Aktuella och ganska nyligen inträffade händelser (Små episoder). Längre ner på sidan även tidigare händelser.

22 dec 2017
God Jul och Gott Nytt År.  Gjorde julkortet idag i sista stund. De små konerna med bokstäverna C,M,B skall associera till de tre vise männen (Caspar, Melchior och Balthasar)

I tisdags gjorde jag en gråstarroperation på mitt vänstra öga. Mitt högra öga fick en ny lins för ca 5 år sedan. Ser betydligt bättre nu. Tack Susanna Olsson, ögonläkare på Uddevalla sjukhus.

20 nov 2017
Jubileumsutställningen "Galleri Carlen 15 år" är nu slut. Totalt var det 66 personer som besökte utställningen. 27 bilder såldes. Ett fantastiskt resultat.
17 nov 2017

Så var det vernissage på galleriet. Blommor från kommunen och från vänner. Det var ju 15-års jubileum. Ca 35 peroner besökte utställningen under kvällen. 14 bilder såldes. Allt var väldigt lyckat. Lite trångt blir det ju ibland när man vistas så många på en så pass liten yta. Vi, Inga-Britt och jag bjöd på Cider och/eller sherry med tilltugg i form av olika små ostsnittar som Inga-Britt bakat samt vanligt tilltugg: Godis, chips, nötter m.m.
Nu fortsätter utställningen på lördagen den 18:e, söndagen den 19:e och måndagen den 20:e nov. Öppet alla dagarna kl 12-17 samt 30% rabatt under alla dagarna.

 

28 okt 2017
7 0kt 2017

Idag var det vernissage i Åmåls konsthall. Det var Dalslands Konstförenings 82:a höstsalong som öppnade. Den kommer att pågå till den 28 oktober 2017. 22 konstnärer deltog med 66 verk. Temat var som jag skrivit tidigare "Hommage". Det blev en ganska bra utställning.

Några publikbilder från vernissagen. I trappan står ordförande Annika Larsson och hälsar välkomna.

Alla deltagarna hade inte brytt sig att arbeta med "Hommage"-temat. Egentligen var det nog bara 4-5 st som engagerat sig, åtminstone om man menar hommage till en person, vilket ju är det vanliga. Utöver mina egna verk som ni kan se längre ner på sidan så visar jag här några tydliga exempel, där man direkt kan se vilken konstnär det är frågan om.

 

 

 

 

5 sep 2017

 

Här är de fyra bilderna som jag tänker lämna in till temautställningen "HOMMAGE" som ingår som del av Dalslands Konstförens Höstsalong. Till vänster "Hommage till Michelangelo". Jag har gjort hans David i regnbågens färger eftersom Michelangelo förmodligen var gay. Nr två är den bild jag visade större den 2 sep. "Hommage till Rogier van der Weyden". Nr 3 "Hommage till nederländskt 1600-talsmåleri" och till höger nr 4 "Hommage till Jean Auguste Dominique Ingres".

 

2 sep 2017

Den senaste tiden har jag hållit på med bilder till en temautställning "HOMMAGE". Nedan ser du en som jag döpt till "Hommage till Rogier van der Weyden". En tidig belgisk renässanskonstnär (1400-1464) som jag alltid beundrat.

Rogier van der Weyden "Bebådelsen", ca 1440. Det är det lilla mycket fina stillebenet uppe i vänstra hörnet som jag alltid gillat. Den fina rytmen från klotform i den högra frukten till karaffen via granatäpplet. Klotformen förändras gradvis.

 

22 juli 2017


Foto samtliga bilder: © Björn Carlén

Mellan den 13-19 juli gjorde jag en arbetsresa till Norge. Resan gjordes med bil, eftersom många av platserna inte kunde nås med tåg eller buss. 188 mil blev det.

Dag 1 (torsdag den 13/7) började med besök på Vigelandsparken i Oslo. Fotografedrade många av skulpturerna i förhoppning om att hitta sådant som jag skulle kunna använda i mina egna bilder. Därefter tittade vi på Oslos ganska nya Operahus med sin exteriör i vit marmor. 

