Händelser (Små episoder) 2014. Längre ner på sidan även tidigare händelser.

Vill man ha händelserna kronologiskt bör man börja längst ner och gå uppåt på sidan.

27 dec 2014

Nu har jag under ganska många dagar hållit på med min biografi i bild och text. Det kommer nog att bli två versioner, en för släkt och vänner och en nerbantad till min utställning i augusti. Årets julkort kom också ut i tid. Så här såg det ut. Symboliskt som vanligt.

 

12 dec 2014

För närvarande deltager jag i Svenska Konstnärernas Förenings medlemsutställning på Konstnärshuset, Smålandsg. 7 i Stockholm. Man fick lämna in en bild per medlem och alla bilder skulle vara 40 x 40 cm. Skulpturer skulle vara 40 x 40 x 40 cm. Igår ringde de mig och meddelade att de sålt min bild "Från Ljus till Ljus", pris 3.800 kr. Det var nedanstående bild. Klicka på bilden om du vill ha mer info om just den bilden.

11 dec 2014 Håller just nu på att installera om mina program. Jag har just bytt Windows XP till Windows 7. Ännu klarar jag inte allt. Det är en hel del som krånglar, framför allt med Adobes program. Funderar på om jag skall gå över till prenumeration av CC-versionen. För närvarande har jag Creative Suite CS5 Desin Premium. Jag skall kolla med sverigekontoret för Adobe när jag får litet mera tid.
9 dec 2014 I morgon kommer jag att byta Widowsplattform från Windows XP till Windows 7. Man har varnat mig för Windos 8. Det mesta skall nu fungera med nya hemsidan som är gjord i Dreamweaver. Skulle ni få besked om att den sökta sidan inte hittas på nätet, så går alltid då tillbaka till www.bjorn-carlen.se. Ibland får ni kanske upp en sida där det står att sidan är flyttad. "KLICKA HÄR". Då kommer ni också rätt. Det verkar vara så att om man brukar klicka till en viss sida, så har datorn den i internminnet och kommer inte fram till den nya vid första försöket. Man kan också testa med en annan webbläsare (Chrome, Explorer, Firefox med flera). Från den nya index-sidan, men även från alla andra sidor, når ni alla andra menyer. Ni kommer att känna igen er. Upplägget är detsamma som jag hade i FrontPage. Betydligt bättre är tekniksidorna (Teknik Grafik och Teknik Airbrush) som nu har tydligare bilder och texter. De är gjorda från PowerPoint vilket gör att även text fungerar som bilder. Kanske inte så bra för de som inte kan svenska, men de förstår nog ändå med hjälp av bilderna.
5 dec 2014 Nu har jag hållit på med min hemsida. Äntligen har jag fört över den från "Front Page" till "Dreamweaver". Det har varit ett jobb på flera månader. Går man in nu på gamla sidor får man vid två sajter "Index" (Startsidan) och "Aktuellt" möjlighet att komma till den här nya och bättre hemsidan. Framför allt har tekniksidorna blivit tydligare. Nu har jag möjlighet att gå över till Windows-7. När jag gör det försvinner den gamla sidan helt. Allt det gamla finns kvar på den här nya. Även "bloggen ända bak till 2010.
29 nov 2014

Nu är jag efter dryga två veckor klar med bildspelet om Dalslandskonstnärerna som skall visas på Rackstadmuseet i sept-nov 2015.

Efter detta har jag nu börjat med ett bildspel för mitt eget 80-årsjubileum som jag skall ha i Åmåls konsthall 29 aug - 26 sep 2015.

14 nov 2014

Nyss var det en älgko med sin kalv i tädgården. Nu är de på andra sidan gatan, i trädgården till Nolbygatan 8. Det kom snabbt ett jakt-team. Nu är kalven skjuten. Den här kon, med från början två kalvar, har huserat i centrala Åmål ända sedan i mitten av september. Jag hann att ta några bilder.

