Aktuella och ganska nyligen inträffade händelser (Små episoder). Längre ner på sidan även tidigare händelser.

21 oktober 2024

Nu är Dalslands Konstförenings Höstsalong slut för denna gången. Jag vet inte hur många som besökte utställningen i Åmåls konsthall men försäljningsresultatet var enastående. 17 verk såldes för katalogpris 107600 kr. Själv sålde jag en mindre bild "Entré till livet"

 

21 september 2024

 

24 juni 2024

Nu är jag klar med mina bilder som jag tänker lämna in till Dalslandssalongen i Steneby Konsthall 30 juni-28 juli 2024.


Den största bildens titel "Form föder form" är samma ord som den konstteoretiska termen som menar att en konstbild uppstår genom att konstnären är påverkad av en annan form (bild) som sedan förvandlas till en helt nytt verk. Från detta till något annat. - Den andra termen i samband med konstbildens tillblivelse är att visionen föder bilden.

I det här fallet är utgångsbilden den målning som jag gjorde till Bäckefors sjukhus 1983. Den akrylmålningen har titeln "Morgonstjärnan" (180 x 360 cm). Där finns det med klot i rymden och inne i kroppen. Bilden har där ett budskap, vilket nu med avsikt saknas i "Form föder form".

Här i triptyken har omgjorda delar ur "morgonstjärnan" blivit tre självständiga konkretistiska målningar där var och en fungerar utan sin granne men får ytterligare en estetisk effekt genom kombinationen i triptyken. Det första manifestet för konkretismen skrevs redan 360 f.Kr

I Platons bok FILEBOS (360 f.Kr) citerar Platon (428 - 348 f.Kr.) sin lärare Sokrates (ca 469 - 399 f-Kr):
"Vad jag vill säga är inte så enkelt. Jag skall därför försöka förklara det närmare. Jag vill tala om formernas skönhet, och jag menar inte, som de flesta människor tror; De levande tingens former eller dess imitationer i målningar. Jag menar däremot raka linjer och kurvor och former gjorda av dessa, platta eller som volymer, utförda med passare, linjal eller vinkel, om du förstår vad jag menar. Dessa former är inte vackra av någon speciell orsak eller därför att de har någon uppgift, som andra ting, utan de är alltid vackra på grund av sin natur och ger oss sitt eget behag, helt fria från påträngande önskningar. Färger av samma slag är också vackra och ger oss en liknande njutning".

Något om tekniken
Detta är inte någon reproduktion. Bilden är tecknad och målad direkt i datorn. Målarpenseln och ritverktygen är de som finns i "Photo Shop". Håller minst 75 år i normal belysning (förmodligen betydligt längre - idag finns det testuppgifter som visar på ca 200 år).

© Björn Carlén: "FORM FÖDER FORM, triptyk (Alt I)", 60x120 cm

 

14 maj 2024

Idag fick jag i PD en påminnelse om att det var 25 år sedan jag gick i pension och slutade som bildlärare På Karlbergsgymnasiet.

Det här var mina två sista elever med estetisk variant. Linda Löwenmark och Jessica Helgstedt. Vad de sysslar med nu har jag ingen aning om.

Jessica vet jag skulle vidare på Chalmers i Göteborg, så hon är nog ingenjör av något slag. Linda vet jag inget om.

 

12 maj 2024

Konstvandringen i Dalsland är slut. Första dagen var det 33 personer här hos mig. De övriga tre dagarna var det något färre. Sålde 10 bilder så jag är nöjd.

 

8 feb 2024

Nu är utställningen på "Slottet" i Partille slut. Det gick över förväntan. 19 bilder sålda. Katalogpris 83.900 kr. På vernissagen var det ca 150 besökare och under hela utställningstiden 20 jan - 4 februari var det ca 500 personer.


Partille Herrgård, "Slottet" kallat. På andra våningen är ett större och ett mindre utställningsrum.

Katalogen var gjord på ett enda vikt A4-blad med bilder och text på alla fyra sidorna.

Nedanstående bild visar de 19 digitala målningar som såldes.

30 jan 2024
Nu är vi framme vid de sista tre dagarna på min utställning i Partille. Tisdagen den 30 januari kl 12-15. Lördagen den 3 februari och söndagen den 4 februari kl 12-16. Se nedanstående  affisch.
7 jan 2024

I somras blev jag inbjuden att visa mina digitala målningar på "SLOTTET" i Partille.
Det är Partille Konstförening, en av Sveriges största konstföreningar med drygt 900 medlemmar, som är arrangör. I Partilles Herrgård som kallas "Slottet" har föreningen två konstrum, ett större och ett mindre belägna på andra våningen (hiss finns). Här har de ca 6 utställningar per år. Två konstnärer varje gång som då disponerar var sitt rum. I det lilla rummet kommer Wally Berg från Alingsås att vara.

Jag har det stora rummet (78 m2).
Där kommer jag visa 38 digitala målningar under tiden 20 jan - 4 februari. Öppet lördagar,söndagar kl 12-16 och tisdagar kl 12-15, se affisch.
Hjärtligt välkommen!

 

 

9 aug 2023

Tre nya bilder. Från vänster till höger: "Svart-vit komposition med blått emaljsmycke", "Komposition med cirkel och ellips" och längst till höger "Bill Hickoks pokerhand". Alla tre bilderna kommer finnas i fyra storlekar. Den största 60 x 60 cm och den minsta 20 x 20 cm

 

7 aug 2023

Ovädret Hans håller på att svepa över Sydsverige. Även här i Åmål drabbas vi men denna gången lindrigt (ännu så länge. Ovädret skall ju fortsätta i morgon).


Så här så Åmålsån ut vid plantaget den 7 augusti


Så här såg det ut i juli 2019. Då var det lite värre.

 

 

2 juli 2023

Idag var det Dalslands Konstförenings 59-e Sommarsalong i Steneby konsthall, Dals långed. Det kom ca 100 personer på vernissagen. 23 av Konstnärsförbundets medlemmar hade lämnat in 66 verk, Måleri, grafik och skulptur. 5 av dessa utställare var debutanter. Niparak Lindström, Victor Ville Johennesson, Stella Palm, Habib Alraii och Chrisse Kusima Karlsson. Det såldes 12 verk inkl. de 4 verk som köptes till Dalslands Konstförenings medlemslotteri.


Här presenterar Konstföreningens nya ordförande Barbro Erlandsson Bratt den nye medlemmen Victor Ville Johannesson stående bredvid sina tre verk


Vid förra årets Sommarsalong visade Gunilla kjellstedt 3 stora stående blombilder (vänstra bilden). I år hade hon lika sora blombilder men nu i liggande format (högra bilden)


Till vänster hänger Lars-Erik Ohlssons två oljemålningar, sedan kommer 4 mindre akvareller av Marita Arvidsson och därfeter mina egna digitala målningar. Längst till höger ett par reliefer av Stella Palm. På golvet en skulpturgrupp av Cordula Bielenstein-Morich.


Mina fyra bilder var egentligen endast två men i olika storlekar. ""Detta är inte en blomma", skulle Rene Magritte ha sagt" är titeln på blombilden. Det var ju Magritte som på 1920-talet lanserade motsägande titlar på målningar, mest känd "Detta är inte en pipia" på sin målning med rökpipian för att visa att en bild endast är en bild och kan inte ersätta verkligheten. Jag ville också här just använda blombilden som en bild som i färg matchade den andra abstrakta bilden men som till sin form är så långt från den rena formen som man kan tänka sig. Det är just detta som gör bilderna så verksamma tillsammans. LIKHET och KONTRAST samtidigt.

 

Samtidigt med Sommarsalongen var min äldsta dotter Gabriella (snart 64) och hennes man Claes här på besök.


Claes Almén 1 juli 2023


Gabriella och Inga-Britt 1 juli 2023

 

 

 

 

23 maj 2023

Nu är konstvandringen slut för den här gången. Det kom färre besök än vanligt. Det var inte mer än totalt för de fyra dagarna 53 personer. Men de som var här var intresserade och många handlade. Det såldes faktiskt 10 bilder. Visserligen var det mest små bilder men ändå. Min intäkt blev 19.600, men sedan får jag betala Staten moms 10,71%, så mitt netto blev 17.500 kr. Här nedan några bilder från galleriet. Jag hade 78 bilder på väggarna och flera hundra i vaggan.

 

4 april 2023

 

Björn Carlén:Samklang 2, digital painting, 90x60 cm

Det har blivit ett glapp i uppdateringarna under ganska lång tid. Det kommer bli bättre framöver.

22 mars 2023

 

Med hjälp kommer Ukraina bringa RYssland på fall

18 mars 2023

Angående NATO tycker jag att de borde ändra sina val till Kvalificerad majoritet med 75%. Då skulle vi slippa stater (Turkiet och Ungern) som nekar inträde för att det skall gynna en person i något syfte. Konsensusbeslut inom NATO kan inte vara bra. Det syns ju väldigt tydligt för närvarande. Finland fick äntligen. Sverige får inte komma med. Varför??????

Inträdet måste ju gälla vad som är bra för NATO. Inte vad som är bra för Erdoğan och/eller Viktor Orbán

 

15 mars 2023

Ända sedan september 2022 har jag hållit på med ett urval av mina minnen i bild och text. 1410 sidor blev det. 6 månader tog det att få bildspelet klart.
13 sep 2022
12 juli 2022

För första gången visades bilder från James Webb-teleskopet från NASA.

James Webb-teleskopet, namngett efter före detta Nasa-chefen James E. Webb, är ett rymdteleskop och efterföljaren till både Hubbleteleskopet och Spitzerteleskopet. Teleskopet skickades upp i rymden på juldagen 2021, från den europeiska rymdbasen Kourou i Franska Guyana med hjälp av en Ariane 5-raket.

Den första bilden av James Webb-teleskopet som publicerades visar en galaxhop som ligger på ungefär 4,6 miljarder ljusår från oss. Några starka ljuspunkter är stjärnor i vår egen galax i förgrunden.