Dag 2 (fredag 14/7) gick resan till 1100-tals-kyrkan i Borgund. Min tanke var bland annat just att besöka stavkyrkor från 1100-talet. De har ofta fantastisk träsniderier, 1000 år gamla. Ofta ser man här en blandning av hednisk och kristen symbolik. Under färden såg vi flera vattenfall och forsande vattendrag. Besöker också Kaupanger stavkyrka som också är från 1100-talet. Övernattar i Gaupne.

Dag 3 (lördag 15/7) tog vi den lilla bilfärjan från Solvorn till Urnes. (Man fick backa ombord på färjan !). Urnes stavkyrka, byggd 1130, är den äldsta i Norden och har bland annat fantastiska träsniderier som jag tror att jag kommer kunna använda i egna bilder. Från Urnes gick bilfärden på en jättesmal väg i ca 6 mil. Vägen var så smal att möte inte var möjlig mer än på vissa något breddade platser, men vacker var den då den helt följde Sognefjorden.

Så småningom framme vid fjällvägen (RV55) som går över Jotunheimen med en väghöjd på 14-1500 meter och med Galdhögpiggen (2469 m) och Glittertind (2465 m) i blickfånget. Fantastiska bilder. 11 grader varmt i solen. Efter ca 20 mil vacker men ansträngande väg är vi framme i Dombås vid Ottadalen. Sista biten fram till Trondheim går nu på E6:an dit vi anländer kl 20.

Dag 4 (söndag 16/7) besöker vi Nidarosdomen (1140-1320). Kyrkan har vid flera tillfällen härjats av brand. År 1869 påbörjades en stor restaurering av katedralen, som bland annat syftade till att återskapa den rikt dekorerade västfasaden. Arbetet blev i princip färdigt 1965, men inte förrän 2001 avslutades restaureringen formellt. Här fick man tyvärr inte fotografera, inte ens utan blixt. Lite snålt tycker jag. Vi besökte också Trondheims konstmuseum. Inte så imponerande.

Dag 5 (måndag 17/7) börjar resan tidigt mot Lillehammer där vi på eftermiddagen besöker nobelpristagare Sigrid Undset hem (numer ett museum). Vi övernattade i Gjövik, ca 4 mil söder om Lillehammer.

Dag 6 (tisdag 18/7) kommer vi till Halden och bor på ett motell i närheten av Svinesund. Hade tänkt att få några bra bilder på de båda broarna över till Sverige. Lyckades inte så bra med det. For vidare till Strömstad och far ut till Sydkoster för att fotografera "Kostertisteln". Lyckades inte så bra där heller. Skall göra ett nytt försök en annan gång.

Dag 7 (onsdag 19/7) Reser ganska sent från Halden och far över Tanum och hällrisningarna. Är hemma i Åmål framåt kvällen.

 

1 juli 2017

Idag var jag på vernissage på Krokstads herrgård i Säffle. Där hade en före detta elev till mig utställning i galleriet och i parken. Därefter var jag också och tittade på ytterligare en utställning på Galleri 2. Glaskonsten i Säffle vattentorn hade jag heller inte sett tidigare, så där gjorde jag också ett besök.

 

Detalj av Ingalena Klenells glaskonst i Säffle vattentorn

 

29 juni 2017

Den 25 juni var det vernissage på Dalslands Konstförenings Sommarsalong i Dals Långed. Det var betydligt färre besökare än vanligt. Nu var det bara ca 50 personer och 1/3 del av dessa var utställare med respektive. Normalt brukar det vara 150-200 personer på dessa vernissager. Men kanske inte så konstigt. Jag såg varken en annons eller någon affisch i förväg. Ordförande var inte heller på plats utan utställningen öppnades av en ledamot, Marianne Lysell, i konstföreningens styrelse. 29 konstnärer visade 86 bilder.

