Händelser under 2010 (Små episoder). Längre ner på sidan finns händelser från andra år.

Vill man ha händelserna kronologiskt bör man börja längst ner och gå uppåt på sidan.

Söndag
18 december 2010
Senaste veckan har jag hållit på med att göra sidan om Chicagoutställningen. Klicka här.
Söndag
5 december 2010

 

Fick se att Gothia Vind försöker kränga 8 nya vindkraftverk i Ånimskog. Denna gången är det vid Kingebol, alltså några kilometer norr om Ånimskog samhälle. De har inbjudit till samråd med kommunen och boende i området. Det kommer att ske på onsdag den 8 dec kl 15-20, så det måste väl bli typ utställning men någon representant som svarar på frågor. Jag placerade in verken i målningen VÅRT LAND av Otto Hesselbom. Då upptäckte jag att man bara fick med det verk som stod längst söderut, varför jag manipulerade målningen något. Jag målade helt enkelt vidare till vänster på bilden. Står man där Hesselbom stod och där många turister vistas ser man nog ungefär det jag nu visar. De här verken står ca 4,5 km från den plats där Hesselbom stod när han målade sin bild. Från utsiktspunkten är det alltså bara halvvägs så långt till dessa verk som till de tidigare planerade i Ånimskog Norra och Ånimskog Södra och därför kommer de också att bli mer framträdande från utsiktspunkten.

              KINGEBOL                                                  ÅNIMSKOG N                    ÅNIMSKOG S


Otto Hesselbom: Vårt land. Här något manipulerad till vänster (norrut i terrängen)

Vindkraftverken vid Ånimskog N och Ånimskog S (Vid Naturreservatet Yttre Bodana) har kommunen tydligen strukit och dessa verk kommer inte att förverkligas. Även om Kingebol verkar vara ett något bättre ställe för vindkraftverk är det ju synd att behöva förstöra för turister och för boende i närheten - såg att det inte skulle vara mer än 450 meter till närmaste hus.  Utsikten från Vingnäsbergen och Sörknatten, uppskattade turistmål, blir också förstörd. Man vill helst kunna se Vänerlinjen obruten och endast skymta Kinnekulle i fjärran. Till vad nytta mer än för några få markägare och vindkraftsbolagen? I det här fallet Gothia Vind. Betänk Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens uttalande om att VINDKRAFTEN GÖR INGEN KLIMATNYTTA I SVERIGE. Vi har helt ren elproduktion med 0 % koldioxidutsläpp. Se nedanstående bild som är hämtad från IVA. Så småningom kommer förmodligen även Maud Olofsson att förstå att det inte är vindkraft vi skall satsa på.

(Kraftvärme är oftast biobränsleanläggning för fjärrvärme)

 

IVA:s fem vägval

1. Enegieffektivisering
2. Satsa på de åtgärder som ger mest klimatnytta
3. Satsa på eldrivna bilar
4. Fortsätt att utnyttja kärnkraft
5. Förbered för ett varmare klimat

Det vore bättre att bygga ett kärnkraftverk till än att förstöra naturen med vindkraftverk. De vore mycket bättre att subventionera energisnåla vitvaror än vindkraftverk. Det vore bättre att i större utsträckning subvensionera el-bilar än vindkraftverk etc. Läs vidare vid www.vindbrukdalsland.se

I hela Västra Götalandsregionen bör det, i förhållande till den nationella planeringsramen, byggas 100-200 vindkraftverk enligt riksdagens mål om 20 terawattimmar (landbaserad vindelproduktion) till år 2020. I Dalsland, som utgör 15,5 procent av hela Västra Götalands yta, har för invånarna presenterats en vindkraftplan som i gårdagens läge föreslog ca 345 vindkraftverk i detta lilla landskap! Denna plan har man nu lovat att revidera.

Så har vi den nyss antagna LANDSKAPSKONVENTIONEN.

Den 11 november beslutade Sveriges regering att ratificera den europeiska landskapskonventionen, som är tänkt att träda i kraft under mars 2011

Riksantikvarieämbetet skriver bland annat så här:

"Den europeiska landskapskonventionen syftar till att förbättra skydd, förvaltning och planering av europeiska landskap. Den syftar också till att främja samarbetet kring landskapsfrågor inom Europa och till att stärka allmänhetens och lokalsamhällets delaktighet i det arbetet. Konventionen innefattar alla typer av landskap som människor möter i sin vardag och på sin fritid.

Landskapskonventionen understryker att landskapet är en gemensam tillgång och ett gemensamt ansvar. I landskapet möts många olika värden och tillgångar - kulturella, ekologiska, estetiska, sociala och ekonomiska. Vi måste ofta förhandla om hur landskapets resurser ska nyttjas och utvecklas. Det krävs därför ett nära samarbete mellan myndigheter, organisationer, företag och enskilda för att landskapets mångfald av värden ska kunna hanteras på ett hållbart sätt.

Demokrati och landskap

Landskapskonventionen innehåller en tydlig demokratisk aspekt. Dels därför att den lyfter fram landskapets sociala betydelse, dels därför att den understryker vikten av att människor kan delta aktivt i värdering och förvaltning av landskapet. Den demokratiska aspekten märks också tydligt i den definition av landskap som finns i konventionen: landskap är "ett område sådant som det uppfattas av människor och vars karaktär är resultatet av påverkan av och samspel mellan naturliga och/eller mänskliga faktorer."

 

Gå längre ner på den här sidan. Jag börjar skriva om vindkraftverken den 15 april 2010 och håller på till torsdag den 9 september. På de sidorna skrev jag mer utförligt om det här. Här visar jag bara storleken på verken i Kingebol.

 

Onsdag
1 december 2010

 

I söndags kom det mängder av snö samtidigt som det blåste 13-14 sekundmeter. Hela garageinfarten fylldes med ca 50 cm snö. Kallt var och är det också. Termometern pendlar mellan -17 och -10 grader. Var inte klar med skottningen förrän under måndagen.

Nu har jag just installerat Adobe Suite 5 Design Premium. Även om det var en uppdatering på Indesign CS4 var det dyrt. Exkl.moms gick det på 17400 kr, men då fick man ju både Photoshop CS5 Extended, InDesign CS5, Dreamweaver CS5, Acrobat 9 pro, Fireworks CS5, Flash Pro CS5, Flash Catalyst CS5 och Illustrator CS5. Det blir mycket nyheter att sätta sig in i.

Hörde nyss från Chicago att de som rest dit inte var nöjda med hängningen, så de fick göra  om alltihop. Då hade de säkert att göra. 145 bilder hänger man inte på 0-tid. Men nu var det visst snyggt. och på en annan plats i museet.

Håller på att försöka komma ifatt med alla inramningar jag har liggande.

Lördag
27 nov 2010

 

Skickade med Elisabeth mina visitkort till Chicago. Jag placerade in de bilder som jag har på utställningen till höger på kortet.

Fredag
19 nov 2010

 

Idag har jag sågat upp några ramar med den nya ramlisten från Nielsen (nr 230). Den är utmärkt till små bilder som inte är för djupa. Mot åskådaren blir ramens bredd endast 3 mm och på sidan ser man 18 mm. Utmärkt för micro- och minibilder.

Torsdag
18 nov 2010

 

Det blir inget hotell vid Södra Hamnplan

ÅMÅL: Engebretsen drar sig ur

Protesterna mot byggplanerna vid Södra Hamnplan har fått entreprenören Marcus Engebretsen med företaget Olympus Fastighets AB att ge upp sina hotellplaner i området. 
Det här var rubriken i dagens NWT.
Liksom i frågan om Vindkraftsetableringen lönar det sig att protestera. Återigen kan bild och text göra väldigt mycket i opinionsbildning. LEVE DEMOKRATIN

Idag blev jobbet med Dalslands Konstförenings Årsutskick klart. Har varit på tryckeriet tre gånger idag.
I morgon kan Dalsland Konstförening hämta foldrar och kort. Nu får jag fortsätta med DK:s hemsida. En del av Årsutskicket skall ju ut där också.  En affisch till Gunillas utställning är nog också bäst att göra

Måndag
15 nov 2010

 

Det här läser jag i Svenska Dagbladet den 15 nov 2010. Är det därför vindkraftsbolagen har så bråttom att förstöra våra landskap?

