbt till affären. I Stockholm tar det mycket längre tid, säger han.

Tiden i den välkända konstskolan ser han som fem år av bra konststudier.
– När jag gick på konstfack var det inte lika mycket spektakel. Då var det bara en bra konstskola, säger han.

Konstintresset började dock mycket tidigare än så.
– Jag hittade ett par oljemålningar som jag gjorde när jag var elva år och blir häpen över hur bra de är.

Och kanske härstammar intresset från bakverk.
– Mina farbröder hade ett konditori och jobbade mycket med marsipan.

Parallellt med arbetet som bildlärare har han hela sitt liv jobbat med bilder.
– Det är inte så slitigt när man gör något som man gillar.

Anna Sofia Dahl

 

 

Sön 30 juli 2011
Utställningen på museet var på samma sätt som för två år sedan med undantag av att formatet på bilderna nu var 25 x 25 cm istället för 15 x 15 cm. Att hitta konstnärerna är nästan lika omöjligt denna gången.

Min utställning på Baldersnäs ("Virkestorken") verkar fungera bra. Det har varit rätt mycket folk. Ca 1000 personer på besök hitintills. Det kan jag se i besöksboken. Jag utgåt från att endast 10-15% av besökarna skriver sina namn där. Några bilder har också blivit sålda.

Fre 22 juli 2011

Den förfärliga massakern på Utöya utanför Oslo, där 76 ungdomar blev nerskjutna av en galning. Jag tar med det här för att komma ihåg datum för den fruktansvärda händelsen. Alla har säkert läst och hört om det hela i tidningar, radio och TV.


Foto: Ferdinand Ostrop/SCANPIX NORGE

 

Sön 10 juli 2011
Vernissage på Baldersnäs

Växlande molnighet och ca 22 grader i luften. Perfekt väder för en vernissage. Det började dock med dålig publiktillströmning, så att gå runt för någon grupp och berätta om bilderna blev inte aktuellt. Emellertid, när dagen var slut kl 18, hade det nog varit ca 100 personer på utställningen. De flesta hade nog "Hästen" i fokus, (det var "Hästens dag" på Baldersnäs). Några enstaka köp blev det. Några var mer intresserade än andra och återkommer antagligen. Stereobilderna verkade intressera folk mest. Totalt visar jag 59 Akryler, Digital Paintings, Serifoliegrafier och Digital Prints.


Remmalag på Baldersnäs den 10 juli 2011.

Lör 9 juli 2011
Nu börjar allt bli klart till utställningen på Baldersnäs. I morgon kl 12-16 är det vernissage. Tänker hitta på något så att det lönar sig att komma på vernissagen. Lotteri eller nersatta priser just under den dagen.
Tis 5 juli 2011

Idag har jag hållit på med hängningen av utställningen på Baldersnäs. Det blev nästan precis som jag planerat. Var i gång från kl 10-18. Min fru Inga-Britt har hjälpt till att bära. På eftermiddagen kom det en ung duktig grabb och hjälpte till med belysningen. Man blir tvungen att dra ner gardinerna för att slippa alla reflexer i glasen på grafikbilderna. I morgon kl 14 har jag pressvisning.

Lör 2 juli 2011

Håller på med slutplaneringen av Baldersnäsutställningen. På onsdag den 6 juli skall det vara pressvisning, så nu börjar det bli bråttom.      

Mån 20 juni 2011

Håller på med utomhusskylten till Baldersnäsutställningen. Utställningen skall ju vara i en den byggnad som kallas "Virkestorken". En yta på ca 380 kvm.

Jag får se om jag skall placera den rakt ovanför dörren eller till höger på gaveln. Den kommer att bli 140 cm bred och 32 cm hög. Jag har valt det engelska ordet för konstutställning eftersom jag räknar med att det är ganska många besökare från andra länder som dras till Baldersnäs.

     

Tor 16 juni 2011

Äntligen klar med bilderna till sommarsalongen. I år kommer jag att visa tre nya direktstereoskopiska mälningar gjorda i Digital Painting-teknik.  Vill du se bilderna i större skala klickar du på dem. Där finns också information om hur man betraktar direktstereoskopiska bilder.