20 juni 2017

 

I samma stund som jag la in min info kom en affisch från Dalslands Konstförening. Det är ovanstående.

 

20 juni 2017

 

Så här såg Dalslands Konstförenings affisch för Sommarsalongerna ut under många år. I år har jag inte sett någon affisch så jag lägger in den här som info om Salongen.

 

11 juni 2017

Klar med bilderna som jag skall ha med på Sommarsalongen i Steneby Konsthall 25 juni - 20 augusti.

Klicka på bilderna så får du mer info för resp bild.  Ikaros är 100 x 60 cm. Blombilderna 25 x 25 cm.

 

4 juni 2017

I går på pingstafton kl 14 var det vernissage på Dalslands Konstmuseum. Det visades egentligen tre olika utställningar. 30 av Dalslands Konstnärsförbunds medlemmar visade bilder på temat "NATUR" i nedervåningen. På övervåningen var det inget tema. Där visades i stora salen målningar av Lars Daniel Rehn och stora fantastiska skulpturer av Marta Runemark, (dotter till Roj Friberg, 1934-2016). I det lilla galleriet var det också skulpturer av ett annat slag, gjorda av Åsa Holmlund. Utställningarna pågår 3 juni - 23 juli 2017.

Det var den nya museichefen, Jörgen Svensson, som öppnade utställningarna och lät deltagarna kortfattat berätta om sitt konstnärskap.


Rolf Gustafsson representerade Dalslands Konstnärsförbund och pratade om temat "Natur". Till vänster om honom står Jörgen Svensson

 

   
Marta Runemarks Pegasus som här heter "Flygfärdig". I bakgrunden målningar av Lars Daniel Rehn. Till höger detalj av skulpturen "GAMAR" av Marta Runemark.


Ewa Adamsdotter Pettersson till vänster och KG Bratts bilder till höger

 


Gunilla Ekemarks akvareller till vänster, Björn Carléns "Havsörn över Vänern" närmast hörnet på samma vägg. På nästa vägg Rolf GUstafssons landskap i gouache och därfter Hjördis Clemens akvareller.

 

På fondväggen Gunilla Kjellstedts rosor. Därefter Lisbeth Claessons akvarellcollage följt av Christian Aarsruds akryler. Till höger del av Britt-Marie Jerns brons "Skogsrum".

 

1 juni 2017
LÄRODIKT 1 JUNI
av Caj Lundgren (Kajenn)

Var glad min själ åt vad du har,
nu har du hundra sommardar,
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar,
då har du nittionio kvar,
och någon blir den största.
Ge noga akt på var du står,
imorgon är med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får,
är hundra sommardar per år,
imorgon är den andra.
29 maj 2017
Konstvandringen är slut för det här året. Jag hade 113 personer på besök. Betydligt bättre än förra året men ändå sämre än när samlingsutställningen var i Åmåls konsthall förra gången, 2015. Då hade jag 165 besök.
17 maj 2017

Nu äntligen har jag gjort klart hängningen här i galleriet till årets KONSTVANDRING. Samlingsutställningen är i Åmåls konsthall 25 -28 maj. Alltså traditionsenligt öppnande Kristi himmelsfärdsdgen den 25 maj kl 11.00. Vill ni ha förhandsinfo om medverkande konstnärer hittar ni det på konstvandringens hemsida. www.konstvandring.nu

Ateljéerna, verkstäderna och samlingsutställningen är öppna dagligen kl 11 - 18

Här hos mig visar jag 71 bilder på väggarna och ännu mycket mer i "vaggan". Blandade tekniker: Akryl, Serifoliegrafi, Digital Print och Digital Painting. I vaggan också serigrafier och etsningar. Dessutom kör jag en 15 minuters nonstop-presentation om hur jag arbetar med digitala tekniker. VÄLKOMNA !

 

12 april 2017

För några veckor sedan grävde Åmåls stadsnät ner fiberkablar på Nolbygatan utanför vår fastighet. Nu var det dags för asfaltering efter grävningarna. Just den dagen regnade det som man kan se.