– Det som nu egentligen är mera intressant är det som på sätt och vis finns bakom den här galaxhopen. Det är de mer rödaktiga, vridna galaxerna som ser uttänjda ut på något sätt. Det är galaxer som ligger långt bakom den här galaxhopen. Så när man talar om att det är den djupaste bilden som finns så är det de här galaxerna man talar om från det riktigt tidiga universum,  13 miljarder år, säger Peter Johansson.

 

3 juli 2022

 

DALSLANDS KONSTFÖRENINGS SOMMARSALONG

25 av Dalslands Konstnärsförbunds 52 medlemmar ställer ut 76 verk i Steneby Konsthall. Denna gången hamnade inte vernissagen på midsommarsöndagen som det varit under alla tidigare år med undantag av 2021. Nu blev det en vecka senare och två timmar tidigare. Detta resulterade i att antalet besökare minskade. För ca 10 år sedan var det omkring 200 personer på Dalslands Konstförenings vernissager. Nu var det nog inte mer än ett 30-tal personer.

Under vernissagen pratade Gunilla Kjellstedt och Emma Hedlund om sina konstnärskap.

   

Något om bilden (DEN ONDE 2.0)

Jag tycker att Putin är precis som Hitler var i slutet av 1930-talet. Därför nazistsymbolen i den ryska flaggan.
Under Ukrainakriget som startade den 24 februari 2022 syntes Z-tecknet på alla Rysslands transport- pansar- och stridsvagnar. Egentligen startade kriget 2014 men då blev Ukraina så överraskade att de inte hade möjlighet att försvara sig. Sedan dess har Ukraina byggt upp sitt försvar och fått hjälp av nästan hela världen (Inte av Kina och Belarus. Belarus hjälper i stället Ryssland med markupplåtelse).
Stalinsymbolen (hammaren och skäran) har jag satt dit eftersom Putin eftersträvar ett rike lika stort som Stalins Sovjetunionen.
Maktbegär precis som Hitler, Stalin och makthavarna under antiken. En antik krigshjälm stämmer bra. Han tycks tro att han lever i en svunnen tid.
Till skillnad mot de antika härskarna visar sig Putin aldrig vid fronten utan sitter mest helskyddad i en bunker i Moskva och formulerar "fake news" och nya lagar för ryska folket.
Ormen i bilden har flera betydelser. Dels står den för Satan och dels för falskhet. Nu är det en "brunorm", en av jordens giftigaste ormar. Det passar bra här eftersom Putin låtit förgifta många av sina motståndare.
Den femuddiga stjärnan, placerad under flaggan, har en spets riktad neråt. Det är djävulstecknet.
Det här är skrivet medan kriget pågår den 6 maj 2022. Ukraina försvarar sig väl och för Putin går kriget dåligt.

 

Konstigt nog var det bara jag som hade med bilder om Ukraina-kriget. Utöver ovanstående hade jag 3 st till.

 

3 juni 2022

Här några bilder gjorda av elever under tiden 1968-1998

Vill du se de här elevbilderna som PDF (Tydligare) klicka du här

 

30 maj 2022

Nu är "Konstvandringen" slut för det här året. Det kom något färre besök än tidigare år. Som bäst har det varit 160 personer under de fyra dagarna men denna gången blev det bara ca hälften, 80 personer. Föräljningen var däremot bättre än vanligt. 16 bilder såldes samt en på samlingsutställningen i Åmåls konsthall.

 

20 maj 2022

Under Kristi himmelsfärdshelgen, 26 - 29 maj 2022, är det KONSTVANDRING I DALSLAND. Samlingsutställningen är i Åmåls konsthall som under evenemanget är öppet dagligen kl 11-18.

Förra året under pandemin var jag inte med, men nu har jag öppet igen. Samma tider som i konsthallen, 11-18 varje dag. Det är ganska många nya bilder. På väggarna hänger det 78 målningar och sedan finns det också en stort antal i "vaggan".

Klicka på bilden om du vill ha den som en utskriftsbar PDF.

 

5 maj 2022

 

© Björn Carlén: "Den onde 2.0", digital painting

 

 

8 april 2022

 

© Björn Carlén: "Låt ljuset vinna över mörkret 2 (Alt I)", digital painting 60 x 79 cm.


© Björn Carlén: "Den onde", digital painting

 

27 mars 2022

 

© Björn Carlén: "Under meditation (Alt I)", digital painting 90 x 60 cm.

 

2 mars 2022

 

"Let the light win over the darkness". Detta var de de  sista orden Ukrainas president Vladimir Zelenskij sa i sitt tal till Europa-parlamentet 1 mars 2022. Jag har lagt in Putin som rovdjur och med de symboler som jag tycker är förknippade med honom. (Femuddig tjärna med spetsen neråt (en markering att man tillhör Djävuln), Hakkors (Hitler) och Hammaren och skäran (Stalin)

© Björn Carlén: "Låt ljuset vinna över mörkret (Alt I)", digital painting 90 x 60 cm.

 

 

25 feb 2022

Med anledning av Vladimir Putins angrepp och invasion på Ukraina igår den 24 feb 2022 kl 4.00 på natten med mängder av flyganfall, raketskjutningar, stridsvagnar och trupp.

22 feb 2022
9 feb 2022

Mina senaste bilder från tiden 1 januari 2021 till 9 februari 2022

Klicka här om du vill veta mer om bilderna

 

11 nov 2021
Utställningen "NOVEMBERSALONG" gick bra. Det kom inte så mycket folk men de som kom handlade, så det blev en försäljning av 14 bilder, vilket jag tycker var bra på 2,5 dagars utställning.
12 okt 2021

Bild till facebook om utställningen den 5-7 nov

 

11 okt 2021

En ny affisch till en utställning här i mitt galleri den 5-7 november. På grund av pandemin har det inte varit möjligt tidigare. Jag var ju inte med på Konstvandringen så här finns ganska mycket nytt. 78 bilder på väggarna och flera hundra i "vaggan". Det blir en utställning med progressiv rabatt, så ju mer man köper desto mer rabatt, upp till 30%.

 

2 okt 2021

Så var det vernissage i Åmåls konsthall. Dalslands Konstförenings 86:e Höstsalong. Öppningen var redan kl 10 för att många av konstnärer och publik även skulle hinna till minnesutställning över KG Bratt i steneby konsthall kl 13. Det kom betydligt mer folk än förra året när vi hade alla restriktioner. Men förmodligen berodde det nog på att pressvisningen var redan på onsdagen så att Åmålsborna kunde läsa om utställningen i PD på torsdagen den 30 sep.

Konstföreningens ordf Annica Larsson öppnade utställningen som vanligt. Rebecka hälsade föreningen välkommen och överräckte också en stor bukett blommor.

Konststrateg Rebecka Andersson har just överlämnat en stor bukett blommor till föreningen. På trappan står konstföreningens ordf Annica Larsson.

 

Vernissagepublik

 

25 aug 2021

Har gjort en stor Höstsalongsaffisch (höjd 88 cm, brebb 60 cm) till ytterdörren på Åmåls bibliotek.

Jag har också gjort en skylt till infoskärmen i bibliotekets entré. Den bilden fick en annan dimension (1080 x 920 pixlar)

Bilden till info-skärmen på Åmåls bibliotek

 

 

4 aug 2021

har just blivit färdig med affischen till Dalslands Konstförenings HÖSTSALONG

 

22 juli 2021

Nu har jag gjort en ny bild med anknytning till riksdagsvalet 2022. Jag gjorde en liknande bild i en något annan form och teknik i samband med valet 2010.


 © Björn Carlén: "UPPDRAG 2022 (Alt I)", digital painting 90 x 60 cm.
Den diagonal skuggtexten över bilden finns givetvis endast här. Den är till för att försvåra förfalskningar och kopieringar.

De politiska blocken är gjorda som "hästar" i form av schackpjäser. De står också på ett stort schackbräde. Moderaterena, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har övervägande blå, blågröna inslag. Det finns inslag av gult och det motiveras av att Sverigedemokraterna nu finns i den borgerliga gruppen, men också för att få in mer rytm i bilden. Det andra blocket (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) har mest rött i sin häst, även om där också genom miljöpartiet får in en del grönt och gult.
Centerpartiet hör inte hemma någonstans så de har blivit representerade som en fristående tvåfärgad schackpjäsbonde.

Hästarnas höga färgstyrka och de två standaren ger en känsla av tornerspel. Folket som skall vinnas symboliseras med de små vita kloten. Den borgerliga gruppen verkar mindre men det beror endast på att den "hästen" står litet längre in i bildrummet. Den blågula vimpeln har medvind och den rödgröna fladdrar i motvind. "Rattarna" på husväggen har formen av svenska 10-kronor. Det är ju med våra pengar makthavarna styr.

Bilden heter "Uppdrag 2022" Det här är alltså min tolkning av vad som händer vid valet 2022. Vem som får uppdraget att styra Sverige 4 år framåt.

Ännu så länge har jag endast gjort en bild 90x60 cm stor i tekniken digital painting. Bilden är alltså i sin helhet gjord direkt i datorn och sedan utskriven med en Epson storformatskrivare. Beroende av intresse kan jag tänka mig att sälja bildrätten eller att göra en upplaga i olika storlekar. Kontakta mig om intresse finns. KONTAKT

4 juli 2021

Idag var det vernissage på Dalslands Konstförenings Sommarsalong. Enligt tradition har denna vernissage alltid varit på midsommarsöndagen men av någon anledning hade styrelsen valt att förlägga den till den 4 juli istället. Synd för normalt var det många hemkommande som firade midsommar hos nära och kära och då på söndagen också passa på att besöka Sommarsalongen. Denna gången var det glest med folk. Det var mest utställande konstnärer och konstföreningens styrelse som var där.

Under öppningen tilldelades konstföreningens avgående kassör, Vivi Ann Gidebratt, ett diplom som bevis på att hon från och med den 4 juli nu var hedersmedlem i Dalslands Konstförening. Vivi Ann har varit kassör i väldigt många år. Själv valdes jag in som medlem i Dalslands Konstnärsförbund 1968 och redan då fanns hon med i Dalslands Konstförenings styrelse dock inte som kassör.