      

Lör 4 juni 2011
Dåligt med folk på konstvandringen. Här på galleriet har det bara varit ca 25% av vad det brukar vara.
Fre 27 maj 2011
Håller på med planeringen till "Konstvandring i Dalsland". I år är samlingsutställningen i Åmåls konsthall, så då kommer det nog rätt så mycket folk hit till galleriet. Jag har laddat upp med många bilder, både stora och små. De flesta är gjorda i digital print och digital painting men även akryl och serifoliegrafier finns med. Sammanlagt är det nog uppåt 8o verk. Många små bilder - som inte kostar alltför mycket - och som man kan ta med sig direkt vid köp.

Gör också om galleriskylten. Den förra som jag gjorde på inglasad målarväv klarade inte kondensen. Nu screentrycker jag med lackfärg på skummad vit PVC. Hoppas jag hinner bli klar innan den 2 juni, då konstvandringen börjar.  Utställningen håller på 2-5 juni kl 11-18.

Sön 8 maj 2011
Idag och egentligen under hela veckan har jag gjort om mina nätbilder så att de blir svårare att kopiera och förfalska. Nu ligger det en genomskinlig text över bilderna.

Den 1 maj blev som alla vet Usama bin Laden skjuten i Pakistan av ett amerikanskt specialförband. Nu får vi se vad detta för med sig. Blir det lugnare eller mer terrorverksamhet i världen?
 

Tor 21 apr 2011

Nu var det länge sedan jag skrev här. Kort resumé: Det som hänt är att jag varit och kollat lokalerna för en utställning i Baldersnäs under sommaren. Levererat 9 bilder till en utställning i Norge (Skii). Varit och fotat på Dalslands Konstförenings årsmöte i Mellerud. Uppdaterat DK:s hemsida. Många nyval. Barbro Erlandsson Bratt slutade efter nio år och Kerstin Olsson blev Konstföreningens nya ordförande och Kerstin Nilsson dess sekreterare. Den 14 april bytte jag till sommardäck på bilen. Idag den 21 april har jag gjort ca 18 ramar till 15 x 15 cm samt satt upp en ny Galleri-skylt vid gatan.

Sön 27 mar 2011
Idag var det årsmöte i "Konstvadring i Dalsland". Helt plötsligt uppenbarade det sig en motion om att konstvandringen skulle permanentas till Uppreud (museet), vilket jag och flera med mig opponerade oss emot. Skickade senare in en egen motion om att det lika gärna kunde permanentas i Åmåls konsthall. För närvarande är samlingsutställningen vartannat år i Upperud och vartannat år i Åmål. Detta har föreningen kommit överens om för länge sedan varför motionen verkade litet kuppartad.
Tor 24 mar 2011

Håller på med Bannerannonser till Konstperspektiv. De har ändrat storleken. Nu skall alla annonser vara i formatet 150x120 pixlar. Konstvandringens och Dalslands Konstförenings annonser har blivit så här.

   

Lör 19 mar 2011
Det var årsmöte i Dalslands Konstnärsförbund. Två nya konstnärer valdes in så nu är vi åter 45 medlemmar. Nya stadgar antogs.

På natten inleddes aktionen mot Kadaffi i Libyen. FN hade ju ett par dagar tidigare givit klartecken till detta. Kadaffi hade ju under 14 dagar hållt på att skjuta ihjäl sina egna medborgare. Han använde stridsvagnar och flyg för detta ändamål, så nu slog franska plan och engelska och amerikanska missiler ut han flyg och tanks.

Tis 15 mar 2011
Läste en intressant ledare om kärnkraften i dagens DN. Klicka här
Mån 14 mar 2011
Under helgen hände det fruktansvärda katastrofer i Japan. Först en stor jordbävning (9,0), därefter till följd av denna en tsunami som totalförstörde stora delar av Japans nordöstra del ca 20 mil norr om Tokio. Minst 10.000 människor omkom. Sedan på grund av tsunamin en kärnkraftskatastrof. 2 reaktorer helt utslagna (dock ej någon total härdsmälta) och nu i skrivande stund är det tydligen problem med kylningen av en tredje reaktor. Detta kommer nog tyvärr att medföra att vindkramarna vinner terräng. Nu får vi hoppas att el-bolagen använder alla sina vinster till att förbättra kärnkraftverken. Det finns ju tydligen nya tekniker med självkylande system, även om elen blir utslagen.
Ons 2 mar 2011
I dag har jag tillsammans med Elisabeth Wennberg skrivit och skickat ett brev angående vindkraftsfrågan till näringsminister Maud Olofsson samt en kopia till miljöminister Andreas Carlgren. Vill du läsa kan du klicka här.
Tis 1 mar 2011

ELMARKNADEN

Kom ihåg att vi har överflöd av el - utan vindkraft - och Sveriges elproduktion ger inga koldioxidutsläpp.