 

Söndag
14 nov 2010

 

Idag har jag varit nere i Göteborg och vaktat på "Grafik i Väst" mellan kl 12-16. Det är ett konstnärsägt galleri och jag är en av medlemmarna. Normalt finns Anna Larsson på plats under vardagarna, men på helgerna måste medlemmarna vakta. Det kom tre personer under de fyra timmarna och det känns inte bra att behöva fara 40 mil och använda 12 timmar för tre besök. Jag måste nog åka ner på ett möte och prata om det. Jag fick för första gången också se Grafiska Sällskapets bok om Sällskapets 100-årsjubileum. HC Ericson, professor i grafisk design, hade stått för layouten, vilket borde borgat för en hög kvalité, men tyvärr. Löpande text med ett "bold"-typsnitt var inte bra. Det gick nästan inte att läsa. Dels hade jag med en bild i medlemsavdelningen  och den hade nästan ingen färgton alls medan den bild, "REKVIEM", som de använt som exempel på "Giclée"-teknik var illgrön. En fruktansvärt dålig reproduktion. Jag får förståss vara glad att de valt en av mina bilder som exempel på "Giclée Fine Art" men det var synd att den blev så misslyckad. I verkligheten ser den ut som nedanstående bild.

 
Klicka på bilden om du vill veta mer om den.

I morgon får jag de sista uppgifterna till Dalslands Konstförenings Årsutskick 2010. När jag fört in dessa utställningstider som jag väntar på, har jag bara att göra en högupplöst PDF-fil till tryckeriet.

 

Onsdag
10 nov 2010

 

I måndags kväll var allt datorarbete till Chicago-foldern klar och skickades in till Åmålstryck. Filen var hela 25 MB. För min del med allt designande och skrivande hade jag lagt ner 143 timmar, så ett sådant här arbete är verkligen inte gjort i en handvändning. Elisabeth Wennberg som gjort en massa översättningar och haft kontakterna med "The Swedish American Museum" och alla de 29 utställarna har säkert också lagt ner en massa timmar. Idag var jag till tryckeriet för att se hur arbetet framskred och till min förvåning hade de redan klarat av att trycka de 500 foldrarna. Bra har det också blivit. Du kan se en lågupplöst PDF på foldern om du klickar här. Det är en upplysnings-skrift om de 29 utställande konstnärerna och för en del av dem deras relationer med släkt i USA. Nedan ser du affischen som vi har i Sverige. I morgon går transporten till Chicago.

Mina bilder i Chicago

 

Torsdag
4 nov 2010

 

Var tillsammans med Per Enger och Åke Sundelin uppe hos Michael Karlsson, blivande kommunalrådet, och överlämnade nedanstående protestlistor. Det var faktiskt 1/3 av Åmåls befolkning som skrivit på. Räknar man inte in de allra yngsta och allra äldsta var det nog hälften av stans invånare.

 

Måndag

1 november 2010

Utställningen i Lerum är klar. Det var en kort och intensiv utställning. Endast en kväll och två dagar. 185 personer besökte utställningen och jag sålde 9 bilder för totalt 17.100 kr. Det var tur att det inte regnade för då hade jag aldrig hunnit plasta in bilderna. Det skulle bli någon dans i lokalen direkt efter att utställningen stängde. Jag har aldrig brutit en utställning så snabbt. Det brukar ta två-tre timmar men nu gick det på 30 minuter. Var hemma vid 9-tiden.

 
Torsdag

28 oktober 2010

Nu var det länge sedan jag skrev. Jag har inte hunnit. De senaste 14 dagarna har använts till att göra en folder till Dalslandskonstnärernas utställning i Chicago. Det blev ett häfte på 36 sidor. Elisabeth Wennberg har hjälpt till med engelskan så det skall bli så korrekt som möjligt.

Sista två dagarna har jag i huvudsak ägnat mig åt planeringen av utställningen i Lerum. I morgon skall jag ner med 46 bilder och en del annan information för att hänga utställningen. På kvällen kl 18 är det sedan vernissage mellan kl 18-19.30. Därefter far jag hem igen. Det kommer att bli en tuff dag.

Såg i tidningen idag att det kommer att bli en ny vindbruksplan. Det lönar sig att protestera.

Tisdag

12 oktober 2010

Per Enger hade en lång insändare i PD idag.

Svar till Lisbeth Karlsson, Kulturnämndens ordförande. 

TACK Lisbeth för Ditt mail. Det var fantastiskt att få svar från en (1) politiker i den väldigt stora frågan om förändringen av vår viktigaste kulturmiljö. Men det är ju det vanliga i Åmål, ”nu lägger vi locket på” och så glömmer de det här och sen kör vi snabbt med besluten! 

Ditt svar på mitt mail till Dig, att jag tycker att kommunen skall vara ärlig, lyder:

”,bollar frågan till dig: Vem eller vilka skulle ljuga om vad och varför??????????” 

Över 1.000  åmålsbor har skrivit på protestlistorna hittills och vår grupp för ”Vi som vill Åmåls bästa”  har uppfattningen att vi för deras talan. 

Får jag fråga några saker Lisbeth?

Har Du över huvudtaget läst planändringsförlaget?

 1. Kan Du tala om för mig var i den 15 sidiga skriften det finns något ord om att Marinan skall rivas?
 2. Kan Du tala om för mig var det finns beskrivet hur det nya hotellet skall se ut?
 3. Kan Du  tala om för mig var det finns beskrivet att Museet skall köras ut?
 4. Kan Du tala om för mig varför Ni bakar in ett så viktigt beslut som ”markanvisningsavtalet” i ett ca 45 sidor långt protokoll med vindkraftproblematiken?
 5. Vet Du om att Provinstidningen och Nya Wermlandstidningen fick reda på detta avtal av mig den 1 oktober klockan 08.05?
 6. Vet Du om att Hembygdsföreningens ordförande vid samtal med mig den 20 sept. klockan 20.00 inte hade klart för sig att Museebyggnaden skulle säljas och ännu viktigare att ”ändrad verksamhet” skulle göras? Detta medför att Museet måste ut!
 7. Vet Du som Kulturnämndens ordförande och har Du någon utredning som visar vad som händer om man placerar Hembygdsmuseet vid Snarhögsgården? Förmodligen kommer besökstalet att uppgå till ett obetydligt antal personer om året? Det måste vara enklare och billigare att tippa allt i Åmålsviken!
 8. Har Ni i Centern varit i kontakt med Centern i Årjäng för att ta erfarenhet av när Torget i Årjäng såldes till en exploatör? Ni som inte sett detta res till Årjäng genast!
 9. Kan Du tala om för mig om Ni informerade den nye innehavaren av Stadshotellet om hotellplanerna vid hamnen. Blev han desorienterad av både Pettersson och Åmåls Kommun?
 10. Kan Du tala om för mig om vad Ni har för underlag och utredningar för hur man i  Åmål skall kunna lönsamt driva 3 hotell med ca 150 rum?
 11. Kan Du tala om för mig vad Ni har för utredningar om Stadshotellet. Skall detta sedan bli ett ”disko”-hotell som det var en gång och blev helt nerkört?
 12. Kan Du tala om för mig hur Ni kommit fram till att sälja 2 fastigheter samt 6.000 kvadratmeter central strandtomt för 2.650.000 kr? Kunde Ni inte lika gärna ha lämnat det som gåva?
 13. Kan Du förklara för mig och alla Åmålsbor, varför Ni inte svarar på alla insändare och varför Ni inte svarar på vårt brev till Åmåls Kommunstyrelse den 2 oktober -10 enligt följande: Efter uppgifter som skrivits i PD och NWT är vi intresserade av ett antal frågor i samband med planeringen av Södra Hamnplan, (Det nya ”Marina-området”). Eftersom detta är en så viktig plats för oss Åmålsbor anser vi att kommunen snarast kallar till ett offentligt möte där berörda parter i klartext och med tydliga illustrationer visar vad som är på gång. Vi som vill Åmåls bästa genom Björn Carlén
 14. Många har undrat vems ärende går Du Lisbeth Karlsson, som är Kulturnämndens Ordförande? Är Du Åmålsbornas Kulturnämnds chef eller går Du exploatörens ärende?
 15. Var står stadsarkitekt Susanne Andersson i det här ärendet? Tycker du att hon arbetar för  Åmålsbornas bästa?  
 16. Varför frågar så många Åmålsbor mig: ”Vem tjänar på eller vem gynnas av att lägga fram en sådan undermålig och oklar information som i Planändringsavtalet”?  Genom att inte tala om vad som skall ske döljer man sanningen!
 17. Du Lisbeth Karlsson skriver i Ditt mail till mig den 4 oktober: Vem eller vilka skulle ljuga om vad och varför??????? Kan man ljuga genom att undvika att tala sanning? Vad tycker Du som FÖRTROENDE-vald?
 18. Borde inte Du och Dina politiska kollegor ställa er frågan: borde det inte göras en konsekvensanalys innan man förändrar en stad som Åmål så radikalt som Ni avser att göra?
 19. Borde inte Du och Dina politiska kollegor ha lite självkritik och öppenhet gentemot oss Åmålsbor?
 20. Borde man inte haft en folkomröstning kring denna plan i samband med valet som genomfördes den 19 september? Eftersom Ni hade Era planer klara långt innan denna tidpunkt hade det ju gått alldeles utmärkt!  Då hade man kunnat folkomrösta om vindkraftsetableringen också.