Vivi Ann Gidebratt får sitt diplom som bekräftar henne som hedersmedlem

 

Glest placerad publik under vernissagen

De visades 74 verk av 27 medlemmar i Dalslands Konstnärsförbund. Själv hade jag med tre bilder ur sviten "Nostalgiska minnen". ("Entrén till Liljevalchs oktober 1975", "Några av Dalslandskonstnärerna på Liljevalchs 1975" och hur konstnärerna hängde inne i Liljevalchs konsthall. De bilderna finns lite längre ner på den här sidan.

 

3 juli 2021

I morgon, sön 4 juli, har Dalslands Konstförening vernissage på Sommarsalongen i Steneby konsthall i Dals Långed. Det stod inget om detta i PD idag. Jag undrar om styrelsen inte haft någon kallelse till pressvisning? I Åmål kan jag endast se affischen på biblioteket. Den borde ju vara ute på alla offentliga platser för affischer.

 

26 maj 2021

Inbjuden till Statens konstråds portfoliopresentation med tre-fem bilder. Ingen bild skulle kosta mindre än 20.000 kr.

Först skulle man presentera sig och i korthet tala om vad man åstadkommit i konstsammanhang. De fick mina bilder och text som en PDF-fil som jag digitalt skulle presentera på 15 minuter

Det blev ungefär så här:

Björn Carlén (f.1935) 86 år om ett par månader
Bor i Åmål, Dalsland
Hemsidan adress: www.bjorn-carlen.se
Godkänd för F-skatt och är momsregistrerad.

Målare och grafiker.
Arbetat varje dag med grafik och måleri under 67 års tid.
Medlem i KRO, Grafiska Sällskapet, KC-Väst, Dalslands Konstnärsförbund, Svenska Konstnärer. BUS m.fl.

Utbildning
Konstfackskolan i Stockholm 1953-59
Kortare utbildningar datorgrafik vid Umeå universitet 1985 och 1991

Utställningar
417 utställningar (139 separat, 47 grupp och 231 samlings).
Av separatutställningarna har 6 varit i Stockholm, 3 i Göteborg och 3 i Malmö.
De flesta samlingsutställningarna har varit jurybedömda. 7 gånger på Liljevalchs Vårsalong, 4 gånger SMTG, Krakow, Polen + anslutna utställningar i Torun, Nürnberg, Rio de Janeiro, Wien, Falun.
Grafiktriennaler i Fredrikstad 1999.
I Sverige 1983, 1989, 2014.

Representerad
351 verk fördelade mellan Statens konstråd, landsting, regioner, kommuner och kyrkor.

Offentliga Utsmyckningsuppdrag
7 utsmyckningsuppdrag, Sjukhus, bostadsfastigheter, kyrkor.
Dalslands sjukhus entré
4 operationsdörrar på Ryhovs sjukhus i Jönköping (tävling).
Laminatutsmyckning i Karlstad lasarett.
Entréer och trapphus i tre fastigheter i Åmål.
Karlbergsgymnasiet i Åmål (Matsal, lärarrum och entrékorridor).
Åmåls kyrka och Mo kyrka.

_________________________________________________________________________________________

Jag presenterade 4 projekt.       Projekt 1. Pentatyk (Alt I) (fem bilder som hör ihop) Varje delbild är 90 x 60 cm

© Björn Carlén: För samtliga ovanstående bilder

(Digital painting). Något om tekniken.
Mina digitala bilder är inte några reproduktioner. Bilderna är gjorda direkt i datorn. Målarpenseln och ritverktygen är de som finns i "Photo Shop". Här gör jag ungefär samma jobb på skärmen som jag annars gör med penseln och airbrush-sprutan på duken när jag gör en målning.

Vid utskriften med Ultra-chromebläck samt det nya K3- och HDR-bläcket får jag minst 75 års hållbarhet i normal belysning utan att färgerna förändras något alls. Tester visar på ännu bättre resultat. Det finns nog ingen färg för grafik (med undantag för svart) som har lika bra hållbarhet.

Bilderna är utskrivna på canvas. (Epson Water Resistant Matte Canvas, 375 gram) i en Epson Surucolor P 7000 med Epsons originalfärger (hållbarhet minst 75 år i normalljus utan någon färgförändring). Tester visar ännu längre tid.
Sedan upplimmade på skummad PVC och fernissade (sidenmatt yta) i två lager.

Rengöres med dammvippa och vid behov med en fuktad Wettextrasa.

Ramarna är Nielsen aluminiumramar: Profil 33, matt svart
Framsidans bredd är 4 mm och djupet är 25 mm.

___________________________________________________________________________________

Den här pentatyken handlar om en psykiskt påfrestande händelse i mitt liv. Bör läsas från vänster till höger.
För ett antal år sedan drabbades jag av en cancer i vänstra njuren. Efter tillfrisknandet tillkom den här bildserien.

SOS
Den 6 cm stora tumören i vänstra njuren resulterade i en sjunkande "själ" som sänder ut en SOS-signal. Tre korta, tre långa, tre korta.
(Platon beskriver psyket-själen som sfärisk).

FEARFUL
I väntan på operation. Först koll om det går att operera, så att cancern inte var spridd. Tog flera veckor. Ångestkänslor. "Döstädning". Jag kanske dör snart.

PREPARATION
Kroppen skiktröntgas. Samtal med läkare och sköterskor tre dagar före operationen kommande måndag. Vi var endast åldringar som träffade läkarna den dagen. Frågade om det fanns en tanke med det, typ måndagsexemplar.

HEALING
Operation måndag morgon. Kniven skar ett långt skär från framsidan på bröstet och ca 30 cm snett bakåt på vänster sida. Vänstra njuren inkl. tumör plockas bort.

Strålen på bilden är inte endast kniven utan också den healing jag blev utsatt för från en konstnärsvän.

De blå banden markerar identifieringsbandet man får på sjukhus för att inte förväxlas.

RISING
SOS-sfären byter färg, vänder och strävar uppåt.
Redan på fredagen samma vecka kom läkarteamet och sa att allt som hade med tumören att göra nu var borta. Jag kunde fara hem. Ingen strålning, inga cellgifter. Fantastiskt bra och roligt för mig. Jag fick längre tid att leva och göra bilder.

_____________________________________________________________________________________

Projekt 2. Är exakt samma med undantag av att formatet är mindre.

Upplagan är också 7. Varje bild är här 60 x 40 cm. Samma typ av montering och inramning.

Hela sviten kostar 23.000 kr (inkl. moms 12%)

_____________________________________________________________________________________

Projekt 3. © Björn Carlén: SORTIE (triptyk)  Akryl. 3 st 60 x 60 cm. Inramad med svart ram. Nielsen profil 22.

Bilderna (triptyken) handlar om gränslandet mellan liv och död. Den omtalade tunnelupplevelsen i tre olika stadier.

Raymond A Moody (amerikansk läkare och psykolog, 77 år) har tillsammans med andra läkare under ca 30 års tid forskat i nära dödenupplevelser (NDU). Hans första och mest kända bok är "I dödens gränsland", utgiven 1974. Senare böcker är "Frågor vid livets gräns", utgiven 1977 och "Ljuset ur tunneln", utgiven 1988.

I den vänstra bilden har jag delvis dolt ljuskällan och bilden blir då något ångestbetonad medan bild två (den mittersta) visar på lätthet och frid. (Man ser hela ljuskällan). Kroppen lyfter och tar emot ljuset. I den tredje bilden lämnar man sitt skal och själen far vidare in i en spiral mot en ny värld.
Längst fram, nertill i bilderna, finns ett liggande kors (taukors). Men korset fungerar här inte bara som kors utan också som tröskel som i sin tur bland annat är symbol för gränsen mellan det profana och andliga.

Om man kisar med ögonen på den högra delbilden bildas en embryo-form. Alltså en reinkarnationstanke.

Triptykens pris är 50.000 kr (inkl. moms 12%)

____________________________________________________________________________________________

Projekt 4. © Björn Carlén: ALFA - OMEGA Akryl ( Rowney Acrylic) inpressad i laminat. 124 x 95 cm

Här har jag velat skildra hur det ser ut vid "tunnelns slut", vid porten till himmelriket?

Något med SJU bör det nog vara. 7-talet spelar en märklig roll i mänsklighetens historia. SJU finns nästan överallt. I talesätt, i folktron, i sagor och myter, inom musiken, inom konsten, inom filosofin och inte minst inom religionen.
"Veckans sju dagar." "Världens sju underverk." "Rom byggdes på sju kullar." "Sju feta och sju magra år." "Snövit och de sju dvärgarna." Sju utslagna aklejor (Jungfru Maria)." "Sju brev och sju församlingar." "Sju änglar och sju basuner." "Den sjuarmade ljusstaken." "Skalans och spektrats sju toner." Pythagoréerna älskade sju-talet. Sju var för dem det fulländade talet. Allt som utgjorde en perfekt helhet måste bestå av sju delar.
Alltså himmelrikets port borde också på något sätt vara förenat med sju, så en "mjuk sjustjärna" blev det.
De två yttre blå cirklarna på bilden är sista öppningarna i tunneln.

  Bilden kan rengöras med allt från dammvippa till vatten till thinner (om det skulle behövas).

Pris 43.000 kr (Inkl. moms 12%)

 

6 maj 2021

Har just nu gjort affischen till Dalslands Konstförenings Sommarsalong. Egentligen gjorde jag den här affischen redan på 1980-talet. Sedan var den med många år tills någon 2015 tyckte att den skulle bytas, vilket jag tyckte var dumt. Det är bra att ha en tydlig signal som återkommer år efter år. Nu har föreningen upptäckt att ha olika affischer varje år inte var bra, så därför en ny variant av den gamla som sedan kan användas i fortstättning. Det blir bara tider som ändras.

Klicka på affischen om du vill ha den som PDF-fil. Då kan du skriva ut den och placera i något/några "skyltfönster" i din hemtrakt.

 

26 april 2021

Jag gjorde också en sammanställning av hela 40-års-jubileet. Med foton på alla medverkande, inte bara konstnärerna. Bilder på alster får jag inte visa förrän konstnärerna har varit döda i 70 år, så det är endast några egna som jag kan visa på nätet. Bildens storlek är 60x106 cm. Upplaga 4 ex.