Sverige både exporterar och importerar el. Vi har dock ett litet överflöd av elproduktion i Sverige, så om man lät bli att tömma vattenmagasinen och exportera el så mycket som man gör under den varma årstiden, så skulle vi inte behöva importera någon el alls. Detta låter självklart och förnuftigt, men nu är det så att när elmarknaden skulle avregleras på 90-talet konstruerade elbolagen med politikernas goda minne en "kartell" där all el i Norden skulle prissättas med ett och samma pris, sk. "spotpris". Det kallades fri konkurrens. Därefter bestämde elbolagen att spotpriset skulle sättas utifrån priset på den dyraste inlevererade elen. Därför köper Nordpool in något lite kol-el och detta enbart för att höja priset med så kallad marginalprissättning Kol-elen som inte produceras i Sverige är mycket miljöförorenande genom sitt stora utsläpp av koldioxid (CO2) och mycket dyr per KWh. (Det gillar det statliga Vattenfall som äger sådan produktion i Tyskland)

I korthet betyder marginalprissättning att man på all el som konsumenten behöver tar ut ett och samma pris per KWh och då tar man priset för den dyraste elen även om den endast är 1% av hela konsumtionen.

Räkneexempel:

En villaägare värmer upp sitt hus med vattenburen bergvärme och förbrukar totalt 30.000 KWh per år.

300 KWh (1%) av dessa är importerad kol-el à 61 öre per KWh och kostar i verkligheten 183 kr. 18.000 KWh (60%) av dessa är vattenkraft à 11 öre per KWh och kostar i verkligheten 1.980 kr

11.700 KWh (39%) av dessa är kärnkraft à 25 öre per KWh och kostar i verkligheten 2.925 kr

183+1980+2925 = 5088. 5.088 kronor är den summa som konsumenten borde behöva betala och då har ändå elbolaget fått en bra vinst, men med marginalprissättning så tar elbolagen ut 18.300 kr istället. Man tar ut för den dyraste elen (kol-elen 61 öre per KWh) för hela konsumtionen. Alltså en övervinst på 13.212 kronor = ett pålägg på 359,67%. Staten verkar inte intresserad att ändra på det här. Det ger ju enorma inkomster till Staten. Vattenfalls vinst, och så el-skatten och sedan momsen som även läggs på skatten. Fantastiskt. Hur kan man med?

Tänk om man gjorde så med andra varor i handeln. Man tar exempelvis oxfilé-priset à 390 kr kg för allt som är i matkorgen. Då skulle vi säkert reagera och gå till en annan affär, men så kan vi inte göra med elen. Det är tre stora bolag Fortum, Vattenfall (Staten) och Eon som prissätter på samma kartellartade sätt.

Den el som vindkraften kan ge är dyr, går med förlust, är mycket marginell, är onödig och kan aldrig ersätta elen från kärnkraftverken. Den enorma vindkraftsetableringen som är igång förstör mycket mer än den tillför. Ändå bygger man vidare. De som betalar är vi konsumenter genom extra elskatter (elcertifikat). Enbart under 2009 betalade vi nästan 4 miljarder i sådan extra elskatt. Sedan betalar man skatt på skatten (moms).

Med hjälp av marginalprissättning och vindkraftens elcertifikat är det är inte underligt att våra el-fakturor stiger rakt upp. Jag hörde häromdagen på nyheterna att konsumentkostnaden för el hade stigit med 80% på några få år och att el-bolagens vinster var mellan 3,2 och 6,4 miljoner per anställd. Det finns inga andra bolag i Sverige som har sådana övervinster. Har man 100.000 - 200.000 per anställd anses det mycket bra. Längre upp på sidan såg du en uträkning av själva elen. Sedan tillkommer en nätavgift som de kommer att höja ännu kraftigare. Så kommer fasta avgifter och ovanpå detta skatt på alltihopa samt moms på skatten. Detta är vansinne. Jag är pensionär och 30,2% av min pension får användas till att betala ockersummor till elbolagen (där "Vattenfall" ägs av Staten). Reinfeldt borde byta ut Maud Olofsson (C) och Andreas Carlgren (C). Ett sådant litet parti som i dagsläget inte ens skulle komma in i Riksdagen skall inte ha sådan makt över svenska folket. Carlgren som till och med i klartext säger att han vill slopa kommunernas vetorätt i vindkraftsfrågan. En sådan minister borde avgå omedelbart.