Jag skulle kunna fortsätta med ytterligare frågor, men jag är helt införstådd med att Ni som tidigare, inte vill ha en debatt med klarspråk! 

Har skrivit detta för gruppen för ”Vi som vill Åmåls bästa” samt med, just nu mer än över 1.000 Åmålsbors underskrift på våra listor bakom ryggen. 

Per Enger

 

 
Fredag

8 oktober 2010

Per Enger hade kontaktat GT i går och idag fanns en artikel vilket resulterade i att TV4 var här på förmiddagen och gjorde ett reportage om Södra Hamnplan. Skall sändas i kväll 18.30. För övrigt fortsätter jag med mina bilder till Chicago.
 
Onsdag

6 oktober 2010

I måndags kväll började jag tillsammans med Inga-Britt Jonsson med utplacering av Dalslands Konstförenings Höstsalong. 88 bilder och skulpturer av 28 konstnärer hade lämnats in. Under tisdagen började själva hängningen vilket resulterade i att 87 bilder kunde placeras. I dag på onsdagen hade vi pressvisning kl 10. Två tidningar fanns på plats. Själv hade jag lämnat in de här tre bilderna. Klicka på dem om du vill veta mer och se dem i större format.

   

 
Måndag

4 oktober 2010

Skrivelse till Åmåls kommunstyrelse och för kännedom till Fullmäktige.
Vill du se skrivelsen tydligare eller själv skriva ut den kan du klicka här, så får du PDF-versionen

Björn Carlén

 

 
Onsdag

29 september 2010

Insändare till PD
Varför visas inga bilder på kommande byggnadsprojekti Åmåls kommun?

Förut var det vindkraften och nu är det ett planerat hotellbygge som saknar perspektiv-bilder så vi invånare kan se vad som är på gång. Den översta delbilden är den enda vy som presenterats, tagen utifrån Åmålsviken! Man ser endast en gavelspets på trevånings-huset. Man kunde åtminstone ha fyllt i taken som jag gjort på delbild 2 eller ville man mörka om storleken. På bild nr 3 ser man Södra Hamnplan fotograferad från Norra Hamnplan. Den nedersta bilden är en trolig perspektivbild på de kommande huskropparna. Fönster och dörrar är inte ditsatta eftersom jag inte vet hur de skall se ut eller hur de skall placeras. "MARINAN" är här riven och har ersatts med en parkeringsplats. Framför Gamla kyrkan finns inga buskar eller gräsytor. Professor och konstnär Arne Isacsson var för flera år sedan konsult åt kommunen. Tema: "Vårda visuella värden". Hade han levt nu och sett det här hade han säkert sagt: "Det här går inte alls ! Det ser ju alla och envar!"

Björn Carlén

 

 
Lördag

25 september 2010

Nestorn, Arne Isacsson, i Dalslands Konstnärsförbund har avlidit. Han arbetade in i det sista. Dog vid 93 års ålder.

Har sett flera insändare om att man i samband med ett hotellbygge skall riva "Marinan" i Åmål, vilket upprör många. Har kollat ritningar som kommunen har presenterat och det är lika dåligt där som när det gällde vindkraften. Mycket märkligt att man endast visar en liten gavelspets på ett sådant jättebygge. Tänker kolla läget närmare. Man kan inte lita på den föregående kommunstyrelsen och det är ju de som drivit ärendet.

 
Måndag

20 september 2010

Jätteras för Centern som förlorade 7 mandat i Åmåls kommunfullmäktige och har nu 7 mandat. Sossarna vann 5 mandat och har nu 15.
Socialdemokraterna (15) tillsammans med MP (2) och V (1) får nu 18 mandat, medan Centern (7) + M (5) + FP (2) och KD (2) får 16 mandat. SD får 1 mandat men blir inte vågmästare i Åmål. Alltså måste det nu bli kommunalrådsskifte i Åmål.

Raset för Centern får partiet ta på sig själv. "Som man bäddar får man ligga". Det var helt enkelt ett "miss-troendeval". Man litar inte längre på Centern. De flesta Centerröstare flyttade till Sossarna men också till Moderaterna och några få till Kristdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet.

Hörde på radion (P4) att Centern blev förvånad att de förlorade. Jag blev inte förvånad. Ann Sörqvist som la förslaget om utökad vindkraft i  Edsleskog och Ånimskog ville inte ta tillbaka några förslag utan tyckte att de gjort rätt, så det var då för väl att de förlorade sin majoritet i kommunfullmäktige.

 
Lördag

18 september 2010

Håller på med nya bilder till Höstsalongen 9 oktober och till Chicago-utställningen 9 november. I torsdags var jag på en trevlig fest hos Krister och Margareta Rydholm. Det blev en hel del snack om vindkraft och om valet. I morgon skall jag gå och rösta. Under valvakan blir det intressant att se hur det nu kommer att gå för Centern (kommunalvalet) med alla turer kring vindkraft, skola och äldreomsorg.


© Björn Carlén: "Uppdrag" eller "19 september 2010". Klicka på bilden så får du längst ner på den sidan tankar om bildidén.
 

 
Fredag

10 september 2010

Fick just besked från PD att de förmodligen inte tar med Insändaren. Så det blev som jag trodde.
Då blir det att jobba vidare med inramningar av sålda blad på konsthallsutställningen. Måste försöka få i ordning i galleriet också. Eventuellt kan man göra om texten något och skicka till DN
 
Torsdag

9 september 2010

POLISANMÄLAN
Idag såg jag i PD att någon polisanmält manipuleringen av mina synpunkter om vindkraftsetableringen. Man kan litet längre ner här på sidan (2 september 2010) se vad det handlade om. Bland annat var det den här bilden med Kaknästornet man hade plockat bort, men det var mycket annat också.

Skriver på en ny insändare till PD. De tar nog inte in den. Helst vill jag också ha med detaljbilden på "30 silverpenningar".

"Härtill är jag nödd och tvungen"
I torsdagens PD såg jag att Åmåls-Centern gjort avbön i frågan om vindkraftsetableringen i Edsleskog och Ånimskog. En manöver som de förmodligen var tvungna att göra för att inte förlora alltför många röster i kommunalvalet. Men efter de turer som varit under mer än ett år förstår man att detta inte är deras hjärtemening. För min del tycker jag man skall säga nej till de flesta vindkraftsetableringarna i Dalsland. Det räcker att infria kvoten för Dalsland, dvs. ca 30-40 vindkraftverk.  Från början planerade man för 700 sådana här bjässar - 160-210 meter höga - sedan blev det 350 och nu, om man reducerar med de som inte skall etableras i Ånimskog och Edsleskog, blir det 328 verk. Sunda förnuftet säger att även det antalet är alldeles för högt. 328 torn högre än Kaknästornet, en av Nordens högsta byggnader, är orimligt. I hela Västra Götalandsregionen bör det, i förhållande till den nationella planeringsramen, byggas 100–200 vindkraftverk, men lilla Dalsland, som utgör 15,5 % av hela Västra Götaland yta, har alltså tagit på sig att bereda plats för alla dessa 200 vindkraftverk plus ytterligare 128. Vad är detta för stolligheter?  Det verkar som det inte alls är en fråga om miljö utan enbart är en fråga om pengar. 

