Min utställning i Åmåls konsthall i samband med mitt 75-årsjubileum 7 augusti-4 september 2010

Till listan med egna utställningar


Klicka på affischen om du vill ha mer info om just den bilden.

Tack alla som besökte utställningen!

Resultat efter utställningens slut den 4 september 2010

85 bilder på väggarna och 25 i "Vaggan" visades. Under vernissagen var det ca 90 personer som besökte utställningen. Hur många som var där de följande 4 veckorna vet jag inte, men gissningsvis var det ca 25 besök per dag vilket skulle göra ungefär 500 personer. Själv hade jag visning för Åmåls Rotaryklubb (22 personer) den 13 aug samt för Nordeas kunder på kvällen den 1 sep ca 20 personer. Dessutom vet jag att samtliga högstadieklasser från Kristinebergsskolan besökt utställningen (360 elever). Förmodligen har det också varit elever från andra skolor som jag inte har någon vetskap om. Så i runda tal ca 1.000 personer har sett utställningen.

Försäljningsmässigt var det också bra. Det såldes 27 bilder vilket är ett mycket bra resultat. Kommunen som var arrangör köpte inget, men sedan Inga-Britt Jonsson slutade som kulturchef verkar det som de slutat med konstinköp. Västra Götalandsregionen och Statens konstråd likaså. Före utställningen köpte vårt grannlandsting, Värmlands läns landsting, de största versionerna av "Vindbruksbilderna" vilket gläder mig mycket. Två av dessa bilder såldes också på Dalslands Konstförenings Sommarsalong till Tyskland. Men som sagt vårt egen region kommer inte ens och tittar, trots att det var många bilder som hade direkt med nuvarande debatt om vindkraft och val att göra och skulle passa alldeles utmärkt i offentlig miljö. Dåligt!!!! men så har det varit många år nu när konstnärer från Dalsland har sina utställningar. Det var skillnad när Lena Wallin (tjänsteman) stod för inköpen.

Fyra tidningar skrev om utställningen. Längst ner på den här sidan kan du klicka fram pdf-filer på deras artiklar.

 

Varför har samma bild olika storlekar ?

När man sysslar med Digital Print eller Digital Painting - bilder gör man den största versionen i datorn. De bilder som dominerar på den här utställningen är den största versionen. Eftersom tekniken är digital har man möjlighet att även välja versioner i mindre storlek. Tvärtom kan man inte göra. Alltså att göra bilden liten i datorn och sedan förstora den. Då blir kvaliteten lidande. Oftast gör jag tre versioner — en stor, en medel och en väldigt liten. Några enstaka gånger har det blivit fyra versioner och då oftast i samband med speciella temautställningar där ett visst mått varit styrande. Upplagan är i regel 30 ex av varje storlek men därmed inte sagt att varje bild kommer att skrivas ut i totalt 90 ex. Förmodligen i ett mycket färre antal. 90 ex är endast ett maxtal som jag får göra bilden i. När det gäller serigrafi, serifoliegrafi och litografi är det inte så. Där måste man göra hela upplagan samtidigt. Då trycks ju en färg i taget på alla blad.
Nu förstår ni varför bladen är numrerade typ 1/30 (90). 1/30 står för ordningen på just det här bladet och 90 för totalupplagan.

Samma sak gäller om du klickar på bilderna i nedanstående plan. (Inte de minsta, men det är ju oftast en mindre variant av en större.

Innan jag hänger utställningen gör jag en noggrann planering i skala 1:50. Det är mycket mindre energikrävande att flytta om placeringar av bilder på skärmen än i konsthallen.

Nedanstående bild visar vägg F och delar av vägg G och I. (De små bilderna som här visas i större skala)


Till vänster de tre vindbruksbilderna som tillkom på grund av nedanstående


Vernissagepublik som lyssnar när jag pratar om vindbruksbilderna

     
Vernissagepublik

     
Till vänster Björn C och Hans Plate. Mittbilden Lilian Retamales framför "Återspegling". Till höger Lars-Erik Ohlsson och Björn C

    
På övervåningen bjöds det på kaffe och motiv-tårta. Två av utställningens bilder på marsipan.
 


Alberto Retamales och Dennis Bromander spelade och sjöng

 


 

På baksidan av alla bilder finns information om titel, teknik, färg, papper, duk etc. Ibland (oftast) finns också något om bildens tillkomst. Den här informationen finns på baksidan till "BLOCKERING (ALT I)".


Inga-Britt Jonsson och Björn C efter vernissagens slut

 

Till toppen av sidan