När man på Regeringens egen hemsida i en liten film hör Maud Olofsson uttala sig i el-frågor blir man verkligen irriterad. Är hon helt förd bakom ljuset av "smarta" killar på "Vattenfall". Det verkar som hon inte alls är insatt i de verkliga förhållandena.

http://www.regeringen.se/sb/d/1470 
Länken finns kvar men tyvärr är filmsnutten borta.

Nedanstående uppmaning kommer från "ELUPPRORET"

"Dags för en el-protest! Söndagen den 6 mars kl 20-21, 2011 visar vi tydligt vad vi tycker om höga elpriser. Då släcker vi ner lampor och elprylar i protest, så mycket vi bara kan och tål.
Släck ner hela huset, byn och staden.

Visa dina grannar att du bryr dig och att du inte är nöjd!
Visa politikerna att du kräver handling istället för passivitet!
Visa elbolagen att nu har de tjänat för mycket!

Gör så här: Klockan åtta på kvällen den 6 mars så släcker vi lamporna, i första hand de som syns utifrån. Stäng gärna av ännu mer för att visa ditt el-oberoende. Tänd gärna ett ljus och sätt i fönstret, för att visa att du tror på förändring. Protesten fortgår i en timme till klockan nio.

Sprid detta, på Facebook, bloggar, telefon och överallt så att vi blir så många som möjligt och så att alla får en chans att vara med."

Mån 28 feb 2011
Nu är alla namninsamlingslistor insända till Dalslandskommunernas kommunalförbund. Sammanlagt blev det 566 namn mot fler vindkraftverk i Åmål och Dalsland. 154 namn på de manuella listorna i Åmål samt sammanlagt på de digitala listorna hos Dag Blomqvist 304 namn och på Peter Tornborgs digitala lista 108 namn.  Förmodligen får vi i sanningens namn antagligen reducera med ca 5-8 % för sådana som skrivit på mer än en lista, men ändå förmodligen ca 530 namn.

De namn som fanns på de stulna listorna kan ju inte räknas.
Totalt tog 18 affärsidkare emot 46 listor. 14 listor blev stulna, gissningsvis med ett antal namn som nu inte är med i resultatet. På flera ställen hade man plockat undan listorna sedan någon hade saboterat dem (överstrukna namn och ändrat innehåll). Några affärsidkare hade gömt undan listorna trots att de vid första förfrågan tog emot dem.

Utöver dessa namn har vi säkert ett antal människor som skrivit egna synpunkter till Dalslandskommunernas kommunalförbund. Min egen skrivelse är väldigt omfattande. Du kan ända in till kl 24 idag skriva till vindbruk@dalsland.se

Hittar du tips i min skrivelse kan du använda dem.  Klicka här för att se den

Lör 26 feb 2011

Nu är det också dags att protestera mot el-priset, distriubtions och de fasta avgifterna!

När elmarknaden skulle avregleras på 90-talet konstruerade elbolagen med politikernas goda minne en "kartell" där all el i Norden skulle prissättas med ett och samma pris, sk. "spotpris". Det kallades fri konkurrens. Därefter bestämde elbolagen att spotpriset skulle sättas utifrån priset på den dyraste inlevererade elen. Därför köper Nordpool in en liten post tokdyr kolel från kontinenten. Just den elen behövs egentligen inte, mer än för att kunna sätta det höga priset. Att Sverige, Nordpool köper kolel beror inte på att vi behöver den, utan bara för att göra den dyr.

En annan av anledningarna till den dyra elen är vindkraftsetableringarna som kraftigt höjer priset genom elcertifikaten. De svenska elkonsumenterna fick betala 3 miljarder 785 miljoner kr (3.785.000.000:-) för elcertifikat under 2009. Denna summa stiger för varje år, beroende bland annat på hur man bygger ut vindkraften.

Mån 8 feb 2011
Var tillsammans med Dag Blomqvist och informerade människorna som bor i Fagerhult och Jakobsbyn om kommande vindbruksplaner. Jag trodde det skulle infinna sig ca 20 personer men det blev fullsatt lokalen i Hagenberg. Det var nog uppåt 100 personer. Tyvärr hade vi alldeles för liten projektionsduk så det var svårt att se mina bilder.
Lör 5 feb 2011

Är klar med montaget vid Jakobsbyn, Åmål. Samma område som Fagerhult men här från en annan vinkel. Det bor mycket människor i området. Flera bostadshus ligger så nära som ca 1.100 meter från närmaste verk. Detta innebär alltså stora ljudstörningar dygnet runt. Starkt blinkande ljus på nätterna och skugg-och ljusstörningar på dagarna.