12 nov 2014

Den här veckan har jag hållit på med en PowerPoint-framställning av Dalslands Konstnärsförbunds medlemmar. Den presentationen skall användas vid Dalslands Konstförenings 80-årsjubileet på Rackstad-museet i Arvika i september 2015. Vernissage den 19 september. Jag har kommit halvvägs nu med de nu levande. Man klarar ca 7 konstnärer per dag om man jobbar hela dagen. Nästa etapp blir sedan att också göra en program med föregångarna. Det kommer nog att ta längre tid.

30 okt 2014 I går kom jag äntligen till Grafiktriennalen i Uppsala. Inga-Britt och jag åkte tåg med start kl 9 och hemma igen vid 23.10. Det var inte så jobbigt. Hann ju läsa en bok under resan. Vi hade ca tre timmar till utställningstid. Tiden räckte både till Triennalen och utställningen i Uppsala domkyrka. Grafiktriennalen var en besvikelse. Några bra bilder hittade man men med tanke på att 412 grafiker hade ansökt med 1.756 verk där en jury valt ut 315 verk gjorda av 117 olika konstnärer hade jag trott det skulle se annorlunda ut. Här kommer i alla fall några av de bättre bilderna.


Kristina Anselm: Inluensavaccinering (träsnitt 45 x 43 cm)


Mats Svensson: Fästning (etsning och torrnål, 71 x 67 cm). Jag imponeras av storleken med den här tekniken.


Kersti Rågfelt-Stranberg: fem stora collografier 230 x 100 cm st. Vackert och okonventionellt hängt


Mina bilder hade de hängt på det här sättet. Det gick ganska bra eftersom det är så stora och höga rum i ett sådant här slott.


Framför Uppsala slott finns den så kallade "Gunillaklockan". Därifrån har man utsikt över hela Uppsala och närmaste granne blir domkyrkan som man här ser i bakgrunden.
 

14 okt 2014 I lördags var det vernissage på Dalslands Konstförenings Höstsalong. 23 konstnärer från Dalslands Konstnärsförbund hade lämnat in 75 verk i olika tekniker. Fyra verk var skulpturer, annars var det en blandning av måleri och grafik. Ordförande för Dalslands Konstförening, Kerstin Olsson, öppnade utställningen. Under vernissagedagen kom det ca 120 personer och besökte utställningen. Det såldes 10 bilder. De flesta inköpen gjordes av Dalslands Konstförening (8 mindre bilder till sitt medlemslotteri).


Kerstin Olsson öppnade Höstsalongen med att bland annat läsa en dikt av Tomas Tranströmer


Elisabeth Wennberg berättade om sin collageteknik


Här en åskådare som betraktar mina bilder om Ryssland-Ukraina-krisen

 

5 0kt 2014

I går var det inlämning till Dalslands Konstförenings Höstsalong. Som vanligt kommer den att vara i Åmåls konsthall. Utställningstiden är 11 okt - 31 okt.  Eftersom kulturhuset håller på att installera en ny hiss är öppettiden begränsad. Mån-fred är det endast öppet kl 10-14 och lördagar som förut kl 10-13.

Jag har lämnat in bilder som anknyter till Ukrainakrisen. Ryssland har återigen fått Sovjetsymbolerna på sig.

Augusti 2014                                       Tungt på tunt                                     Rekviem

 

Augusti 2014 (detalj)