När man tittar i den här utställningens katalog och ser på priserna så förstår man att konstnärerna idag får betydligt mindre för sitt arbete än för 46 år sedan. Enligt SCB:s konsumentprisindex (KPI). har priserna höjts med 459,3% (mars 2021). En målning som 1975 kostade 5.000 kr (det fanns många sådana) skulle idag kosta 27.965 kr.

 © Björn Carlén: "Dalslands Konstförenings 40-årsjubileum på Liljevalchs 1975". Blandteknik. Ingår i sviten Nostalgiska minnen. Klicka på bilden för tydlig text. Kommer då som PDF-fil (med skyddstext). Eftersom det är en stor fil kan det ta lite tid innan du har den på skärmen.

 

24 mars 2021

Vid den här tidpunkten, 1975, hade Dalslands Konstnärsförbund eller som det hette då "Dalslands Konstförenings Konstnärssektion" 37 medlemmar. Några av dessa visas på den här digitala bilden. På väggen bakom gruppen hänger Otto Hesselboms "Vårt land" och till höger två bilder av Olof Sager-Nelson. ("Fosterbröderna" och "Flickhuvud". Utgångspunkten till den här bilden har även här varit ett foto men hela bilden är sedan förändrad och målad i datorn.

 © Björn Carlén: "Några av Dalslandskonstnärerna på Liljevalchs 1975". Ingår i sviten Nostalgiska bilder.

Stående från vänster; Lizzie Olsson Arle, Sixten Lundbohm, Georg Suttner, Gunilla Kjellstedt, Ragnar Hult, Thyra Salomonsson, Maria Ruth, Svea Högfeldt, Pelle Blom, Carl-Göran Hagberg, Arnold Axelsson, Karin Inger Persson, Lars-Erik Ohlsson.   (Sittande); Marianne Fosselius, Björn Carlén, Carleinar Tellwe, Algot Galle, Arne Isacsson, Eva Isacsson

Idag lever endast 5 av dessa konstnärer

 

16 mars 2021

Har nu fortsatt med nostalgiska bilder. Denna gången från 1975. Det var det året Dalslands Konstförening fyllde 40 år. Ordförande Gunnar Ohlsson hade ordnat så att Dalslands Konstnärsförbund samt en del av deras föregångare fick disponera hela Liljevalchs. Fantastiskt! Jag har gjort en digital målning på entrén till Liljevalchs Konsthall. Affischeringen såg inte riktigt ut så här. Det var endast affischer på väggen till höger om entrén. Här har jag utgått från ett foto som sedan är omgjort. Man kan här se att det var snö i Stockholm den 18 oktober 1975. Jag håller också på med att göra ett gruppporträtt på några av deltagarna. Den bilden kommer om någon vecka.

 © Björn Carlén: "Entrén till Liljevalchs Konsthall 1975" Ingår i sviten Nostalgiska bilder.

 

6 mars 2021

Ny bild klar. Denna gången är det Stig Blombergs HARPOLEKAREN OCH HANS SON. Stig Blomberg levde 1901-1970.

Jag utgick från ett foto som jag tog i Jönköping 2017. Därefter gjorde jag en digital målning med utgångspunkt från fotografiet.

Tanken är att jag skulle vilja ha med den här bilden i en svit nostalgiska bilder från 1950-talet. Jag växte upp i Jönköping och hade en del av min skolgång på läroverket i Jönköping. Skolan heter i dag Per Brahegymnasiet men det är samma byggnad och den ligger granne med Jönköpings rådhuspark där den här slulpturen placerades samma år som jag började på läroverket 1947.
Jag gick förbi det här verket minst två gånger per dag under 5 års tid. Här har jag ingen parkmiljö ditmålad och inte heller de hus som finns mot nordost (affärsfastigheter och järnvägsstationen). Men Vättern, normalt skymd av husen, är med, vilket är viktigt.
Jönköpingsförfattaren Viktor Rydberg hade den utsikten när han fick inspiration till dikten "Gläns över sjö och strand" som ingår (utan titel) i "Vapensmeden" där också "Harpolekaren och hans son" finns. (" Luften tung och dagen varm. Hed jag haft att vandra, gossen på min ena arm, harpan på min andra, harpan trött på strängalåt, sonen trött vid sanddjup stråt").

På bilden har jag också tydligt markerat vad skulpturgruppen heter, "HARPOLEKAREN OCH HANS SON" och att det är Stig Blomberg som skulpterat samt vilket år skulpturen är gjord. Jag har också fått samtycke av Stig Blombergs dotter, Jane Fredlund att producera bilden på nätet.
Klicka på någon av bilderna för mer information.

    

Harpolekaren och hans son. Skulpterad av Stig Blomberg 1947. Digital painting av Björn Carlén 2021.


10 jan 2021

 TILL SALU    FÄRGPATRONER TILL EPSON STYLUS PRO 7900 med flera modeller 7700-9900

Enligt www.epson.se passar Patronerna till alla Epson Stylus Pro-skivare från modell 7700 till modell 9900. Min modell var Epson Stylus Pro 7900.
Jag säljer dessa patroner på grund av byte av skrivare. Köparen betalar frakten (Postnord). Säljs som en post till högstbjudande. Minimumpris är 7000 kr. Priserna är inkl. moms.Skriv till min mail bjorn.carlen@gmail.com om vilket pris du kan ge. Jag hör av mig till högstbjudande senast 20 januari 2021.
Ange namn, epostadress och telefonnummer.

Fyra originalpatroner till Epson Stylus Pro 7900 ligger oanvända i originalförpackningarna. Det finns även två st original Maintenance tanks oanvända. (Behållare för överflödsfärg).
Färgerna är:
Vivid Light Magenta T5966 350 ml 1590 kr
Light Black T5967 350 ml 1740 kr
Yellow T5964 350 ml 1590 kr
Matte Black T5968 350 ml 1740 kr
2 Maintenance tank 790 kr
____________________________________
Värde 7450 kr

Utöver dessa finns 6 påbörjade originalpatroner med i snitt ca 76,5% färg kvar.

Cyan (1859 kr) T5962 210 ml 1115 kr Orange (1590 kr) T596A 227 ml 1031 kr
Light Cyan (1871 kr) T5965 315 ml 1683 kr
Vivid Magenta (1590) T5963 322 ml 1462 kr
Green (1590 kr) T596B 210 ml 954 kr
Light Light Black (1740) T5969 322 ml 1600 kr
____________________________________
Värde 7845 kr

Totalt värde 15295 kr

Klicka på bilden för PDF-fil (mer lättläst)

18 dec 2020

 

Det dröjer nog innan man kan göra islyktor igen. Den här är från tidigare år.

 

18 dec 2020

Två nya bilder på gång. Inte riktigt klara ännu. Jag har hållit på i mer än en månad med dem. "NOSTALGI 50-TAL" och "SVÄVANDE" Bägge handlar om Östbergs konditori i Jönköping. Min farfar och två av mina farbröder (Allan och Folke) drev det här konditoriet. Allan var framför allt marsipanmästare och Folke skötte mest administrationen. De hade ett 30-tal anställda, konditorer, expedit- och serveringspersonal. Allan och Folke syns på "Nostalgi-bilden" Nertill på den bilden ser man deras ingraverade firmamärke på en silverskål som man serverade glass i. Clementinen endast för att bygga upp en bild.

Den andra bilden, "SVÄVANDE" visar en silverkaffekanna. Det var sådana de hade i serveringen. Här har jag gjort den som en surrealistisk bild genom att kannan, en silverbägare och en clementin svävar i luften ovanför brickan. Ville testa en sådan här speglingsbild.

Allt i de bägge bilderna, med undantag av fotot av Allan och Folke, är målat i datorn. (Digital painting).

   

 © Björn Carlén: "NOSTALGI 50-TAL"                            © Björn Carlén: "SVÄVANDE"

 

12 okt 2020

Det här trevliga brevet fick jag från Kjell Fredriksson. Det var en lite försenad gratulation på min 85-årsdag. I brevet fanns också ett antal afforismer. Han brukar då och då skicka sådana. Väldigt uppskattat. "Bevingade ord är sådana ord som är bortflugna när man bäst behöver dem". "I alla sammanhang är det nyttigt att då och då sätta ett frågetecken efter sådant som du länge tagit för givet". (Bertrand Rusell). "Människan lever ständigt i tiden mellan en bättre framtid och de gamla goda tiderna" (Henrik Tikkanen) etc. etc

1 okt 2020

21 medlemmar i Dalslands Konstnärsförbund hade lämnat in bilder. Två av dessa var nyinvalda, Annie Lindgren och Annika Saglien. Jag visar ett par av deras verk här.

Annie Lindgren: "Adam och Eva", stengods

Annika Saglien: "Själasamlaren" och "Midas dotter" Bägge figurerna i patinerat stengods

Själv tog jag med samma serie som jag nyligen hade haft på min separatutställning fast här i ett annat format.

Egentligen ingår 5 bilder men eftersom vi bara får visa fyra tog jag bort en.

Björn Carlén: "SOS", "FEARFUL", "PREPARATION", "RISING" (Alt III på alla)

 

26 sep 2020

Nu är utställningen "GRAFISKA TEKNIKER" slut. Det såldes 31 verk av 75 utställda vilket jag är väldigt nöjd med.

Hur många som besökt utställningen har jag dålig koll på. Visserligen fanns en gästbok, men som vanligt är det få som skriver sitt namn där.

Tack alla ni som var där och tack för all hjälp jag fick av Åmåls Konstförening KONSTBILD 82.

 

22 sep 2020

Nu är det endast fem dagar kvar på utställningen i Åmåls konsthall

 

16 sep 2020

"Så synd! Det var just den bilden jag hade tänkt att köpa och nu är den såld," är kommentarer jag ofta hör från utställningsbesökare när de ser en bild rödmarkerad. Lugn - bilder som har en röd "såldprick" betyder inte att bilden är slutsåld. Eftersom det är grafik finns det en upplaga, dock väldigt liten. Den minsta versionen i ovanstående bildsvit har 14 ex i upplagan medan de större har en upplaga på 7 ex. På en del andra bilder är det endast en upplaga på 3 ex. I katalogen hittar du alla storlekar, priser,upplagor och hur många ex som är till salu.