Klicka här om du vill ha bilden i PDF-format. Då får du en tydligare bild som dessutom är utskrivbar. Fagerhult och Jakobsbyn kommer på samma PDF. Alltså en fil med två A4-sidor.

Ons 2 feb 2011

TÖFTEDAL, Dals Eds kommun
Hörde talas om att vindkraftsindustrin var i gång med resning av några vindkraftverk i Töftedal i Eds kommun. Jag for dit för att kolla. Du milde, det var inte 2-3 stycken, nej det var 24 st 150 meter höga verk som höll på att resas. Hela området var som en enda stort industriområde med ett virrvarr av breda leriga vägar. Ja hela skogen var förstörd och det fanns bostadshus som var så nära som 500 meter från närmaste verk. Tidigare har jag skrivit att vi redan har minst 27 vindkraftverk i Dalsland vilket nu måste revideras. Vad jag vet har man 26 i Mellerud som också har givit byggnadslov till ytterligare 11. I Åmål finns 3 st bjässar vid Söderbodane och i Töftedal, Ed finns nu 21. Detta blir inte 27 utan 63 som är resta eller på väg att resas. Hur många som redan finns i Bengtsfors och Färgelanda vet jag inte, men det kanske är full fart där också innan den nya vindbruksplanen är tagen. Dalsland behöver verkligen inte fler vindkraftverk. Vår kvot för att infria riksdagens beslut på 20 Twh landbaserad vindkraft är 19 verk. Nu måste vi på skarpen protestera till detta vansinne. Åk till Töftedal och se vad ni har att vänta i Åmål. Här kommer några bilder från dagens resa. Den första bilden med grundbyggandet är inte därifrån. Då hade jag behövt vara i Töftedal för länge sedan.


Foto: Hans Blomberg

Ett betongfundament består av ca 1.300 ton betong, några ton finmaskigt armeringsjärn och bindemedel. Fundametet blir 15 x 15 x meter i yta och djupet varierar mellan 2 och 4 meter. Totalt 450 till 900 kubikmeter armerad betong under marknivå. Vad jag förstår är det så småningom markägaren som får betala för återställandet när "vindkraftsepoken" är slut. Det kommer att kosta enorma pengar. Det billigaste pris jag sett som deponiavgift för betong är 525 kr per ton och det dyraste är 2.270 kr per ton, så för att återställa marken efter ett enda verk varierar priset  mellan 682.500 kr och 2.951.000 kr plus fraktkostnader.


Foto: Björn Carlén
 
Här ser vi ett ca 50 meter långt propellerblad som väntar på att köras in till ett av verken. En sådan här del väger många ton. Det var norska jobbare och bilar, så något arbete till dalslänningar blev det tydligen inte.


TÖFTEDAL. Foto: Björn Carlén


TÖFTEDAL. Foto: Björn Carlén


TÖFTEDAL. Foto: Björn Carlén
Det fanns bostadshus som endast låg 500 meter från närmaste verk. När alla verken är på plats kommer den här familjen med sina hästar att drabbas av gissningsvis minst 10 vindkraftverk med ett ständigt dånande och blinkande. Det kommer säkert att bli påfrestande både för människor och djur.

TÖFTEDAL. Foto: Björn Carlén

Från 164:an såg det ut så här vid Töftedal. Obs att det ännu så länge endast är ett fåtal verk som är helt resta. Som jag nämnt tidigare är det här 150 meter höga verk. De i Åmål blir förmodligen 200 meter höga.
 

Sön 30 jan 2011
Nu börjar det bli bråttom. Vi ser hur den ena mätmasten efter den andra dyker upp i Dalsland. Får den här vindkraftsindustrin härja fritt kommer Dalsland att bli ett industriområde med fler än 200 vindkraftverk i jätteformat och det vore synd i ett av de få landskap som finns kvar med tystnad och vildmarksupplevelser. Hela Dalslands turistnäring står på spel. Politikerna är okunniga och blir lätt överkörda av denna vindkraftsindustri och tydligen av markägarna..
Senast den 28 februari 2011 måste man ha lämnat sina synpunkter till Dalslandskommunernas kommunalförbund, Håverud 

Till nuvarande AKTUELLT-sida

   Händelser under 2010     Händelser under 2011        Händelser under 2012       Händelser under 2013

Händelser under 2014          Händelser under 2015