23 sep

2014

Den 20 sep var det meningen att jag skulle ta bilen till Uppsala tidigt på morgonen för att senare på dagen vara med på Grafiktriennalens vernissage. Nu blev det inte så, för när jag kl 5 på morgonen lördagen den 20 gick till badrummet upptäckte jag att det var något konstigt med mina ögon, eller rättare med mitt högra öga. Det var som en grågrön ridå på nedre delen av ögat. Se nedanstående bild.  Ringde då sjukvårdsupplysningen och medan jag satt kvar i telefon fick den sköterskan tag på en ögonläkare som sa att jag skulle åka till akuten i Uddevalla. Kl 6.50 stod det en sjuktaxi utanför dörren. Jag fick mina ögon undersökte kl 11.30, men under den tiden hade "ridån" gradvis sjunkit ner till ögats underkant så när läkaren tittade med sina instrument så var hinnan borta och jag såg normalt. Min tanke var att det kanske var en näthinneavlossning, men då hade "ridån" inte kunnat försvinna, så jag remiterades vidare till NÄL, där de gjorde skiktröntgen på hjärnan och ultraljudröntgen på halspulsådern, både den högra och vänstra. Det fanns inga blödningar eller tumörer i hjärnan och inte heller var det några förträngningar i halspulsådern. Blodvärdena (blodfetter med mera) var också bra, Jag kom hem igen i går kväll med blodförtunningsmedel (Trombyl) i bagaget. Läkarna betraktade det hela som en ministroke, en så kallad "Tia". Nu är det bara att hoppas att den där lilla proppen löses upp och inte fastnar någon annan stans.

Mottagandet på sjukhuset var väldigt bra. Både läkare och sköterskor var underbara. TACK!

Så här såg jag handfatet på morgonen kl 5.15 lördagen den 20 sep.

 

8 sep 2014

GRAFIKTRIENNAL XV


Affischbild till Grafiktriennalen XV 2014. Bilder: Christer Themptander och Göran Brunius

Nu är det snart vernissage på XV:e svenska Grafiktriennalen. 412 grafiker hade ansökt med 1.756 verk. En tre-mannajury har valt ut 315 verk gjorda av 117 olika konstnärer. På denna utställningar har jag med två stora Digital-Painting-bilder.  Klicka på dem om du vill se bilderna i större format och få mer information om dem.

 

Lördagen den 20 september är det vernissage kl 15 på Uppsala Konstmuseum (Uppsala slott). Samtidigt med triennalen finns också en specialutställning "De hemlighetsfulla fåglarna", bilder gjorda av framlidne Göran Brunius (1911-2005). Utställningarna pågår sedan till och med den 2 nov 2014.

5 sep 2014

Ovan ser du bilderna jag skickade in till Nordisk Salong i Helsingborg. Juryns beslut kom idag. Samtliga dessa fem bilder blev refuserade. Märkligt, eftersom två av dem antogs till Grafiska Sällskapets Grafiktriennal i Uppsala Konstmuseum med vernissage den 20 september. (Se ovanstående från den 8 sep). Men så är det. Det är ju endast ett personligt tyckande i sådana här sammanhang. Jag tyckte att bilderna hängde ihop bra. "TORNET" återkommer i "TANKAR OM NATTEN 2" och i "BALANSAKT PÅ SLAK LINA". Där återkommer också både "FEM BÄGARE" och "EREMITEN", men juryn hade ju att ta ställning till 7.500 bilder på ganska kort tid och då tror jag inte man kollar så noga, även om de i sina kommentarer på nätet skriver något annat. I mina bilder är budskap alltid viktigt och det har man nog helt missat. Klicka på bilderna om du vill se dem i större skala och få information om tankarna bakom varje bild. De bilder jag anmält var (ALT II) vilket innebär att alla bilderna hade samma höjd (60 cm), vilket ju är bra ur hängningssynpunkt.

Nedan ser du Jurys arbete och information på nätet. 

5 sep 2014

Juryn

Från vänster:  Bo Nilsson,   Kirse Junge-Stevnsborg,   Magne Furuholmen,    Synnöve Rabb

Text och bilder från nätet (Nordisk Salong)

Med tvåhundranio verk fördelade på sjuttiofem konstnärer från Danmark, Finland, Norge, Island och Sverige hoppas vi att Nordisk Salong kommer att bjuda på, spännande, intressanta och överraskande konstupplevelser.

Juryn har haft en tuff uppgift att, bland de närmare ettusenfemhundra konstnärerna och de cirka sjutusen bilderna, välja ut vinnarna. Under fyra dagar har verken nagelfarits. Många av dem flera gånger.

Diskussionerna har stundtals gått höga då juryn, med respekt för sitt uppdrag, har försökt att tolka intentioner, finna den röda tråden och känna kvaliteten i varje arbete. Deras samlade erfarenheter har till slut avgjort urvalet.