På ett bord i konsthallen finns också en pärm med information om alla utställda bilder.

Det finns 21 planscher om grafiska tekniker och 75 grafiska verk på väggarna. På nedervåningen är det digitala tekniker och på övervåningen är det klassiska (etsningar, serigrafier och serifoliegrafier). Utöver alla dessa bilder på väggarna finns det också ett stort antal i "Vaggan".

Skriv gärna i gästboken vid besök. Den finns till höger om trappan. Bredvid gästboken finns också blanketter om man vill bli ny medlem i "Åmåls Konstförening, KONSTBILD 82".
Utställningen är nu inne på sin tredje vecka. Lördagen den 26 september kl 13 avslutas evenemanget.

 

 

 

29 aug 2020

Åmåls Konstförening Konstbild 82s ordförande öppnade utställning i Åmåls konsthall 29 aug kl 12.00. Vernissagen varade 2 timmar och sammanlagt var det ca 50 personer som vågade komma in i konsthallen. De flesta skötte sig exemplariskt när det gäller att hålla avstånd. Själv var jag klädd i overall och övertrycksmask även när jag pratade, vilket jag gjorde ca 30 minuter. Vid stängningsdags hade det sålts 10 bilder.

Till vänster Britt Svarfvar, ordf.

 

 

29 aug 2020

Idag hade PD på nytt en artikel om mig, med anledning av min 85-årsdag på måndag

27 aug 2020

I tisdags hade jag pressvisning i konsthallen och idag hade PD ett fantastiskt uppslag i tidningen. Jag fick två hela sidor. Klicka på bilden så kan du se den som PDF.

24 aug 2020

Nu har jag hängt färdigt utställningen "GRAFISKA TEKNIKER" i Åmåls konsthall. I morgon är det pressvisning.

Det blev hängt enligt planeringen. 75 grafiska verk samt 21 planscher om olika grafiska tekniker. Även hur man gör sina egna tryckramar och sitt tryckbord för screentryck.

När det gäller katalogen är den lite speciell eftersom en stor del av utställningen är bilder gjorda med digitala tekniker vilkjet innebär att verken oftast finns i flera olika storlekar, vilket framgår av katalogen.

Det här är en utställningen som man måste ha lite tid om man vill sätta sig in i teknikerna, men många kanske tycker att det räcker med att betrakta konstbilderna. På nedervåningen är det nästan endast sådana bilder.

Det här är nog den mest arbetskrävande utställning jag haft. Under ca två år har jag planerat, gjort konstbilder, gjort planscherna och texterna och fotat mig själv i alla arbetssituationer. Jag har dessutom gjort en pärm med 56 sidor grafiska tekniker i text och bild. (Finns också i konsthallen). På baksidan av alla konstbilder brukar jag skriva om tekniken, vilka material jag använt (färg, papper etc) samt annan information som tankar kring bilden och ibland processen i ett tryckförfarande. Det innehållet hittar ni i "INFORMATIONSPÄRMEN".

6 aug 2020

Nu har jag gjort klart vernissagekortet till min och Åmåls konstförenings utställning i Konsthallen

 

16 juli 2020

 

Klicka på affischen så får du den som PDF

 

12 juni 2020

Ett verkligt duktigt jobbarteam har nu färdigställt måleriet på vår fastighet Kullen 18 på Nolbygatan 5 i Åmål. Fastigheten är nu i bättre skick än den någonsin varit. Målarna gjorde ett fantastiskt jobb utan något som helst slarv. Allt är perfekt. Jag hade skickat ut anbudsförfrågningar till två Åmålsföretag och ett företag från Karlstad. Karlstadsfirman "Tingvalla Argentur & Handels AB" fick jobbet. De låg bäst i pris och resultatet blev kanonbra.

 

3 juni 2020

Påbörjade ommålningen av fastigheten på Nolbygatan 5.

 

17 maj 2020

Den 18 mars  skulle jag haft en powerpointpresentation om "Deklaration för konstnärer med egen firma". Det hade varit väldigt mycket jobb innan, men i sista sturnd, på grund av "Corona-eländet" blev det i stället en digital presentation på PDF som skickades ut till de konstnärer som hade anmält sig till föreläsningen.

Sedan den tiden har jag dels varit inlagd på sjukhus för en "tia" i rörelseapparaten dels fortsatt med min planering av utställningen i Åmåls konsthall med vernissage den 29 augusti 2020. Hoppas jag skall kunna genomföra den. Det beror på myndigheternas bestämmelse om hur stora folksamlingar som tillåts. Utställningen kommer heta "GRAFISKA TEKNIKER, en konst- och informationsutställning". Utställningen sker med stöd av Sveriges Konstföreningar och med hjälp av Åmåls Konstförening KONSTBILD 82 som också är utställningens arrangör.

21 informationsplanscher och 75 grafiska bilder kommer att visas.

11 feb 2020

Nu har det kommit ännu ett litet barnbarnsbarn. Det är Evelinas äldsta dotter Vanja som fått en liten flicka, ISOLDE. Jag tror hon föddes 6 februari

 

11 feb 2020

Nu har jag gjort klart affischen om deklaration för konstnärer med egen firma. Den 18 mars skall jag prata i konsthallen om ämnet.

22 dec 2019

I dag hade Inga-Britt och jag vår 30-åriga bröllopsdag. Firades med god mat och ett gott glas vin och så tog vi ett foto på hur vi ser ut idag som jämförelse med Bröllopsfotot.

 

 

20 dec 2019

I går fick jag besked om att jag hade sålt en tredjedel av mina 15 utställda bilder i Holland. ("Kunstmaand Ameland"). Fantastiskt roligt. Jag fick också se en del av trycksakerna som var gjorda Alla med min bild på utsidan. Också roligt.

 

18 dec 2019

 

Nu har jag hängt 2020 års galleriutställning. Det är 80 bilder på väggarna och några hundra i "vaggan".

 

17 dec 2019

 

 

19 nov 2019

Det har varit väldigt många besök från Holland på min hemsida. Ca 20 om dagen hela månaden. Roligt.

Jag har gjort en ny bild "BC 2019". Den ingår i jobbet med alla planscher till grafikutställningen jag skall ha nästa år i Åmåls konsthall. Vernissage 29 augusti 2020. Jag visar där bl.a. hur bilden kom till i datorn. Från foto till digital målning.

   © Björn Carlén: "BC 2019", detalj.      Klicka på bilden för mer info.

31 okt 2019

Den 1 nov 2019 är det vernissage på utställningen i Nederländerna. Jag har med 15 bilder. Bland annat den här "I Ching Konstellation". Den bilden har använts till affischbild, inbjudningskort och andra trycksaker. Man känner sig lite hedrad eftersom det inte är en separatutställning utan en stor samlingsutställning med konstnärer och deras bilder från olika delar av Europa.

 

22 okt 2019

Idag fick jag bilder på mitt senaste barn-barns-barn. Alvar heter han och föddes i Stockholm 29 sep 2019 så han är väl ca 2 veckor gammal på fotot. Det var min dotter Evelinas andra barnbarn. Det första är en flicka som heter Julia och är nu drygt två år gammal. Lisa är mamman och pappan heter Joakim.


Foto:Evelina Carlén

 

 

5 okt 2019

Idag var det vernissage i Åmåls kosthall på Dalslands Konstförenings 84:e Höstsalong

Dalslands Konstförenings ordförande, Annica Larsson, öppnade som vanligt utställningen. Vernissagen var mellan kl 11 och 13. Ganska mycket folk tittade in. Försäljningen blev också mycket bra. Inte mindre än 23 verk såldes till en summa av 88.100 kr. Detta gladde konstföreningen och givetvis även de konstnärer som fick sina bilder sålda. Temat var "SPÅR". Några utställare hade hörsammat temat men långt ifrån alla. Här nedan några av de som hade tydliga "spår" i sina verk.

 

3 okt 2019

 

 

23 sep 2019

Yngsta dottern, Evelina, fyller 57 år. GRATTIS Evelina!

 

29 aug 2019

Nu har jag under lång tid arbetat på med mina bilder (planscher) till utställningen "Grafiska tekniker" som jag kommer att ha i Åmåls konsthall om precis ett år, den 29 augusti 2020. Återkommer till dessa så småningom. Senaste veckan har jag gjort bilder till en ny temautställning "SPÅR". Vernissage i Åmåls konsthall 5 oktober 2019.

Om man levde på 1000-talet uppe i Norden och hörde om lejon kanske man framställde dem på det här sättet. Klicka här så får du se baksidan i pdf-version. Då kan du läsa lite om vad jag skrivit. Jag gjorde två versioner "Spår av lejon" och "Spår av lejon 2". Jag har utgått från ett foto som jag tog på plats i Urnes 2017. Sedan har jag bearbetat bilden i 15 färglager samt ett strukturlager + ett lager för mitt logo. I version 2 har lagt in lagren transparenta ovanpå slutversionen.

 

15 juli 2019

I går hände det igen. Översvämning i källaren. Förra gången var djupet ner till golv 19 cm. Nu stannade det vid 12 cm. Kommunen måste fixa den här gatan. Det är ju många fastigheter som drabbas varje gång. Nu kommer det bli stopp i verkstaden åtminstone 14 dagar framåt. De skall börja tömma och sanera i morgon. Sedan blir det en lång torkperiod och senare ommålning av golv. Alla mina arbetsredskap har jag lärt mig att ha minst 20 cm över golvytan.

Samtidigt med detta var vi tvungna att fara till veterinären med "vår" lilla katt Millan. Hon var inte vår utan vi hade tagit hand om henne sedan dryga tre år tillbaka åt en grannpojke som skulle studera på annan ort. Hon hade inte ätit på flera dagar och gömde sig ute i trädgården. Det visade sig att hon led av grav njursvikt och för att hon inte skulle lida allt för mycket borde hon enligt veterinären få somna in. Ett besked som var oväntat. Vi hade ingen aning om att hon var så dålig. Som väl var fick vi tag i ägaren som var hemma i Åmål på sommarledighet, så han fick komma ner till djurkliniken och träffa sin katt en sista gång. Alla var överens om beslutet. Sorgligt var det.