Kom ihåg att vi har överflöd av el - utan vindkraft - och Sveriges elproduktion ger inga koldioxidutsläpp. Den el som vindkraften kan ge är mycket marginell. Regeringen, och där ingår ju Centern, torgför hela tiden "arbetslinjen". Då skall man väl inte acceptera bidrag till markägare med minst 150.000 kr per verk och år utan att vederbörande behöver göra ett handtag medan vi andra får betala eländet genom sämre miljö, ras på huspriser, ett förstört och förfulat landskap samt på våra elräkningar i form av el-certifikat.

Nu när äntligen Edsleskog och Ånimskog är räddade, skall du fråga politikerna var de står i frågan om de övriga 328 vindkraftverken i Dalsland. Den 19 september kan du rösta på de politiker som är insiktsfulla och förstår vad det är frågan om. Ställ frågan: "Varför skall Dalsland ha 328 vindkraftverk när hela Västra Götaland endast behöver bereda plats för max 200 verk?"

Björn Carlén

Vindkraftsetableringen är i botten inte fråga om miljö utan att ge bidrag till markägare som ofta är Centerröstare. 


"30 silverpenningar" (detalj). Klicka på  bilden om du vill se bilden i sin helhet.

 

 
Onsdag

8 september 2010

INSÄNDARE
Tidigare har jag två gånger försökt att få in den här bilden i PD utan att lyckas.  I dag tog Nya Wermlandstidningen (NWT) in min insändare (inkl. bild):

Avskräckande stora

Under drygt fyra veckor har man i Åmåls konsthall bland mycket annat kunnat se konstbilder som haft med vindkraften att göra, men där har också funnits några fotomontage om "Vindbruk Dalsland".- montage som egentligen borde ha tagits fram av Åmåls kommun och inte på privat initiativ...
 Ett av dessa montage är en  bild som visar på proportionerna på de vindkraftverk som är tänkta att byggas på olika håll runtom i Dalsland. Folk på utställningen blev förvånade över storleken på vindkraftverken, när de fick se bilden.
 "Men, är de så här stora!!!" var många av de spontan kommentarerna som hördes. "Jag trodde de var ungefär som den till vänster som står vid Bloms i Mellerud "

Nej, man har svårt att tro att det kan vara sant, men proportionerna på fotomontaget är helt riktiga. Längst till vänster ser man alltså den lilla snurran vid lågprisvaruhuset Bloms i Mellerud. Till höger om den lilla vindkraftsnurran ser man alltså storleken på de inte mindre än 350 planerade vindkraftverken i Dalsland. Allra längst till höger ser man bilden av "Kaknästornet" på Djurgården i Stockholm - som med sina modiga 155 meter är en av Nordens högsta byggnader. Alla de planerade vindkraftverken i Dalsland är med andra ord högre än Kaknästornet...

Så här är planerna i Dalsland, 350 bjässar, delvis på olämpliga platser, exempelvis i restriktionsområden som Edsleskog och Ånimskog, när vi för att täcka vår kvot kunde nöja oss med 40 verk i hela Dalsland. Läs "Vindkraft, javisst! Men inte alltid och inte överallt" utgiven av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Kom ihåg att vi har överflöd av el (utan vindkraft) och Sveriges elproduktion ger inga koldioxidutsläpp. Den el som vindkraften kan ge är mycket marginell. Regeringen, och där ingår ju Centern, torgför hela tiden "arbetslinjen". Då skall man väl inte prioritera bidrag till markägare med minst 150.000 kr per verk och år utan att vederbörande behöver göra ett handtag medan vi andra får betala eländet genom sämre miljö, ras på huspriser, ett förfulat landskap samt på våra elräkningar i form av el-certifikat.

Den 19 september kan du stoppa de kommunpolitiker som vill förstöra vårt landskap.

Björn Carlén


Den enorma storleken på de planerade vindkraftverken i Dalsland har förvånat många invånare
 
Lördag

4 september 2010

Tack alla som besökte utställningen!

Resultat efter utställningens slut den 4 september 2010

85 bilder på väggarna och 25 i "Vaggan" visades. Under vernissagen var det ca 90 personer som besökte utställningen. Hur många som var där de följande 4 veckorna vet jag inte, men gissningsvis var det ca 20-25 besök per dag vilket skulle göra ungefär 500 personer. Själv hade jag visning för Åmåls Rotaryklubb (22 personer) den 13 aug samt för Nordeas kunder på kvällen den 1 sep ca 20 personer. Dessutom vet jag att samtliga högstadieklasser från Kristinebergsskolan besökt utställningen (360 elever). Förmodligen har det också varit elever från andra skolor som jag inte har någon vetskap om. Så i runda tal ca 1.100 personer har sett utställningen. Försäljningsmässigt var det också bra. Det såldes 27 bilder vilket är ett mycket bra resultat. Kommunen som var arrangör köpte inget, men sedan Inga-Britt Jonsson slutade som kulturchef verkar det som de slutat med konstinköp. Västra Götalandsregionen och Statens konstråd likaså. Före utställningen köpte vårt grannlandsting, Värmlands läns landsting, de största versionerna av "Vinbruksbilderna" vilket gläder mig mycket. Två av dessa bilder såldes också på Dalslands Konstförenings Sommarsalong till Tyskland. Men som sagt vårt egen region kommer inte ens och tittar, trots att det var många bilder som hade direkt med nuvarande debatt om vindkraft och val att göra och skulle passa alldeles utmärkt i offentlig miljö. Dåligt!!!! men så har det varit många år nu när konstnärer från Dalsland har sina utställningar. Det var skillnad när Lena Wallin (tjänsteman) stod för inköpen. Nu är det konstnärer som väljer vad som skall bevakas och då är det nog på samma sätt där som inom vindkraftsetableringen, vänskapskorruption.

Fyra tidningar skrev om utställningen.

Åmåls konsthall 75-års-jubileet.

 
Torsdag
2 september 2010
BREV OM MANIPULERINGEN AV MINA SYNPUNKTER
PÅ kvällen fick jag ett larmsamtal från Dag Blomqvist. Han hade få se det utskick som går till våra politiker angående "vindbruksplanen i Dalsland". Det visade det sig att man hade manipulerat mina synpunkter som var inlämnade i PDF-format och alltså redan digitala som absolut inte behövde röras. Nu hade de ändrat rejält med bilder som ändrats och en bild saknades helt. Likaså saknades texter och formatering var gjord så att dokumentet blev nästan oläsligt. Man undrar varför? Det hela resulterade i att jag sent på kvällen skrev ett argt mail till Christina Svensson som är ansvarig på Dalslandskommunernas kommunalförbund och till kommunalrådet Kurt Svensson i Åmål samt till Laila Nilsson som handlägger ärendena i Åmål.
Utöver det brevet skickade jag också ett mail med ungefär samma text till samtliga centerpartister som finns på listan till kommunalvalet i Åmål.

Brevet såg ut som nedanstående

Angående manipuleringen av mina synpunkter i samband med utskick av sammanställningen "Vindbruksplan Dalsland" 

 

I den sammanställning av "Synpunkter Vindbruk Dalsland" som ni skall ta ställning till på måndag den 6 september stämmer inte det Word-dokument som ni har fått med den PDF-fil som jag skickade in. Dalslandskommunernas  kommunalförbund fick mina synpunkterna digitalt som PDF-fil. Varför kunde man inte låta dokumentet inkl. bilder vara kvar som PDF. Alltså nr 61 (Björn Carléns synpunkter) och så får man klicka fram pdf-filen. De inlämnade PDF-filerna från Vindkraftsbolagen är icke manipulerade. Dessutom blir ett word-dokument med så många bilder väldigt tungt (ca 8-9 MB) medan PDF-filen väger 500 KB, alltså en halv MB. Tack vare Dag Blomqvist fick jag reda på det här i går kväll. Han kände ju till mitt ursprungliga dokument som också finns att se och läsa på www.vindbrukdalsland.se

 

Nu blev Word-dokumentet delvis en urkundsförfalskning, vilket är straffbart.