4 sep 2014

Nu börjar jag se ett slut med arbetet på nya hemsidan. Om någon vecka borde jag vara klar. I morgon kommer besked om Nordisk Salong på Dunkers hus i Helsingborg  Oberoende av hur det går kommer jag om ett par dagar visa vilka bilder jag sökte med. Fem bilder skulle ju anmälas och minst tre skulle godkännas av juryn. Vilka bilder jag sökt med kommer jag att presentera när jag vet resultatet. (Oberoende av hur det går).

31 aug 2014 I går var jag som jag tidigare nämnde om på Rackstadmuseet i Arvika och såg utställningen med Ulla Fries. En mycket duktig grafiker. Vernissagen öppnades av museets chef Lena Hellström. Därefter följde ett musikaliskt inslag följt av ett föredrag om Ulla Fries konstnärskap av Leif Zern. Ulla Fries fanns givetvis också på plats. Se nedanstående bilder. Ulla Fries-utställningen pågår t.o.m. 5 oktober och Ulf Wahlberg-utställningen som började redan 7 juni slutar 14 sep.

Racksatdmuseets chef Lena Hellström öppnar vernissagen

 

          
Kristofer Toth och Björn Guo (violin) som stod för de mycket fina musikaliska inslagen.

      
Leif Zern och Ulla Fries


En del av utställningen i Norra Galleriet


Ulla fries: "Filosofen" kopparstick och torrnål, ca 28 x 50 cm


Ulla Fries "Filosofen" som skulptur


Ulla Fries: "Snabeldjur" (detalj)

I det större galleriet var en utställning med Ulf Wahlberg. Det är samma lokal som Dalslands Konstförening och Dalslands Konstnärsförbund kommer att ha sitt 80-årsjubileum i den 19 sep - 15 nov 2015.


Här en av de stora målningarna på Ulf Wahlbergs utställning. Ulf W dog i jan 2014. Han var född 1938. Den här typiska bilden för honom är hela 160 cm bred. Också en mycket duktig konstnär. Det är bara att gratulera Rackstadmuseet att samtidigt ha två så fina utställningar.

28 aug  2014

Har kommit rätt så långt på den nya hemsidan, men så har jag också hållit på i ca 10 timmar per dag under två månader. Startade i början av juli. I morgon blir det dock en paus. Då skall jag på Kjell Carlssons begravning och på lördag skall jag åka upp till Rackstadsmuseet i Arvika och se på Ulla Fries grafik. En av mina favoriter. Hon har vernissage kl 13. Efter den titten far jag till minnesutställningen över Georg Suttner. Den är i Stenebyhallen i Dals Långed. Börjar kl 15

3 aug  2014
Är ännu inte alls klar med nya hemsidan. Det är väldigt mycket jobb, och att på kort tid göra en så omfattande hemsida är tufft. Den som jag ännu har är gjord i "Front Page" och påbörjades 2003. Det har alltså tagit 11 år att få den att se ut som den gör nu. Under veckan har jag också plockat fram en bild från 1967. Den fanns på en undangömd plats i bildförrådet. Jag tänker ha med den på mitt 80-årsjubileum. Då skall jag ställa ut bilder jag gjort under 8 decennier. Den första som 11-åring och den sista som 79-åring. Den utställningen kommer att ske i Åmåls konsthall 29 aug - 26 sep 2015. Så här ser bilden "Mörker" ut som gjordes 1967 (110 x 108 cm). Jag hittade en liten skada på en av ytorna, så jag fick måla om den delen. Sedan har jag också mattfernissat hela bilden. Från början var den målad i blank lack.