Millan betraktar fåglarna under fågelmataren. Där satt hon ofta.

 

10 juli 2019

Nu har jag bestämt mig för vilka 15 bilder jag skall ha i Ameland (Nederländerna) i november.
Har skickat informationen dit idag. Det blev fyra olika teman. A I CHING (1-3) - B Mönsterlika konstbilder (4-7) - C En "Medical History" (8-12) - D Några bilder knutna till Tarot och Astrologi (13-15)

 

27 juni 2019

I söndags, midsommarsöndagen den 23 juni, var det traditionsenligt vernissage på Dalslands Konstförenings Sommarsalong, den 56:e i ordningen. Det kom ganska mycket folk. Betydligt fler än förra året. 24 konstnärer ur Dalslands Konstnärsförbund hade lämnat in 73 verk. Där fanns de flesta tekniker -måleri, skulptur, fotografi och grafk (olja, akryl, akvarell, krita, och digitala tekniker). I vanlig ordning öppnade ordförande Annica Larsson utställningen och fortsatte i samma anförande med överlämnandet av Dalslands Konstförenings konstnärsstipendium för 2019 till Elisabeth Wennberg. Egentligen hade Elisabeth fått det redan på årsmötet den 14 april, men då hade hon inte haft möjlighet att närvara. Nu fick hon också en blomsterbukett från konstföreningens styrelse.
Efter Annicas meddelande berättade Elisabeth hur hon under året skall använda stipendet till fortbildning i krokiteckning i Frankrike.

Elisabeth får blommar och berättar om hur hon skall använda sitt stipendium

 

Jag hade med "I Ching"-bilder och en av dem var i stereo, därför hade jag också med info om I Ching och hur man betraktar direktstereobilder.


25 juni 2019
En av hårddiskarna på min dator slutade att fungera. Väldigt mycket jobb att föra in alla program igen.
19 juni 2019

På söndag startar 2019 års Sommarsalong i Steneby Konsthall, Dals Långed

 

13-16 juni 2019

Var i Stockholm på utställningsbesök. Träffade samtidigt konstnärskamrater på Lilla Hasselbacken på Djurgårdsslätten.

 

28 maj 2019

På torsdag, Kristi himmelsfärdsdagen, börjar Konstvandringen här i Dalsland. Samlingsutställningen är i Åmåls konsthall tor - sön kl 11-18. Samma tider har jag öppet här på galleriet. Nolbygatan 5. Jag kommer att visa 92 bilder på väggarna och ännu fler i "vaggan". Välkomna!

92 bilder på väggarna

oxh ca 400 titlar i "vaggan".

 

25 maj 2019

I går, fredagen den 24 maj, var jag inbjuden till ett 50-årsjubileum på Stadshotellet i Åmål. Det var de studenter som jag hade för femtio år sedan som hade jubileum. De tog studenten vid Åmåls Högre allmänna läroverk 1959. Anita Bergstedt, den andra kvarvarande läraren var också inbjuden. Ca 80 före detta elever var på plats.

6 april 2019

Har blivit klar med stereoversionen av "I Ching - K'un I-3". Den bilden heter nu "I Ching - K'un I-4 (Stereo)". Jag ändrade från "3" till "4" eftersom jag gjorde en del ändringar både i bilden och i formatet. Klicka på bilden för mer info.

 © Björn Carlén: I Ching - K'un I-4 (Stereo) 

 

28 mars 2019
Idag sa jag upp mitt medlemskap i Grafik i Väst. Deras medlemsavgift (serviceavgift) är nu tre gånger så stor som förra året. 2400 kr per år !!! Det går inte.
23 mars 2019

Mina senaste bilder. Har återkommit till I Ching-bilder. Arbetade mycket med I Ching-temat i början av 2000-talet.

Klicka på bilderna för mer info.

      

 © Björn Carlén: I Ching-K'un I-3                                © Björn Carlén: I Ching-K'un II       

 

16 mars 2019

Såg på nätet att Kunstmaand Ameland hade valt en av mina bilder som affischbild. Roligt. Jag skall vara med där under november månad, Jag kommer att skicka ca 15 bilder (grafik). Bilden på affischen heter "I Ching konstellation". Du kan få mer info om du klickar på meny "Målningar" och där klickar på den lilla bilden som ser ut som på affischen.

 

 

25 feb 2019

Har uppdaterat Konstbild 82:s logga. Man ville att det skulle synas att Konstbild 82 också är Åmåls konstförening.

Nu ser loggan ut så här.

 

24 feb 2019

Har börjat med planscher till en pedagogisk utställning om grafik, "GRAFISKA TEKNIKER", klassiska och mer moderna.

Den utställning kommer att vara i Åmåls konsthall augusti-september 2020. Det kommer var egen grafik men också några andra konstnärers verk i de tekniker jag inte arbetar i. Blandat med de grafiska verken kommer det att vara stora informationsplanscher i storlekarna 50 x 140 cm. De två första är redan påbörjade. Se bild.

30 dec 2018

Har just hängt färdigt 2019 års utställning i galleriet.

92 bilder på väggarna

och ca 400 i vaggan

21 dec 2018

Hej och GOD JUL alla! Det blev en av mina senaste bilder istället för ett julkort i år.

 

11 dec 2018

Vi håller på att byta mattor i köket och i stora rummet. De vi haft började bli ganska slitna. De har varit med i 31 år. Här är en bild på Per Bäck (till vänster) och Patric Doverhorn när de drar ut limmet innan mattan läggs på. Per Bäcks firma heter "Bäcks Golv och Kakel AB" och Patrics heter "Puttes KAKEL-MÅLERI & Renoveringarbeten AB". Bägge firmorna finns i Åmåls kommun.

 

29 nov 2018

Nu har jag gjort ytterligare en bild med ideer från slutet av 1980-talet. Klicka på bilden för mer information.

 

17 nov 2018

Under senaste månaden har jag gjort två nya "I CHING"-bilder. Klicka på bilderna för mer information. För övrigt inget nytt. Jag går som vanligt på gymmet 3-5 dagar i veckan och tränar framför allt för att försöka få mitt högerknä att fungera bättre. Jag har inte kunnat gå nerför i trappor sedan i början av året. Det går om jag tar ett steg i taget, ungefär som småbarn gör. Något bättre har det blivit, men inte mycket.

 

6 okt 2018

Idag var det vernissage på Dalslands Konstförenings Höstsalong i Åmåls Konsthall. 28 konstnärer i Dalslands Konstnärsförbund hade lämnat in 86 bilder (målningar, teckningar, grafiska blad och skulpturer). Temat på utställningen var "mönster". De flesta hade valt temat i sina bildtitlar, men några använde sig av upprepningsidén. Britt-Marie Jern visade exempelvis fyra nästan identiska små porslinshuvuden. Rena mönster såg man nog endast hos Mona Falk. Men tanken med temat var ju att det skulle tolkas fritt. Några valde att inte alls ha anknytning till mönster. Som vanligt var helhetsintrycket att det var en bra utställning. Hängningen var också bra.

Tyvärr var det väldigt lite folk på vernissagen, men det var kanske inte så konstigt eftersom annons och info från pressvisning saknades.


Ordförande Annica Larsson öppnade som vanligt, men kom under talet på att det saknades cider, så vernissagepubliken fick nöja sig med godis. Lars-Erik Ohlsson berättade något roligt för monica eliasson som snart därefter förmedlade historien till en kompis med hjälp av telefonen. Bilden nere till vänster visar Elisabeth Wennbergs och Anne Lindbloms vägg.


Här ser man några av de 86 verken. Längst upp till vänster Gunilla Kjellstedts vägg och nedanför den ett fotografi av Malin Robertson Harén. Till höger i mittenfältet en bild av Björn Carlén. Därunder Marianne Johansson och nederst Mona Falk. Till höger överst ett keramiktorn av Cordula Bielenstein Morich och nedanför två av de fyra porslinshuvudena av Britt-Marie Jern. Längst ner till höger en lite annorlunda bild av Lilian Norman Retamales.

 

 

22 sep 2018


Under de senaste 6 veckorna har jag jobbat med bilder till Dalslands Konstförenings Höstsalong. Sedan ett par år har Höstsalongen delvis varit en temautställning. Första gången var det "Linjer", sedan "Hommage" och nu "Mönster" fast i vilken fri form som helst. Jag har valt att jobba med mönsterliknande konstbilder. De bilder du ser ovan har med prismor att göra. Jag började med att göra modeller i kartong som jag sedan experimenterade med. Den vänstra bilden heter "Staplade tresidiga prismor i motljus". Den mittersta övre bilden heter "Blåvita prismor på grönt fält". Den nedre bilden i mitten heter "24 blåvita prismor på grönt fält". Den högra bilden heter "Sommaren 2018". Kompositionellt är det samma bild som "24 prismor på grönt fält" men här är bilden vänd i 90 grader. Nu har prismorna blivit markiser och fönsteröppningar. Sommaren 2018 var rekordvarm och mycket solsken, därav bildtiteln. I ett par fönsteröppningar har jag placerat människor. De var ju helst inne eller i skuggan under den här sommaren 2018.

"Sommaren 2018". Detalj (det var mer än 30 grader i skuggan)

Nedan ser du några bilder från modellteillverkningen och uppställning av modellerna.

 

6 sep 2018

Håller på att hänga om i galleriet

 

3 sep 2018

Hemkommen från Stockholm där jag varit på galleribesök och framför allt på "ARTIPELAG" ett fantastiskt konstmuseum ute på Värmdö. Inne i museet hade de utställningen "Bloomsbury Spirit". Bilder och foton från och av de engelska kulturpersonligheterna i början av 1900-talet. Namn som Virginia Woolf, Leonard Woolf, Vanessa Bell, Clive Bell, Dunvan Grant, Lytton Strachey och inte minst Roger Fry. Men det fanns många fler också.