1. En viktig bild saknas.

2. Två bilder stämmer inte med de ursprungliga.

3. Alla rödmarkeringar är borta.

4. Tre viktiga bildtexter är borta.

5. Formateringen på texten blir väldigt konstig och svårläst.

Vem har gjort de här ändringarna och vem är ansvarig?

 

Bifogade PDF-filer är mina ursprungliga. En är daterad 23 juni och min kompletterings-PDF daterad 30 juni 2010.

Hälsningar

Björn Carlén

 

carlen.bjorn@telia.com

0532-14191

 
Söndag

29 augusti 2010

I går talade jag om mina bilder och min teknik i Åmåls konsthall. Tyvärr kom det bara 7 personer men det kunde bero på att det regnade så enormt på morgonen. Natten till lördag och under lördagen fick vi 134 mm. Själv fick vi 130 mm i källaren. Vattnet kommer upp i brunnarna. När inte kommunens rör räcker till pressas vattnet upp i husens källare. Mycket onödigt arbete under lördagen och söndagen, ett arbete som säkert kommer att fortsätta under veckan. Nu måste man ju sanera lokalerna igen.

Igår var det flera insändare om vindkraften i PD. Två var bra, en var okunnig (från Vänsterpartiet) och en var lång men intetsägande (från Anne Sörqvist). Hon känner sig väl pressad efter all kritik. En bra insändare såg ut så här:

LÅT INTE TURISTOMRÅDEN BLI INDUSTRIOMRÅDEN
Rädda Dalsland i Åmåls kommunalval söndagen den 19 september !
Centerpartiet som enda parti vägrar att tillkännage sitt ställningstagande om Vindbruksplanen före valet. Alla partier med undantag av Vänsterpartiet och Centern har deklarerat att de är emot vindkraft i Edsleskog och Ånimskog, de av Länsstyrelsen deklarerade restriktionsområdena.

Eftersom det är Centern som under lång tid drivit frågan om vindkraftsetablering i nämnda områden, utgår vi från att de vill "mörka" innan valet för att sedan med ny majoritet rösta igenom en vindkraftsetablering i Edsleskog och Ånimskog. Kom ihåg att det endast är Kurt Svensson (C) personligen som efter många turer gick med på att lyfta ut dessa två områden. Efter valet vet vi inte vem som blir kommunalråd. Centern, om de vinner kommunalvalet, vet nog men inte vi andra. Det kanske blir Anne Sörqvist (som framförde förslaget om Ånimskog och Edsleskog i kommunstyrelsen 2010-03-09) eller någon annan centerpartist. Tänk därför igenom frågan mycket noggrant innan Du röstar i kommunalvalet den 19 september! Upplysningsvis för Er som inte vet är mandatfördelningen sedan valet till kommunfullmäktige 2006: C=14, S=10, M=3, KD=1, MP=1, FP=1, V=1.
Låt inte våra turist- och rekreationsområden bli industriområden. Rädda Dalsland!

Före detta centerröstare

Jag undrar just om det var en, några eller många före detta centerröstare. Förmodligen var det många med tanke på den andra bra insändaren som hade ungefär samma innehåll där insändarna var Peter Tornborg samt ca 270 personer från Edsleskog och Ånimskog.

Elisabeth Wennbergs öppna brev till centerpartisterna är också värd att läsa.

"Bästa centerpartister!
Efter samtal idag med Anne Sörqvist har det framkommit att 
Centerpartiet inte kommer att ta ställning till vindkraft i Edsleskog-
Ånimskog före valet som ju inleds den 1 september med poströstning. 
Anledningen, säger hon, är att det inte finns material att ta 
ställning till. Detta måste i sig anses anmärkningsvärt eftersom 
planförslaget och åsikter om detsamma funnits tillgängliga sedan 2 
månader. Länsstyrelsen, Försvaret, Dalslands Turist AB,
Naturskyddsföreningarna, en stor allmän opinion har kunnat ta 
ställning i ärendet. Senast i dagens NWT tar moderaterna ställning 
mot en etablering i nämnda område och av övriga partier är endast 
Vänsterpartiet positivt inställt. Var står Centern? Kan det anses 
politiskt korrekt att inför ett val inte deklarera sin ståndpunkt av 
ett parti som i så hög grad vänder sig till landsbygden? Vittnar det 
inte om en stor arrogans mot den majoritet av de boende som tydligt 
uttryck att de inte vill se denna utbyggnad av vindkraft i Edsleskog-
Ånimskog? Våga visa var ni står! Det är ni skyldiga de som skall 
rösta i årets val!

Till ytterligare läsning bifogas en artikel om vindkraft från 
gårdagens Svenska Dagbladet,  Se pdf Sök även på Google: "motstånd vindkraft" 
och ta del av den betydande folkrörelse som nu växer fram. En 
tidigare publicerad bild av verkens storlek bifogas också.

Med vänliga hälsningar
Elisabeth Wennberg
för Motståndare mot vindkraft i Edsleskog-Ånimskog"
 

 
Torsdag

26 augusti 2010

Idag håller jag på med inramning av de grafiska blad som är sålda på utställningen i Åmåls konsthall. Började egentligen igår men det kom mycket annat emellan. Den s.k. "ÅMÅLSHÄLJA" (jag vet att stavningen är konstig, men någon åmålsbo har bestämt att det skall stavas så) börjar i morgon och då slog det mig att det kanske vore bra att tala litet om mina bilder och min teknik i samband med utställningen i Åmåls konsthall. Fick alltså i all hast göra en annons och informationsblad om händelsen. Alltså klockan 12.00 på lördag (28 aug) talar jag om min teknik och mina bilder i Åmåls konsthall.

Klicka här om du vill se bilder och artiklar från utställningen.

 
Tisdag

24 augusti 2010

Idag stod det heller inget i PD om Centerns ställning i vindkraftsfrågan. Jag har nu gjort ett frågeformulär som jag eventuellt skall gå runt med till valstugorna och kolla vad politikerna tycker. Det ryktas om att kommunalrådet Kurt Svensson endast skall fungera som draglok i valet och sedan tänker han avgå och låta Anne Sörqvist komma in som boss. Det var Anne som framförde förslaget om vindkraft i Edsleskog och Ånimskog i kommunstyrelsen. Kurt har ju tagit avstånd personligen men förmodligen inte Anne och förmodligen inte många Centerpatister. Nu har de tydligen också satt in "nytt vindkraftsfolk" på vallistorna. Sådana som är positiva till miljöförstöringen i landskapet. Sådana som gillar nedanstående vyer.

Läste en mycket bra artikel i dagens Svenska Dagblad. Klicka här http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vindkraft-en-tvivelaktig-affar_5178861.svd

Klicka på bilden om du vill ha formuläret i PDF-format

 
Måndag

23 augusti 2010

Har nu hållit på med bilder till utställningen i Chicago. Det skall visserligen vara små bilder (15 x 15 cm) men eftersom jag numer jobbar helt digitalt gör jag dem 60 x 60 cm som "Digital Painting"-bilder. Då kan jag göra några mindre också. Jag har bara hunnit med en bild ännu.

Idag har människor som inte heller gillar att man placerar vindkraftverk på felaktiga platser kontaktat mig. De hör hemma i Skåne där man tydligen också har okunnigt folk i kommunstyrelserna. De ville kunna visa mina bilder på vissa hemsidor och vid en konsert den 29 augusti. Se länk http://www.bevaralinderodsasen.se/  Det har varit 48 besök på min hemsida idag. De flesta från Skåne. 

Ännu har inte Centern i Åmål givit besked om Vindbruk Dalsland! Nu blir det nog många som inte vågar rösta på Centern i kommunalvalet. Risken finns ju att vi kommer att få vårt landskap förstört (Se längre ner på den här sidan). De har haft nästan 2 månader på sig att ta ställning. Sossarna har tagit ställning mot, likaså Folkpartiet och KD. Moderaterna är lika oklara som Centern. Vid valet 2006 var mandatfördelningen: M=3, C=14, FP=1, KD=1, S=10, V=1, MP=1. Av detta förstår man att det bara finns ett parti att rösta på om man inte vill ha 350 vindkraftsbjässar som förstör vårt landskap.