Björn Carlén: "Mörker", 1967, lackfärg och sedan mattfernissad, 111 x 109 cm

 

14 juli  2014 Fortsätter med nya hemsidan. Under veckan som gick har jag också sökt till "Nordisk Salong" som skall gå av stapeln på Dunkers hus i Helsingborg i slutet av året. Jag söker med digital painting-bilder. Det är ju den tekniken jag sysslar med numer. Man skall söka med fem bilder och tre måste godkännas av juryn för att man skall komma med. Vilka bilder jag sökt med kommer jag att presentera när jag vet resultatet. (Oberoende av hur det går). Sista åren har det gått bra för mig när jag sökt till olika stora jurybedömda samlingsutställningar. Jag har varit uttagen i Krakow 2012, Liljevalchs Vårsalong 2013, Grafiktriennal XV i Uppsala museum 2014 (vernissage 20 september). Hur det går här får jag reda på under september månad.
6 juli  2014 Under veckan har jag fortsatt med min nya hemsida. Jag har ju sedan 2003 kört med programmet "Frontpage 2003" som har gått bra att använda i Windows XP, men den plattformen  har man nu slutat att uppdatera, så nu måste jag göra om hela min jättestora hemsida i ett nytt program och då har jag valt "Dreamweaver eftersom det programmet ingår i mitt paket från Adobe (Photo Shop, In Design med mera). Det är hur många timmar som helst för att fixa det här. Dels måste jag lära mig ett nytt program och sedan måste jag försöka överföra sida för sida. Det kommer säkert att bli vissa reduceringar på sidor som sällan besöks. Anledningen är att Windows 7 och Windows 8 inte stödjer Frontpage, så jag är alltså tvungen att göra om min hemsida i ett annat program och själv byta till Windows 7 eller Windows 8.
Jag började med min hemsida i augusti 2003 och sedan dess har det på "Home-sidan" varit mer än 33.000 besök vilket alltså gör ca 3.016 besök per år eller dryga 8 besök per dag, vilket jag tycker är bra. Om jag ser till alla sidor på hemsidan så är antalet besök ca 600.000. Detta gör ca 150 besök per dag. Det är alltså många som inte hamnar på "Home-sidan" utan på någon teknik-sida, någon bildtitel eller något annat.
28 juni 2014

I går fick jag KRO:s tidning. I den fanns bland annat en uppmaning till oss konstnärer att skicka in bifogade kort, som hade en text på baksidan om krav på förbättringar för konstnärer. Framsidan var endast en guldram, som väl var meningen att man skulle fylla med en egen bild. Jag valde något förändrade för att passa i ramen "Korsdrag Röd", "Uppdrag" och "Korsdrag Blå". Bilder som egentligen gjordes till förra valet (2010) men som fungerar nu också.

25 juni 2014

Nu har jag redigerat 80 bilder från Dalslands Konstförenings Sommarsalong. Har skickat iväg dem till Jimmy Alm som numer sköter hemsidan. Där kan du hitta katalogen och bilder från vernissagen. Två bilder av varje konstnär finns också med. www-adressen under nedanstående bilder.

Positiva överraskningar bland Sommarsalongens bilder var, tycker jag, Elisabeth Wennbergs små akvarell-monotypi-collage. De var riktigt bra. Likaså gjorde givetvis den nya medlemmen Sara Arnald ett starkt intryck med sina stora (80 x 120 cm) fotografier "Evergreen 1-3". Lilian Retamales hade också vågat sig på runda sågade former försedda med vävstruktur vilket var välgörande. Tidigare kändes det som hon av tekniska skäl inte fixat runda former. Hon kanske har skaffat bättre verktyg i sitt skärande och sågande. Anna-Lena Ingemansson hade lämnat den färgade halmen och visade fina tuschteckningar av katter. Bra bilder! Liza Johansson stora diptyk var mäktig. Skulle sitta bra i någon offentlig lokal. För mig är också bildernas namn viktiga. Gunilla Kjellstedts titel "Spricka i fasaden" tilltalar mig. Allt är inte så vackert som det ser ut. Likaså gillar jag givetvis min egen titel på stereobilden "Balansakt på slak lina". Bilder som man måste tänka till lite kring ger ytterligare en dimension utöver komposition, färgval, rytm med mera.