Det var svårt att ta bilder på museets exteriör. Museet är ju oregelbundet och i flera plan. Men här är en bild från takterrassen. Runt hela musset finns en skulpturpark ute i den kuperade terrängen. Nu hade jag på grund av mitt dåliga knä svårt att gå hela den turen. Det är ganska stora höjdskillnader

Maria Miesenberger: STILLA RÖRELSE, brons 2012. På Artipelags takterrass, Värmdön

 

27 aug 2018

Nu har jag uppdaterat navigatorn på min Volvo. Det tar mer än en timme i datorn. Man hämtar uppdateringar hos Volvocar och för först över uppgifterna på ett helt tomt 32 GB USB-minne som man sedan, när det är färdigladdat, sätter i ett USB-urtag i Volvons förvaringsbox mellan framstolarna. Sedan måste man köra ca 10 mil innan navigatorn har blivit uppdaterad.
25 aug 2018

Nu var det länge sedan jag skrev här. Härligt att vi äntligen fått regn. Ca 40 mm senaste veckan. Många gånger mer än under hela maj, juni, juli och halva augusti. Då fick vi nästan inget regn alls. Kanske bara 4-5 mm totalt.

Jag har inte hunnit arbeta så mycket med bilder efter Sommarsalongen. Det har mest blivit annat jobb, bl.a. har jag hjälpt Dalslands Konstförening med GDPR-formulär till konstnärerna om samtycke till att vi har personuppgifter och deras bilder på konstföreningens hemsida.

Sedan har jag också fortsatt med mina bild- och textmemoarer. Är framme vid 2015 nu.
En konstbild har jag ändå hunnit med. Det är en stereobild som jag tror jag kan använda till Dalslands Konstförenings Höstsalong i Åmåls konsthall 6 - 27 okt 2018. Jag har även börjat med andra bilder till Höstsalongen. Kommer jag att visa när jag vet hur de skall se ut.

   © Björn Carlén: LJUSSLUSS (Stereo)

 

29 juni 2018

I söndags, midsommarsöndagen den 24 juni, var det traditionsenligt vernissage på Dalslands Konstförenings Sommarsalong, den 55:e i ordningen. Det kom ganska mycket folk. Betydligt fler än förra året. 27 konstnärer ur Dalslands Konstnärsförbund hade lämnat in 84 verk. Där fanns de flesta tekniker -måleri, skulptur, fotografi och grafk (olja, akryl, akvarell, krita, brons, glas, screentryck, koppargrafiska och digitala tekniker). I vanlig ordning öppnade ordförande Annica Larsson utställningen och fortsatte i samma anförande med överlämnandet av Dalslands Konstförenings elevstipendium till Sara Kristiansson. Se nedanstående bilder. Maj-Lis Dolk från styrelsen överlämnade en blomsterbukett.  Stipendiet består i att stipendiaten får delta i en av de konstkurser som Kyrkeruds folkhögskola anordnar som sommarkurs. Stipendiaten får själv välja vilken kurs som passar hen bäst.

Stipendiet ingår en veckas undervisning, helpension och logi i delat dubbelrum.

 

Om man inte har möjlighet att resa till Stenebys Konsthall i Dals Långed kan man gå in på Dalslands Konstförenings hemsida (www.dkf.se) och få se konstbilder från årets Sommarsalong och även från tidigare salonger. Där finns också katalog om konstnärerna, verken, teknikerna och priserna.

 

6 juni 2018

Snart är det inlämning till Dalslands Konstförenings Sommarsalong. Tror att jag kommer att lämna dessa fyra.
"Iris"-bilden och "Blågult" är helt nya. De andra är något äldre. Ingen av bilderna har tidigare visats på någon av Dalslands Konstförenings salonger.  Klicka på bilderna för mer information om titlar, storlek, upplaga och priser.

 

16 maj 2018
Min fasta telefon (nr 0532-14191) har nu upphört. Mitt mobilnr är 0708 350831
15 maj 2018

Konstvandringen i Dalsland är slut för i år. Samlingsutställningen var på Dalslands Konstmuseum i Upperud vilket gjorde att antalet besökare var 51 färre än förra året. 62 intresserade personer var här under de fyra dagarna. Förra året, när samlingsutställningen var i Åmåls konsthall, var det 113 besök. Försäljningsmässigt var det riktigt bra. Nedanstående verk såldes.

21 april 2018

Den 10 maj börjar konstvandringen i Dalsland. Jag är en av deltagarna och har öppet här 10-13 maj kl 11-18. 88 bilder (måleri och grafik) på väggarna och ca 200 i "vaggan".

 

19 feb 2018

Nu var det länge sedan jag uppdaterade den här sidan. Här några händelser sedan den 22 dec 2017:
Gjort enn massa inramningar av grafik till kommande utställningar ("Natur" i Lidköpings konsthall, Konstvandring i Dalsland 10-13 maj)
Gjort synundersökning efter gråstarroperationen samt provat ut nya glasögon. Gjort en skylt till "DATAtEMA" samt en ny dagital paintingmålning till "Natur"-utställning i Lidköping

Klicka på bilden "Lustrafjorden vid Urnes" för mer info

22 dec 2017
God Jul och Gott Nytt År.  Gjorde julkortet idag i sista stund. De små konerna med bokstäverna C,M,B skall associera till de tre vise männen (Caspar, Melchior och Balthasar)

I tisdags gjorde jag en gråstarroperation på mitt vänstra öga. Mitt högra öga fick en ny lins för ca 5 år sedan. Ser betydligt bättre nu. Tack Susanna Olsson, ögonläkare på Uddevalla sjukhus.

20 nov 2017
Jubileumsutställningen "Galleri Carlen 15 år" är nu slut. Totalt var det 66 personer som besökte utställningen. 27 bilder såldes. Ett fantastiskt resultat.
17 nov 2017

Så var det vernissage på galleriet. Blommor från kommunen och från vänner. Det var ju 15-års jubileum. Ca 35 peroner besökte utställningen under kvällen. 14 bilder såldes. Allt var väldigt lyckat. Lite trångt blir det ju ibland när man vistas så många på en så pass liten yta. Vi, Inga-Britt och jag bjöd på Cider och/eller sherry med tilltugg i form av olika små ostsnittar som Inga-Britt bakat samt vanligt tilltugg: Godis, chips, nötter m.m.
Nu fortsätter utställningen på lördagen den 18:e, söndagen den 19:e och måndagen den 20:e nov. Öppet alla dagarna kl 12-17 samt 30% rabatt under alla dagarna.

 

28 okt 2017
7 0kt 2017

Idag var det vernissage i Åmåls konsthall. Det var Dalslands Konstförenings 82:a höstsalong som öppnade. Den kommer att pågå till den 28 oktober 2017. 22 konstnärer deltog med 66 verk. Temat var som jag skrivit tidigare "Hommage". Det blev en ganska bra utställning.

Några publikbilder från vernissagen. I trappan står ordförande Annika Larsson och hälsar välkomna.

Alla deltagarna hade inte brytt sig att arbeta med "Hommage"-temat. Egentligen var det nog bara 4-5 st som engagerat sig, åtminstone om man menar hommage till en person, vilket ju är det vanliga. Utöver mina egna verk som ni kan se längre ner på sidan så visar jag här några tydliga exempel, där man direkt kan se vilken konstnär det är frågan om.

 

 

 

 

5 sep 2017

 

Här är de fyra bilderna som jag tänker lämna in till temautställningen "HOMMAGE" som ingår som del av Dalslands Konstförens Höstsalong. Till vänster "Hommage till Michelangelo". Jag har gjort hans David i regnbågens färger eftersom Michelangelo förmodligen var gay. Nr två är den bild jag visade större den 2 sep. "Hommage till Rogier van der Weyden". Nr 3 "Hommage till nederländskt 1600-talsmåleri" och till höger nr 4 "Hommage till Jean Auguste Dominique Ingres".

 

2 sep 2017

Den senaste tiden har jag hållit på med bilder till en temautställning "HOMMAGE". Nedan ser du en som jag döpt till "Hommage till Rogier van der Weyden". En tidig belgisk renässanskonstnär (1400-1464) som jag alltid beundrat.

Rogier van der Weyden "Bebådelsen", ca 1440. Det är det lilla mycket fina stillebenet uppe i vänstra hörnet som jag alltid gillat. Den fina rytmen från klotform i den högra frukten till karaffen via granatäpplet. Klotformen förändras gradvis.

 

22 juli 2017

S
Foto: © Björn Carlén

Mellan den 13-19 juli gjorde jag en arbetsresa till Norge. Resan gjordes med bil, eftersom många av platserna inte kunde nås med tåg eller buss. 188 mil blev det.

Dag 1 (torsdag den 13/7) började med besök på Vigelandsparken i Oslo. Fotografedrade många av skulpturerna i förhoppning om att hitta sådant som jag skulle kunna använda i mina egna bilder. Därefter tittade vi på Oslos ganska nya Operahus med sin exteriör i vit marmor. 

Dag 2 (fredag 14/7) gick resan till 1100-tals-kyrkan i Borgund. Min tanke var bland annat just att besöka stavkyrkor från 1100-talet. De har ofta fantastisk träsniderier, 1000 år gamla. Ofta ser man här en blandning av hednisk och kristen symbolik. Under färden såg vi flera vattenfall och forsande vattendrag. Besöker också Kaupanger stavkyrka som också är från 1100-talet. Övernattar i Gaupne.

Dag 3 (lördag 15/7) tog vi den lilla bilfärjan från Solvorn till Urnes. (Man fick backa ombord på färjan !). Urnes stavkyrka, byggd 1130, är den äldsta i Norden och har bland annat fantastiska träsniderier som jag tror att jag kommer kunna använda i egna bilder. Från Urnes gick bilfärden på en jättesmal väg i ca 6 mil. Vägen var så smal att möte inte var möjlig mer än på vissa något breddade platser, men vacker var den då den helt följde Sognefjorden.

Så småningom framme vid fjällvägen (RV55) som går över Jotunheimen med en väghöjd på 14-1500 meter och med Galdhögpiggen (2469 m) och Glittertind (2465 m) i blickfånget. Fantastiska bilder. 11 grader varmt i solen. Efter ca 20 mil vacker men ansträngande väg är vi framme i Dombås vid Ottadalen. Sista biten fram till Trondheim går nu på E6:an dit vi anländer kl 20.