 
Tisdag

10 augusti 2010

Vernissagen är klar. Lyckad. Under två dagar kom det ca 100 personer och det såldes 20 bilder. 4 tidningar skrev om utställningen, så jag får verkligen vara nöjd. Nu kommer den att hänga i Åmåls konsthall till och med den 4 september. Klicka här om du vill se bilder och artiklar från utställningen.
 

 

Lördag

24 juli 2010

Nu äntligen har kommunalrådet fattat ett vettigt beslut beträffande vindkraftsetableringen. Ett förslag som aldrig borde ha lagts fram. Vi får tacka Elisabeth Wennberg i Edsleskog att hon satte igång opinionen genom skrivelser i DN och kontakt med SVT (Västnytt). Dag Blomqvist i Ånimskog har också jobbat hårt mot det här tokiga förslaget samt flera andra med bra insändare i Dalslandspressen. (Peter Tornborg med flera). Mina egna fotomontage har nog också haft betydelse.

Fredag

23 juli 2010

Håller fortfarande på med passepartoutskärande och inramningar. Har dessutom under veckan skickat inbjudan till pressvisning torsdagen den 5 augusti kl 10. Även utskick till Regionens konstenhet och Statens konstråds konstenhet är också gjorda. Jag har faktiskt bilder som passar väldigt bra i offentlig miljö. Vi får ser om de hörsammar det hela. Det brukar vara svårt att få dessa människor till utställningar som inte är i storstäderna.
Söndag

18 juli 2010

Nu har jag testat att göra "Digital Painting". Man fick "lura" skrivaren att det var ett grafikpapper man skrev ut på. 
Upplimningen på Kapaplast gick utmärkt. Resultatet blev över förväntan. Nu skall jag om några dagar fernissa dessa två bilder (ett stereobildpar). Jag har skaffat en speciell fernissa till just "Giclée Fine Art" -bilder. Det vore skönt om man kunde komma från glaset när det gäller stereo. Det blir alltid lättare att se stereo om inga reflexer i glaset stör. Nu kommer några dagar med mycket passepartoutskärande, putsningar av glas och inramningar.
Lördag

10 juli 2010

Håller på med planering av kommande utställning i Åmåls konsthall 7 augusti - 4 september 2010. Tyvärr hinner jag inte med den nya bildsviten med månadsbilder. Vindkraftsdebatten (fotomontagen), VM i fotboll, Wimbledon-tennisen och uppdateringen på nätet av Dalslands Konstförenings Sommarsalong kom emellan, men jag har tillräckligt med nya bilder ändå tror jag. Sedan min förra jubileumsutställning 2005 har jag gjort 66 originalbilder, 2 serifoliegrafier och 35 olika digitala bilder.

Torsdag

1 juli 2010

Nu äntligen är jag klar med uppdateringarna på Dalslands Konstförenings hemsida. Jag sköter den också. Vid varje större utställning brukar jag dokumentera på utställningssidan. Nu var det alltså Sommarsalongen i Dals Långed. Klicka här så får du se vilka konstnärer som deltar och något eller några verk av var och en. Även katalogen kan man klicka fram.

Tiden har nu gått ut för synpunkter på Vindkraftsetableringen och det har tydligen kommit in massor. BRA!

Söndag

27 juni 2010

Idag är det vernissage på Sommarsalongen i Dals Långed. Jag gjorde i all hast ytterligare ett flygblad för att kunna lägga ut. I morgon är sista dagen för synpunkter till Dalslandskommunernas kommunalförbund.

Onsdag
23 juni 2010
I morse var jag och fotade "Vårt land", repliken av Otto Hesselbom som hänger i Åmåls sessionssal. I mitt första utskick hade jag Nationalmuseivarianten i tron att bilden var fri att använda eftersom Otto Hesselbom dog redan 1913, alltså för 97 år sedan. Gränsen är ju vid 70 år efter upphovsmannens död. För säkerhets skull kollade jag med Nationalmuseum och fick reda på att bilden var fri men inte fotot av bilden. De ville ha 1075 kr +moms för att få använda bilden vid ett tillfälle i en tidning. Nu är jag inte säker på att det var Nationalmuseums foto som jag hade använt. 1975 fotograferade jag nämligen själv bilden när jag dokumenterade Dalslands Konstförenings jubileumsutställning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm, men för säkerhets skull tog jag nu repliken som praktiskt taget ser lika dan ut. Replik är kanske fel ord. Variant vore bättre. Hesselbom hade tydligen klättrat ännu högre upp på Sörknatten (Vingnäsbergen) och litet längre norrut.

Måndag
21 juni 2010
Har gjort klart skrivelsen med mina synpunkter om vindkraften i Dalsland. Den skall skickas in senast den 30 juni till Dalslandskommunernas kommunalförbund, Dalsland Center. Mailadressen är vindbruk@dalsland.se
Ju fler som tycker till om det här desto bättre. Klicka här om du vill se vad jag skrev.

I går gjorde jag katalogen till Dalslands Konstförenings Sommarsalong. Det är 28 konstnärer som visar upp sina verk i Steneby Konsthall i Dals Långed söndagen den 27 juni. Utställningen pågår till den 29 augusti 2010. Själv har jag med de största versionerna av de tre kritiska vindkraftsbilderna.
Tisdag
15 juni 2010
Nu var det ett tag sedan jag skrev i dagboken. Jag har inte hunnit. Under senaste veckan har jag dag och natt hållit på med perspektivkonstruktionerna av de 15 vindkraftverken i Ånimskog. Idag blev jag äntligen klar med utställningsskärmen. Det är en kapaplatta på 100 x 70 cm. Jag skall sätta upp den på biblioteket i morgon förmiddag. Klicka här. Den 30 juni går tiden ut att tycka till. Gör det!!


Sådan här utsikt får man från Båtbergen inne i Naturreservatet "Yttre Bodane" om kommunen får som de vill. SKANDALÖST. Det här är inte vad människor som vistas i ett naturreservat vill se och höra.

Måndag
7 juni 2010
Fick idag uppdrag att göra några bildmontage till det andra av Länsstyrelsen fredade området nere vid Ånimskog. Skall köra ner på onsdag och se vad vi kan göra. Hitta betraktningspunkter och få information om var verken skall stå.  Dag Blomqvist är kontaktman där nere. Han håller i en hemsida om vindkraften i Dalsland också. www.vindbrukdalsland.se

Under söndagen den 6 juni, nationaldagen, spelade Robin Söderling i finalen i "Franska öppna". Tyvärr var Rafael Nadal alldeles för svår för Söderling som förlorade i tre raka set. Den här veckan börjar visst fotbolls-VM i Sydafrika också. Det är jag inte lika intresserad av, men en och annan match kommer jag nog att titta på.

Tisdag
1 juni 2010
Limmat upp bilderna på utställningsplanschen om vindkraften i Edsleskog. Mer om vindkraften finns längre ner på sidan. Börjar vid 15 april 2010. Hängt upp informationsbilden i biblioteket. 90 x 100 cm. Klicka här för att se utställningsskärmen. Fortsatt med inramningar.
Läser tre bra insändare i Dalslänningen. "BONDFÅNGERI",  "VINDKRAFTSGALNA",  "INDUSTRIOMRÅDEN". Tyvärr finns inte länken längre.
Måndag
31 maj 2010
I går sågade jag ramlist till de stora digitala bilderna. Idag blir det inramningar. Har beställt ny ramlist och passepartoutkartong.
Söndag
30 maj 2010
Det var en fantastisk utställning på Eriksbergshallen i Göteborg. Mycket genomarbetad. Nu har jag också sett "La Bella Pincipessa" i verkligheten. Det är ju den nyupptäckta målningen av Leonardo. Man hade byggt upp ett helt rum med bevis för att övertyga alla att den är äkta. På utställningen fanns också mycket annat av Leonardo, Rafael och Michelangelo. Bland annat "en reproduktion i skala 1:1 av Rafaels "Skolan i Aten" och likaså en skulpturkopia i skala 1:1 av Michelangelos ca 5 meter höga Davidstaty. Imponerande !! Man behöver minst 2 timmar för att se utställningen. Rätt så dyrt inträde, 225 kr, men det var det värt. Presentationssättet var nytt. Med en liten laserpenna (tror jag det var) fick man individuell information via hörlurar om varje verk på utställningen.