 

8 april 2017

Idag var jag och tittade på Liza Johansson utställning i Färgelanda Konsthall. Imponerad av Lizas bilder. Mycket välstämda nyanser. Svampkonsulent och konstnär i en och samma person. Hon fixar både papper och färg av svamp och lavar.

 

 

3 april 2017

I dag var jag nere i Uddevalla och tittade på den stora och väl gjorda utställningen om Göteborgskoloristerna. Den pågår hela sommaren och är väl värd ett besök.

 

30 mars 2017

Idag fick vår sista katt, Ossi, lämna jordelivet. Efter en längre tids sjukdom klarade han sig inte längre, så kl 9 i morse fick han somna in nere på Smådjursveterinärens bord. Men han var hela tiden lugn och visade inga stess-symtom. Insomnandet gjordes också mycket varsamt. Han blev väl omhändertagen och det sköttes lugnt och fint. TACK!

Mycket tråkigt är det när en familjemedlem dör.

Den 8 juni förra året var det vår andra katt, Jussi, som plötsligt blev väldigt sjuk, som om han hade fått en strok eller något liknande. Ramlade omkull och kunde inte äta. Samma vetierinärstation skötte också hans avlivande. Även då gjorde personalen ett fint jobb. Lika lugnt och fint som nu.

De här två katterna, som var halvbröder, kom till oss en sen höstdag 2005. De bad helt enkelt att få komma in och bo hos oss. Jussi, den svarta katten, var ca ett år äldre än Ossi som då inte hade fyllt året. Jag gjorde en liten bildserie när de försökte komma in i huset på egen hand. Ossi hoppade upp till handtaget för att kunna öppna. Han visste redan då att man gjorde så för att få upp dörren.

Här är Ossi som liten år 2005 (vänstra bilden) och hur han såg ut den 28 mars 2017, två dager före sin död. (högra bilden)

 

29 jan 2017

Under senaste tiden har jag gjort en annorlunda bild. Nästan en naturbild. Skall under juni månad vara med på en temautställning "NATUREN" på Dalslands konstmuseum. Vernissage lördagen 3 juni.

Klicka på bilden för mer information

 

31 dec 2016

"The Fall" är en anna bra serie (på NETFIX). Också en kriminalhistoria men en irländsk-brittisk sådan. Den började 2013 och säsong tre gjordes 2016. Serien är skapad av Allan Cubitt, regisserad av Jakob Verbruggen och har Gillian Anderson i huvudrollen. Serien skildrar polisen Stella Gibsons (G. Anderson) jakt på en kvinnomördare som härjar i Belfast i Nordirland. Serien börjar med att den erfarna polisveteranen Gibson tillfälligt omplaceras från Metropolitan poliskår till Nordirland för att leda och överse utredning av ett antal mord på framgångsrika kvinnor i Belfast.

24 dec 2016

Under senhösten fram till nu har jag för ovanlighetens skull sett på ganska många TV-serier. En av de bästa var serien med namnet 24. Kiefer Sutherland spelar huvudrollen som Jack Bauer i denna Golden Globe och Emmy Award-vinnande dramaserie där hela säsongen sker under ett dygn, med var och en av de 24 pulshöjande avsnitten som täcker en timme och presenteras i realtid. Den finns i 9 säsonger och är fantastiskt spännande hela tiden. Den sista säsongen var 2014 men alla finns ännu på VIAPLAY.

En anna serie jag sett är "BLINDSPOT". Ett konspiratoriskt kriminaldrama som kretsar kring en kvinna som hittas på Times Square, utan minne och med kroppen täckt av mystiska tatueringar. Inte lika bra som "24" men absolut sevärd. Finns också på VIAPLAY

 

 

Till nuvarande AKTUELLT-sida

   Händelser under 2010     Händelser under 2011        Händelser under 2012       Händelser under 2013

Händelser under 2014          Händelser under 2015       Händelser under 2016