Dag 4 (söndag 16/7) besöker vi Nidarosdomen (1140-1320). Kyrkan har vid flera tillfällen härjats av brand. År 1869 påbörjades en stor restaurering av katedralen, som bland annat syftade till att återskapa den rikt dekorerade västfasaden. Arbetet blev i princip färdigt 1965, men inte förrän 2001 avslutades restaureringen formellt. Här fick man tyvärr inte fotografera, inte ens utan blixt. Lite snålt tycker jag. Vi besökte också Trondheims konstmuseum. Inte så imponerande.

Dag 5 (måndag 17/7) börjar resan tidigt mot Lillehammer där vi på eftermiddagen besöker nobelpristagare Sigrid Undset hem (numer ett museum). Vi övernattade i Gjövik, ca 4 mil söder om Lillehammer.

Dag 6 (tisdag 18/7) kommer vi till Halden och bor på ett motell i närheten av Svinesund. Hade tänkt att få några bra bilder på de båda broarna över till Sverige. Lyckades inte så bra med det. For vidare till Strömstad och far ut till Sydkoster för att fotografera "Kostertisteln". Lyckades inte så bra där heller. Skall göra ett nytt försök en annan gång.

Dag 7 (onsdag 19/7) Reser ganska sent från Halden och far över Tanum och hällrisningarna. Är hemma i Åmål framåt kvällen.

 

1 juli 2017

Idag var jag på vernissage på Krokstads herrgård i Säffle. Där hade en före detta elev till mig utställning i galleriet och i parken. Därefter var jag också och tittade på ytterligare en utställning på Galleri 2. Glaskonsten i Säffle vattentorn hade jag heller inte sett tidigare, så där gjorde jag också ett besök.

 

Detalj av Ingalena Klenells glaskonst i Säffle vattentorn

 

29 juni 2017

Den 25 juni var det vernissage på Dalslands Konstförenings Sommarsalong i Dals Långed. Det var betydligt färre besökare än vanligt. Nu var det bara ca 50 personer och 1/3 del av dessa var utställare med respektive. Normalt brukar det vara 150-200 personer på dessa vernissager. Men kanske inte så konstigt. Jag såg varken en annons eller någon affisch i förväg. Ordförande var inte heller på plats utan utställningen öppnades av en ledamot, Marianne Lysell, i konstföreningens styrelse. 29 konstnärer visade 86 bilder.

20 juni 2017

 

I samma stund som jag la in min info kom en affisch från Dalslands Konstförening. Det är ovanstående.

 

20 juni 2017

 

Så här såg Dalslands Konstförenings affisch för Sommarsalongerna ut under många år. I år har jag inte sett någon affisch så jag lägger in den här som info om Salongen.

 

11 juni 2017

Klar med bilderna som jag skall ha med på Sommarsalongen i Steneby Konsthall 25 juni - 20 augusti.

Klicka på bilderna så får du mer info för resp bild.  Ikaros är 100 x 60 cm. Blombilderna 25 x 25 cm.

 

4 juni 2017

I går på pingstafton kl 14 var det vernissage på Dalslands Konstmuseum. Det visades egentligen tre olika utställningar. 30 av Dalslands Konstnärsförbunds medlemmar visade bilder på temat "NATUR" i nedervåningen. På övervåningen var det inget tema. Där visades i stora salen målningar av Lars Daniel Rehn och stora fantastiska skulpturer av Marta Runemark, (dotter till Roj Friberg, 1934-2016). I det lilla galleriet var det också skulpturer av ett annat slag, gjorda av Åsa Holmlund. Utställningarna pågår 3 juni - 23 juli 2017.

Det var den nya museichefen, Jörgen Svensson, som öppnade utställningarna och lät deltagarna kortfattat berätta om sitt konstnärskap.


Rolf Gustafsson representerade Dalslands Konstnärsförbund och pratade om temat "Natur". Till vänster om honom står Jörgen Svensson

 

   
Marta Runemarks Pegasus som här heter "Flygfärdig". I bakgrunden målningar av Lars Daniel Rehn. Till höger detalj av skulpturen "GAMAR" av Marta Runemark.


Ewa Adamsdotter Pettersson till vänster och KG Bratts bilder till höger

 


Gunilla Ekemarks akvareller till vänster, Björn Carléns "Havsörn över Vänern" närmast hörnet på samma vägg. På nästa vägg Rolf GUstafssons landskap i gouache och därfter Hjördis Clemens akvareller.

 

På fondväggen Gunilla Kjellstedts rosor. Därefter Lisbeth Claessons akvarellcollage följt av Christian Aarsruds akryler. Till höger del av Britt-Marie Jerns brons "Skogsrum".

 

1 juni 2017
LÄRODIKT 1 JUNI
av Caj Lundgren (Kajenn)

Var glad min själ åt vad du har,
nu har du hundra sommardar,
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar,
då har du nittionio kvar,
och någon blir den största.
Ge noga akt på var du står,
imorgon är med ens igår,
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får,
är hundra sommardar per år,
imorgon är den andra.
29 maj 2017
Konstvandringen är slut för det här året. Jag hade 113 personer på besök. Betydligt bättre än förra året men ändå sämre än när samlingsutställningen var i Åmåls konsthall förra gången, 2015. Då hade jag 165 besök.
17 maj 2017

Nu äntligen har jag gjort klart hängningen här i galleriet till årets KONSTVANDRING. Samlingsutställningen är i Åmåls konsthall 25 -28 maj. Alltså traditionsenligt öppnande Kristi himmelsfärdsdgen den 25 maj kl 11.00. Vill ni ha förhandsinfo om medverkande konstnärer hittar ni det på konstvandringens hemsida. www.konstvandring.nu

Ateljéerna, verkstäderna och samlingsutställningen är öppna dagligen kl 11 - 18

Här hos mig visar jag 71 bilder på väggarna och ännu mycket mer i "vaggan". Blandade tekniker: Akryl, Serifoliegrafi, Digital Print och Digital Painting. I vaggan också serigrafier och etsningar. Dessutom kör jag en 15 minuters nonstop-presentation om hur jag arbetar med digitala tekniker. VÄLKOMNA !

 

12 april 2017

För några veckor sedan grävde Åmåls stadsnät ner fiberkablar på Nolbygatan utanför vår fastighet. Nu var det dags för asfaltering efter grävningarna. Just den dagen regnade det som man kan se.

 

8 april 2017

Idag var jag och tittade på Liza Johansson utställning i Färgelanda Konsthall. Imponerad av Lizas bilder. Mycket välstämda nyanser. Svampkonsulent och konstnär i en och samma person. Hon fixar både papper och färg av svamp och lavar.

 

 

3 april 2017

I dag var jag nere i Uddevalla och tittade på den stora och väl gjorda utställningen om Göteborgskoloristerna. Den pågår hela sommaren och är väl värd ett besök.

 

30 mars 2017

Idag fick vår sista katt, Ossi, lämna jordelivet. Efter en längre tids sjukdom klarade han sig inte längre, så kl 9 i morse fick han somna in nere på Smådjursveterinärens bord. Men han var hela tiden lugn och visade inga stess-symtom. Insomnandet gjordes också mycket varsamt. Han blev väl omhändertagen och det sköttes lugnt och fint. TACK!

Mycket tråkigt är det när en familjemedlem dör.

Den 8 juni förra året var det vår andra katt, Jussi, som plötsligt blev väldigt sjuk, som om han hade fått en strok eller något liknande. Ramlade omkull och kunde inte äta. Samma vetierinärstation skötte också hans avlivande. Även då gjorde personalen ett fint jobb. Lika lugnt och fint som nu.

De här två katterna, som var halvbröder, kom till oss en sen höstdag 2005. De bad helt enkelt att få komma in och bo hos oss. Jussi, den svarta katten, var ca ett år äldre än Ossi som då inte hade fyllt året. Jag gjorde en liten bildserie när de försökte komma in i huset på egen hand. Ossi hoppade upp till handtaget för att kunna öppna. Han visste redan då att man gjorde så för att få upp dörren.

Här är Ossi som liten år 2005 (vänstra bilden) och hur han såg ut den 28 mars 2017, två dager före sin död. (högra bilden)

 

29 jan 2017

Under senaste tiden har jag gjort en annorlunda bild. Nästan en naturbild. Skall under juni månad vara med på en temautställning "NATUREN" på Dalslands konstmuseum. Vernissage lördagen 3 juni.

Klicka på bilden för mer information

 

31 dec 2016

"The Fall" är en anna bra serie (på NETFIX). Också en kriminalhistoria men en irländsk-brittisk sådan. Den började 2013 och säsong tre gjordes 2016. Serien är skapad av Allan Cubitt, regisserad av Jakob Verbruggen och har Gillian Anderson i huvudrollen. Serien skildrar polisen Stella Gibsons (G. Anderson) jakt på en kvinnomördare som härjar i Belfast i Nordirland. Serien börjar med att den erfarna polisveteranen Gibson tillfälligt omplaceras från Metropolitan poliskår till Nordirland för att leda och överse utredning av ett antal mord på framgångsrika kvinnor i Belfast.

24 dec 2016

Under senhösten fram till nu har jag för ovanlighetens skull sett på ganska många TV-serier. En av de bästa var serien med namnet 24. Kiefer Sutherland spelar huvudrollen som Jack Bauer i denna Golden Globe och Emmy Award-vinnande dramaserie där hela säsongen sker under ett dygn, med var och en av de 24 pulshöjande avsnitten som täcker en timme och presenteras i realtid. Den finns i 9 säsonger och är fantastiskt spännande hela tiden. Den sista säsongen var 2014 men alla finns ännu på VIAPLAY.

En anna serie jag sett är "BLINDSPOT". Ett konspiratoriskt kriminaldrama som kretsar kring en kvinna som hittas på Times Square, utan minne och med kroppen täckt av mystiska tatueringar. Inte lika bra som "24" men absolut sevärd. Finns också på VIAPLAY

 

 

Till nuvarande AKTUELLT-sida

   Händelser under 2010     Händelser under 2011        Händelser under 2012       Händelser under 2013

Händelser under 2014          Händelser under 2015       Händelser under 2016