 1   2  3

  4    5      6

1. Elisabeth Wennberg,  2. Sara Arnald,  3. Lilian Retamales,  4. Anna-Lena Ingemansson,  5 Liza Johansson, 6. Gunilla Kjellstedt

Sommarsalongen som traditionsenligt är belägen i Steneby konsthall i Dals Långed är öppen dagligen kl 13-17 fram till och med söndagen den 24 augusti 2014. www.dkf.se

24 juni 2014

 I dag ringde min äldsta dotter (Gabriella) och sa att hon blivit mormor för andra gången. Idag har alltså mitt andra barn-barns barn sett dagens ljus. En liten grabb med namnet REX. Mamman heter Matilda Almén. Det var också hon som födde Chloé för ca 1,5 år sedan.

22 juni 2014  "Balansakt på slak lina (Singel) (Alt III)" kom aldrig med på Sommarsalongen och det kan jag ha förståelse för. Med sitt lilla format hoppade den ju ur. Det var mycket folk på vernissagen, mer än vanligt. 12 av de 30 utställande konstnärerna saknades dock. De hade väl viktigare saker för sig. Försäljningen var ganska skral. Totalt under vernissagen inkl Konstföreningens köp blev inte mer än ca 17-18.000 kr trots att det fanns många bra bilder.
11 juni 2014

I går opererades mitt ljumskbråck på Uddevalla sjukhus. Kirurgen heter Per Berggren och var i den ålder som säger att han hade opererat ljumskbråck många gånger, vilket kändes tryggt. Kom in på förberedelserummet strax efter 9 och var klar i operationsrummet ca kl 10.45. Några timmar senare på vak-avdelningen när bedövningen släppt fick jag ganska så ont, men egentligen bara vid rörelser. Ligga, sitta och stå still går bra. Jag fick vara kvar under natten och Idag körde jag själv hem. Det går ju bra när jag har automatväxel. Då är det ju bara höger fot som behöver användas. Kommer säkert att vara helt återställd om ett par veckor.

Såg på mitt bankkonto att jag redan fått tillbaka på skatten. Summan var den jag hade räknat med. Denna gången hade jag deklarerat på nätet. När jag deklarerar på papper bukar jag inte få tillbaka pengar förrän i december.

I morgon får jag hjälp av Gunilla Ekemark med transporten av bilderna till Sommarsalongen i Dals Långed. Vernissage midsommarsöndagen den 22 juni kl 15-17.Jag kommer ha med "Tornet (Alt I)", "Fem bägare (Alt I)", "Balansakt på slak lina (Stereo) (Alt I)" samt den minsta versionen av "Balansakt på slak lina (Singel) (Alt III)".

6 juni 2014

Kortisonsprutorna hjälpte. Foten börjar nu att bli normal igen och jag har kunnat släppa värktabletterna.

Direkt efter konstvandringen var det Åmåls konst- och kulturvecka, så galleriet har varit öppet hela veckan, men publiken svek. Det har bara varit två besök. En ensam person på tisdagen och en liten grupp på fem personer under torsdagen. Ingen försäljning. Idag ändrade jag min första sida (hemsidan) något.

Jag har nu fått tid för ljumskbråcksoperationen. Gott. Om någon vecka är jag nog återställd.

2 juni 2014

Konstvandringen är nu genomförd trots fruktansvärd värk i vänster fot. Gikten spred sig från stortån till fotleden och foten svullnade upp till något liknande en blandning av en stor boll och en grisfot. Hade inte Inga-Britt varit på plats hade det inte gått att genomföra presentationerna av bilder och teknik. Det var 96 personer här, vilket är det normala när samlingsutställningen är på museet i Upperud. Det hade tydligen varit väldigt mycket folk i Uppreud.

Inkl. de två bilder jag sålde på museet så blev resultatet 7 sålda bilder, vilket jag kan tycka var OK. Det är ju 50 konstnärer och konsthantverkare som konkurrerar om besökarnas gunst.

Idag har jag varit hos min läkare och fått två kortisonsprutor i vänstra fotens tåled och fotled. Det var inte smärtfritt. Nu får jag se om det hjälper.