      

Rafaels "Skolan i Aten" har jag skrivit om tidigare. Klicka här. Nertill på den sidan.

Fredag
28 maj 2010
I morgon far jag med på en konstresa till Uddevalla och Göteborg. Det är Konstbild 82 som arrangerar besök på Carl Wilhelmson-utställningen på  Bohusläns museum och "And There Was Light" (Leonardo - Rafael och Michelangelo i original) på Erikbergshallen i Göteborg. Skall bli intressant.

Vi har äntligen fått klartecken till att få sätta upp fotomontagen över vad som händer i Edsleskog i samband med vindkraftsetablering. Mer om vindkraften finns längre ner på sidan. Börjar vid 15 april 2010.

Har fått klart ett antal digitalprint-utskrifter i största formatet. Skall börja inramningar på måndag.

Pingstafton
lördag
22 maj 2010
Håller på att föra över bildfiler på DVD. På tisdag - onsdag skall jag skriva ut de största versionerna av vindbruksbilderna och några andra. I går fick jag hem material från Drewex.

Hörde från Elisabeth Wennberg att vi inte tillåts att sätta upp vindkraftsbilderna på biblioteket. Märkligt! De visar ju bara vad som kommer att hända i naturen vid Edsleskog. I kommunens vindbruksplan saknas fotomontage som man enligt lag är tvungen att ha med. En sådan här liten skärmutställning måste väl ändå  inrymmas under yttrandefriheten. http://sv.wikipedia.org/wiki/Yttrandefrihet Klicka här för att se utställningsskärmen

Hittade protokollet från när kommunstyrelsen tog beslutet om vindkraft i Edsleskog och Ånimskog. De två områdena som länsstyrelsen sagt nej till. Det finns flera frågetecken i det protokollet. Kurt Svenssons namn saknas bland de röstande och även Torbjörn Åberg. Varför då? Om det som står i protokollet är riktigt borde inte den här vinbruksplanen kunnat godkännas. Det var ju 5 röster mot och fyra för. Klicka här för protokollet. Gå till sid 21-22 bland PDF-sidorna. Överst på sid 1 står vilka som var närvarande.

Fredag
21 maj 2010
Edsleskogs församlingshem var spikat med folk (ca ett 50-tal) när Elisabeth Wennberg på torsdagskvällen startade sin redogörelse för vindkraftens konsekvenser i Edsleskog. Mina digitala bilder visades med projektor på duk. Utöver Elisabeth medverkade Liza Johansson, Måns Hallén, Åsa Hallén och Dag Blomqvist Efter mötet gjordes två polisanmälningar mot markägare som arrenderat ut grannens mark till Gothia Vind. "Dalslänningen" från Bengtsfors kommun var där men inte "PD" som normalt bevakar det här området. Det hör ju till Åmåls kommun.    Dag Blomqvists hemsida Vindbruk Dalsland
Torsdag
20 maj 2010
Det stora körsbärsträdet längst upp i trädgården har börjat att blomma idag. Om några dagar kommer det att se ut som de två högra fotona. De togs den 3 maj 2007, så vi är nog ett par veckor senare i år. (Se bilder under texten).
I kväll kl 19 skall jag på Elisabeth Wennbergs möte i Edsleskog. Då kommer hon visa på konsekvenserna av politikernas eventuella beslut om vindkraftsetablering i Edsleskog. Jag har gjort bilderna (fotomontagen) åt henne.
  
Måndag 17 maj 2010

 

Gör i ordning efter konstvandringen. Totalt 146 besök. Värmlands läns landsting köpte Vindbruksbilderna. Det var bra.  Lillemor Emanuelsson med man var här från Göteborgs universitet och kollade den bild som vunnit som omslagsbild till "Nämnaren". De ingick i juryn. Nämnaren nr 2 är nu ute inkl. min artikel samt bilder. Klicka här för omslag.  Klicka här för artikel.

Skriver ut några bilder (se längre ner på sidan) till det möte mot vindkraftsetableringen som Elisabet Wennberg  har kallat till i Edsleskog den 20 maj.

Söndag
16 maj 2010
2.300 människor hade besökt museet. Hos mig var det totalt 146. Tack vare landstinget i Värmland blev försäljningen hygglig. De köpte Vindbrukssviten.
Efter hämtning av ej sålda verk vid museet var det avslutningsfest på "Hotell och Konferens" i Håverud.

Lördag
15 maj 2010
Läste Peter Tornborgs insändare om vindkraftsetableringen i Dalsland.  Klicka här
Kristi Himmelsfärdsdagen
torsdag
13 maj 2010
Konstvandringen har börjat.  Mycket folk på vernissagen. Det gick nästan inte att parkera vid Dalslands konstmuseum.  Hos mig 63 besök första dagen.

     
Onsdag
12 maj 2010

 

Håller på med hängning och katalog till den utställning jag har i samband med "Konstvandring i Dalsland".
Galleriet kommer under Kristi himmelsfärdshelgen att vara öppet:
Torsdag kl 12-18
Fredag - söndag kl 11-18
Torsdag
6 maj 2010
Ser i DN att Elisabeth Wennbergs insändare har kommit in.  Klicka här
Nytt skolklassbesök på eftermiddagen
Onsdag
5 maj 2010
Idag ringde KG Nilsson (ordförande i Grafiska Sällskapet). Han ville ha en av mina digitala bilder som illustration i den kommande jubileumsboken (Grafiska Sällskapet). Roligt att man platsar bland de bästa när det gäller digital grafik.
Tisdag
4 maj 2010
Hade en skolklass här på besök. 16 elever från en 4:a från Södra skolan. Det var länge sedan jag hade med elever att göra. De var så vetgiriga och intresserade. Jag visade bilder i galleriet och även hur jag jobbar i verkstaden med screen och måleri. Det kommer ytterligare en klass den 6 maj.
Måndag
3 maj 2010
Har gjort en del kart- och fotomontage i samband med protester mot "Vindbruk "Dalsland". Bilderna nedan är enbart över Edsleskog i Åmåls kommun som enligt Länsstyrelsen är ett fredat område. Makthavarna tänker ändå installera 7 verk i just detta känsliga område. Det är inga små snurror. Vi i Dalsland har varit vana att se sådana som står vid Bloms varuhus i Mellerud, men placerar man ett sådant här verk bredvid så förstår man hur Dalsland kommer att förstöras om man sätter ut 350 st. Dalsland är mindre än en procent av Sveriges yta.


Den vänstra snurran är vad vi är vana att se. Den stora är de planerade i Edsleskog (7 st med 160 meters höjd). Många av de övriga 343 verken i Dalsland kommer att vara ca 210 meter höga.

     
Cirklarna markerar säkerhetszoner runt verken. Man ser att stora delar av landskapet blir avstängt.


Bild nr 1 på kartan uppe till höger. Edslan. Vy mot väster från Timmerviken. Största delen av Edsleskogs befolkning bor vid den här viken i det så kallade "Området". De ser de här tre verken och fr.o.m. mars t.o.m. september kommer under kvällen solen att ligga bakom verken med följd att få rörliga skuggor i bostäder och på uteplatser. Ljudet får de dras med hela tiden, dag ut och dag in, natt ut och natt in under hela året. Utsikten är dessutom förstörd.


Bild nr 2 på kartan uppe till höger. Vy mot sydväst från badviken räknat.


Bild nr 3 Upplevelsen i naturreservatet blir nog inte heller vad man räknat med. Vy mot väst-sydväst från Bräcke ängar

Onsdag
28 april 2010

 

I måndags den 26 april började man visa utställningen om planerad vindkraft i Dalsland. Man kan se den på Dalslands bibliotek och några andra platser. Det var en bedrövlig utställning. Jag hade väntat mig att man skulle ha placerat ut verken på kartor och i en 3d-modell, men icke! Det finns en liten karta med områden inritade och sedan var det en pärm med en massa liten text som en person i taget kan ta del av. Omöjligt att få en uppfattning om vad det handlar om. Inget som visar hur de här 200 meter höga stolparna kommer att ta sig ut i naturen. Fundera på att göra en modell för att visa dem hur de borde presentera det hela.

