© Björn Carlén: "Tungt på tunt" 
 Texten över bilden finns givetvis endast på webbsidan. Den är till för att försvåra kopiering och förfalskning
 
Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Bildyta
Ramstorlek
Pris
720
Tungt på tunt

Björn Carlén
Akryl på duk
130 x 100 cm
131 x 101 cm
49.200 SEK

Klicka här om du är intresserad av köp.

Något om bilden

              

När Kina den 17 februari 1979 invaderade Vietnam, berördes jag i likhet med många andra av en stark oro. Var detta starten på ett nytt och kanske sista världskrig? Hur skulle Vietnams bundsförvant dåvarande Sovjetunionen förhålla sig?

Associationsvägen kom jag fram till bilden "PÅ RANDEN" (vänstra bilden). Kina var ju en av världens stormakter, en av världens stöttepelare som nu började röra på sig. Såsom pelaren eller riktigare kolonnen nu står, fungerar den fortfarande som stöd, men skulle den flytta sig, om än så litet, ytterligare utåt, skulle den falla och en katastrof vore ett faktum. En stor och mörk släpande skugga faller på postamentet och den lilla människan, själen (här som oftast i mina bilder symboliserad med ett klot) kan inget göra. Eftersom det tar lång tid (ca 125 timmar) att göra en bild som På Randen, så hann Kina att under tiden dra sig ur Vietnam och världskrigsfaran var just då över, men medan jag arbetade med bilden associerade jag vidare genom kolonnerna, så denna bild gav i sin tur upphov till en hel serie bilder (här visas några) med temat demokratins uppkomst och fall. (Kolonnen associerade till Grekland, Grekland till demokratins födelse etc.). "GRYNING" och "LOCKELSE" hör till de första bilderna i serien. "REKVIEM" (näst längst till höger) blev den sista. Däremellan upprepade sig historien när dåvarande Sovjetunionen invaderade Afghanistan den 27 dec 1979. "PÅ MARSCH", bilden längst till höger i raden, blev då en upprepning av "PÅ RANDEN", men här med endast en kolonn och den var röd.

© Björn Carlén: "På randen", akryl 90 x 115 cm
© Björn Carlén: "På marsch", akryl 90 x 120 cm
Ännu en gång kom temat in i mina bilder. Det var när öststaterna frigjorde sig 1990. Då försökte man införa västerländsk demokrati i länder utan demokratisk grund. Därför gjorde jag postamentet väldigt bräckligt i bilden "TUNGT PÅ TUNT". Även några grafiska blad har nyligen tillkommit med det här temat. Senast Digital Paintingbilden "Augusti 2014"