28 maj 2014

Är nu klar med förberedelserna i galleriet. Det var jobbigt i år på grund av en datorkrasch i slutet av 2013 och sjukdomar under våren 2014. Nu senast fick jag även gikt i vänster stortå, vilket också gör att farten minskar.

 

2 maj 2014 Har senaste tiden hållit på med inramningar till Konstvandringen som startar den 29 maj, Kristi himmelsfärdsdagen. Det går långsamt nu eftersom jag på grund av smärtan i ljumsken inte kan stå eller gå några längre stunder. I dag gjorde jag också en ny indexsida till hemsidan. Information om mina bilder på konstvandringen
23 april 2014

Idag har jag varit på NÄL och magnetröntgat höfter och bäcken. Nu får jag vänta på svar från min läkare.
Till helgen börjar konstmässan i Langhuset, Skii, Norge. Där har jag varit med många gånger tidigare. Det är en säljmässa, så det bli väldigt mycket bilder. En del konstnärer är väldigt kända och andra mindre kända, men i regel ganska bra kvalitet om man ser till det totala utbudet. Jag har med 9 bilder och är en av 100 utställare.

6 april 2014 Har fortfarande väldiga smärtor i ljumsken och börjar mer och mer tro att det är ett ljumskbråck. Smärtan försvinner om jag lägger mig ner och kommer efter ca 15 minuters stående eller gående. Någon artros verkar det inte vara enligt den vanliga röntgen. Väntar nu på tid för magnetröntgen och hoppas komma dit så snart som möjligt, för så här kan jag inte ha det.
30 mars 2014

Tänker för en gångs skull satsa på blommor under årets konstvandring.

16 blommor

27 mars 2014

Har gjort en ny blombild. Denna gången som ett "Vanitas-stilleben". Blev intresserad när jag höll på med 1600-talskonsten i Holland som jag höll föredrag om den 12 februari i år. De holländska målarna var ju mästare på just "Vanitas"-motiv men också på mycket annat.

vanitas   fluga

23 mars 2014
Var på KVIDs årsmöte som i år hölls på Not Quites bistro. Ganska mycket folk på plats och många upprörda känslor
16 mars 2014

Idag var jag i Dals Långed på Dalslands Konstnärsförbunds årsmöte. Två nya konstnärer hade kommit in i förbundet så nu är vi 47 medlemmar. Det var bara 10 som kom på årsmötet. Sorgligt att de inte ställer upp.

14 mars 2014
Försökte gå på gym igen, men det var inte bra. Fick lägga mig och vila höften efteråt.
10 mar 2014
Har varit i Säffle och röntgat mina höftleder. Jag har fått så ont i vänstra ljumsken och min läkare misstänker att det är artros i höftleden. Får nog svar om en vecka. I går var Lars Melander från Uddevalla här och fick en gicléeutskrift.
2 mar 2014
Fortsätter med "Dreamweaver"
28 feb 2014
I går var jag på Georg Suttners begravning. Konstigt nog var det inte många konstnärer där. Det var betydligt mer än 100 personer i kyrkan men av dessa var det endast 5 konstnärer ur Dalslands Konstnärsförbund. Märkligt. Det är antagligen en generationsfråga
27feb 2014
Nu har jag börjat att göra om min hemsida. Jag måste komma bort från "Front Page" eftersom jag måste ändra från Windows XP till Windows 7 eller Windows 8 och där fungerar inte "Front Page". Nu jobbar jag i Dreamweaver, men det kommer att ta många timmar innan jag fört över min jättestora hemsida dit.

22 feb 2014

 

 

 

Den här sidan hittade jag på en norsk facebook-sida

BJØRN CARLÉN behersker kunsten å kombinere geometri og matematikk med mystikk, symbolisme og et alltid gjennomtenkt budskap i sine bilder. Perspektiv i tid og rom er ofte virkemidler han bruker for å formidle sine idéer. Individet mot det store altet, nåtid mot fortid, dybden mot det nære, alt dette er ingredienser i Carléns verden. Hans stil er hans egen, en kombinasjon av kunnskap, idéer og kunstfaglig dyktighet.