Har just blivit klar med ytterligare en bild i sviten "Vindbruk i Dalsland". Klicka här för bilden "Det blev inte mycket bär i år".

 

Måndag
19 april 2010

 

Har fortsatt med ytterligare en protestbild mot projekt "Vindbruk Dalsland". Jag tänkte ha med bilderna på Dalslands Konstförenings Sommarsalong. Dit kommer rätt mycket folk, 2-3000 besökare brukar det vara. Bildens titel är "Framtida månskenstur på Dalslands kanal". Det är egentligen en bearbetning av en detalj i nedanstående bild. Klicka här om du vill se bilden.
Torsdag
15 april 2010
Senaste veckan har jag jobbat med protestbilder mot ett vindkraftprojekt här i Dalsland. Det har resulterat i några montage samt i nedanstående grafiska blad. Klicka på bilden om du vill veta mer. Här kan du klicka för att se PDF-filen. (kampanjen mot)


© Björn Carlén: "30 silverpenningar"
 

 

Torsdag
8 april 2010
Skissarbetet fortsätter och kör fast. Jag har faktiskt inte klarat av "Januari" ännu. Artikeln till "Nämnaren" är klar och godkänd från bägge håll. Den blir nog bra tror jag. Både omslaget och ytterligare 4 bilder samt text. Nämnaren nr 2 kommer ut i slutet av april. Har skaffat nytt objektiv till kameran. Dyrare än jag trodde det skulle vara. Nu skall jag skriva ut bilder till Grafiktriennalen som går av stapeln i Stockholm 30 oktober - 12 december. Om man blir antagen är en annan sak. Mina bilder är så pass udda att unga konstnärer (jury) har svårt att ta dem till sig. De har aldrig sett något liknande.
Onsdag
7 april 2010
Inga-Britt och jag var hembjudna till Lilian Retamales på hennes 42-årsdag. Hennes bror, Alberto, med familj var också där. Hon och Thomas bjöd på väldigt god mat och dryck. Alberto sjöng och spelade gitarr. Lilian visar också ett par nya målningar och Thomas sina nya smidda skulpturer. (Lilian är en inflyttad konstnär från Chile).
 
Den vänstra bilden gjorde Lilian i Chile innan hon flyttade hit och den högra när hon lärde sig airbrush-teknik här i min ateljé 2006

 
Lilian får hjälp med en detalj på sin målning. Till höger i färd med att skära schabloner.
Lördag
27 mars 2010
Det blev inga nya medlemmar invalda i Dalslands Konstnärsförbund. Gunilla Kjellstedt avgick och Elisabeth Wennberg blev ny ordförande. Själv valdes jag in som vice ordförande. Jag har tidigare varit förbundets ordförande (mellan åren 1993-2007), så de tyckte nog det var bra med min erfarenhet om konstlivet i Dalsland.
Onsdag
17 mars 2010
Håller på med skisser till månadsbilder och årstider. I går och idag har jag gjort "bilder" av Vivaldis noter "De fyra årstiderna". Notbilderna skall in i bilderna. Den 27 mars är det Dalslands Konstnärsförbunds årsmöte. Hade tänkt att skicka in ett förslag på ändring av stadgar.
Lördag
13 mars 2010
Idag har jag skrivit den artikel som skall vara med i "Nämnaren" nästa nummer. Se info nedan (2 mars). Klicka här om du vill se PDF-versionen. I morgon är det årsmöte för "Konstvandring i Dalsland".
Torsdag
11 mars 2010

 

Håller fortfarande på med skissarbete och njuter av att det börjar bli litet varmare ute. Har skickat efter Canvas till Epsons storformatskrivare. Skall testa att göra "Digital Painting" på samma sätt som Digital Print fast på duk som sedan kan fernissas och alltså inte behöver glasas. Här är en bra bild på "Lillebror" som också längtar efter vår och sommar.

 

Tisdag
9 mars 2010

 

Nu äntligen har jag fått "Statcounter" att fungera igen. Den har av någon anledning slutat att fungera vid nyinstallation på min hemsida. Jag skrev till dem för några dagar sedan och idag fick jag besked om hur jag på ett annat sätt kunde föra in html-koden.

Annars håller jag sedan några dagar på idéer till nya bilder. Läser "Forskning och Framsteg", där jag bland annat hittar en artikel om "Gaia" och James Lovelock. Många miljövänner känner sig svikna av sin profet, sedan Lovelock förklarat att kärnkraft och ingenjörskonst är det enda som kan mildra den globala miljökrisen. Vindkraft anser han inte ha någon betydelse alls.

Fredag
5 mars 2010
Det blev glas. Tungt och jobbigt, men nu efter två dagars arbete är jag klar med inramningarna. När glasen är så här stora och tunga är det risk att den nedre ramlisten glider ur på grund trycket från det tunga glaset, så därför har jag förankrat den nedre ramlisten i den övre med två täcklister. Se bild.

               

I stället för att hänga i lina, har jag här placerat hängena på var sin vertikal del och högt upp, alldeles intill hörnet. Nu får man exakt mäta ut på väggen var fästena skall vara.

Onsdag
3 mars 2010

 

Fick ett uppdrag att rama in två stora bilder, så nu måste jag göra rent hela arbetsbordet, vilket kanske är bra. Är litet ängslig hur det skall gå med så stora glas (130 x 100 cm). Om jag hittar något bra plexiglas kanske jag väljer det istället.
Tisdag
2 mars 2010

 

Får besked från Nationellt Centrum för Matematikundervisning, Göteborgs universitet att jag vunnit i bildtävlingen till omslag för deras tidskrift "Nämnaren". Man hade utlyst en tävling med två olika teman "Geometriska kroppar" och "Symmetri". Jag vann i båda kategorierna. Prissumman skickas om några dagar. Roligt att ibland bli uppskattad för sina bilder. Nu har det under kort tid faktiskt hänt två gånger. Klicka här om du vill se bilden i kategorin "Geometriska kroppar"
Klicka här om du vill se bilden i kategorin "Symmetri"
Lördag
27 februari 2010
Vernissage på Grafik i Väst, Göteborg. Jag deltager med två grafiska blad på utställningen "3D-GRAFIK". Utställningen pågår till 17 mars. Klicka på BILD 1 eller på BILD 2
Tisdag
9 februari 2010

Överst bland alla landets folkbiblioteks lånekort. (Klicka här om du vill se kortet)

I Biblioteksbladet nr 1  2010 kunde man läsa:
Under 2008 samlade Biblioteksmuseet i Borås in lånekort från landets folkbibliotek. Bakgrunden var att man ville dokumentera den utveckling som skett på området och fundera över den självbild och de attityder som korten förmedlar.

Juryns uttalande låter så här:

I ett första urval lyfte panelen fram ett 20-tal kort som speciellt intressanta och efter ytterligare diskussioner framhöll man särskilt Gnesta, Kristinehamn, Nacka och Åmål med ett extra plus för Åmål som Lars Gustaf Andersson kommenterade så här:

”Den bild som jag tycker är mest spännande är Åmåls. Den är artistisk men också med någon form av tanke bakom bilden… labyrinten, snårskogen att söka information i, bokhyllorna… och så det vertikala snittet med ljus… att hitta lösningen…” Ja, så kan man uppfatta ett lånekort. Och säkert på andra sätt också!

Onsdag
20 januari 2010
Konstvandringens vinstaffisch och den mer  allmänna för Västsverige och Sydnorge är klar
Söndag
10 januari 2010

Inlämning hos mig av de verk som skall vara vinster i 2010 års lotteri i Konstvandringen. Jag fotar och gör affisch. 7 vinster av 7 konstnärer.

Trettondagsafton
tisdag
5 januari 2010

Idag har jag varit i Stockholm och hämtat icke sålda bilder på utställningen i Konstnärshuset vid Norrmalmstorg. Det var en temautställning, Dantes "Den gudomliga komedin". Klicka här om du vill se foton från utställningen.

Till nuvarande AKTUELLT-sida

   Händelser under 2010     Händelser under 2011        Händelser under 2012       Händelser under 2013

Händelser under 2014          Händelser under 2015