© Björn Carlén: "Ariadnes garn"
Texten över bilden finns givetvis endast på webbsidan. Den är till för att försvåra kopiering och förfalskning
 

Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Upplaga
Tryckpapper
Färgfabrikat
Bildyta
Passepartoutstorlek
Ramstorlek
Pris monterad och inramad

328
Ariadnes garn

Björn Carlén
Serifoliegrafi (handkolorerad serigrafi)
46
Hahnemühle 400 gram grafikpapper
Sericol Paperline och Rowney Acrylic
600 x 425 mm
770 x 575 mm
776 x 581 mm
7.400 SEK

Klicka här om du är intresserad av köp

 

 

 

Info om ramar

Något om bilden

Enligt sagan fick Theseus ett glimrande svärd och ett garnnystan av Ariadne. "Du kan säkert slå ihjäl Minotaurus med svärdet, men för att hitta ut ur labyrinten måste du fästa trådändan på detta garnnystan vid ingången och nysta upp härvan medan du går inåt. Sedan kommer du att kunna finna din egen väg tillbaka. Ingen som tidigare trätt in har hittat ut."

Om man ser på så kallade kretenska labyrinter (antika), borde Theseus inte behövt någon Ariadnetråd, eftersom man inte kan gå vilse i sådana. Det tar bara tid att komma fram. Jag har tidigare gjort en sådan labyrintbild, "Utväg", som Du ser avbildad här ovanför. Det är den vanligaste typen av labyrinter och det var också denna form som kristendomen införlivade i sin symbolvärld, exempelvis i Chartreskatedralen i Frankrike.

        

I den här bilden, "Ariadnes garn", har labyrinten en mängd återvändsvägar. Man kan alltså gå vilse här och kan säkert behöva en tråd för att hitta tillbaka till in-ut-gången. Jag har kallat bilden för Ariadnes garn, inte Ariadnes tråd. Ett garn kan man fastna i. En stump av garnnystanet sticker upp ur figurens högra bakficka. Själva byggnaden har samma plan som informationen på husväggen till höger om ingången.

Labyrinter har med fruktbarhet, frälsning eller död att göra. Formen har sitt ursprung för ca 5000 år sedan och finns eller har funnits hos de flesta kulturer i hela världen, även om den är mest förekommande i länderna kring Medelhavet.

Jag har skrivit mer om labyrinter och om "Theseus-Ariadne"-myten vid bilden "Utväg

Vill du se bildens baksida i samband med montering och inramning, klickar du här
För att komma tillbaka hit klickar du sedan på tillbakapilen uppe till vänster på sidan med PDF-filen.