Det känns uppmuntrande att hitta sådana här sidor.

20 feb 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I går mellan klockan 19-22 hade jag föredrag nr 2. Det handlade allmänt om sent 1800-tals och tidigt 1900-talskonst med tonvikt på Vincent van Gogh och Piet Mondrian. Något färre besök än när jag pratade om holländsk 1600-talskonst, men det var ändå 45 personer på plats och ingen somnade.


Vincent van Gogh (1853-1890) "Det gula huset" 1888.  (Van Gogh museet i Amsterdam)


Just nu (19 okt 2013 - 2 februari 2014) är det på Stedelijk Museum en mycket fin utställning med verk av den ryska konstnären Kazimir Malevitch (1879 - 1935)


Piet Mondrian: Composition 1930

19 feb 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I dag fick jag besked om att jag antagits till den XV:e Grafiktriennalen som kommer att visas på Uppsala konstmuseum 20 september - 2 november 2014. Antalet inlämnade verk var 1.756 av 412 grafiker. Av dessa har man valt ut 117 konstnärer som kommer att visa 315 verk, däribland två av mina. Det är "Fem bägare (Alt I)" och "Balansakt på slak lina (Alt I)". Bilderna är 110 x 60 cm resp 95 x 60 cm stora, alltså storformatsgrafik.

      

13 feb 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I går hade jag mitt föredrag om den holländska 1600-talskonsten med tyngdpunkt på Rembrandt, Frans Hals och Jan Vermeer. Det var samtidigt ishockeymatch i OS mellan Sverige och Tjeckien, så jag tänkte att det kanske inte kommer så många, men jag fick fel. Det blev fullsatt i konsthallen. 64 personer satt snällt och lyssnade i tre timmar och vad jag kunde se var det inte någon som somnade. Alltså, jag är helt nöjd.


Rembrandt: "Den judiska bruden", Amsterdams Rijksmuseum


Rembrandt: "Den judiska bruden", detalj. Amsterdams Rijksmuseum


Willem Claez-Heda: Stilleben, Amsterdams Rijksmuseum


Willem Claez-Heda: Stilleben, detalj, Amsterdams Rijksmuseum


Matserveringen och shoppen på första våningen i anslutning till stora hallen i Amsterdams Rijksmuseum.

 

Nu jobbar jag vidare med nästa föredrag som jag skall ha om en vecka, den 19 februari i samma lokal kl 19. Det kommer att handla om sent 1800-tal och tidigt 1900-tal med tyngdpunkt på Vincent van Gogh och Piet Mondrian, alltså holländska konstnärer som betytt mycket för den fortsatta utvecklingen.   

11 feb 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I morgon är det föredrag

22 jan 2014

Idag har jag gjort affischerna till kommande föreläsningar i Åmåls konsthall. För övrigt fortsätter jag med insamling av bilder och med planeringen till dessa konstföreläsningar. Du får gärna klicka fram PDF-varianterna i A4 och sätta upp på lämpliga ställen. Klicka på någon eller på bägge av affischerna.

       

10 jan 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Just hemkommen från Amsterdam. Jag har sedan 13-dagen varit och gjort research på Rijksmuseet, Van Gogh-museet och Stedelijk. Skall ju prata om den holländska konsten den 12 och 19 februari i Åmåls konsthall. Det är öppet för allmänheten också, även om det är "Konstbild 82" som bett mig prata om det här. Det nyrenoverade Rijksmuseet är FANTASTISKT. Utvändigt ser det ut som förut i sin nygotiska arkitektur men invändigt är det något helt nytt. Ljust, luftigt, och presentationerna är fantastiska!


Rembrandt van Rijn: Nattvakten 1642. Rijksmuseet

Till nuvarande AKTUELLT-sida

   Händelser under 2010     Händelser under 2011        Händelser under 2012       Händelser under 2013

Händelser under 2014          Händelser under 2015