Arbete från 1969-77. (Ett litet urval bilder av de ca 120 som gjordes under den här perioden). Den här är gjord 1973

      

   Björn Carlén: "Konformitet"

Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Bildyta
Tillverkningsår
R87
Konformitet

Björn Carlén
Akryl på pannå
76 x 49 cm
1973

 

 

 

Vid den här tiden läste jag mycket Alvin Toffler och framför allt Erich Fromm. De skriver bland annat om den konformitet som vi människor utsätter oss för. Om jag är lik alla andra i så gott som allt får jag "vara med i gruppen". En jämlikhet i avindividualiseringens tecken där endast små obetydliga variationer är tillåtna. Detta stämde då och gör fortfarande, kanske ännu mer nu än på 1970-talet. På bilden ser alla små själar lika ut och är tätt sammanslutna i gruppen. De små avvikelserna är färgskiftningarna. Eftersom jag inte gillar denna hypersociala gruppstruktur spolar jag ner den i ett trattformat hål.

Tyvärr ser man även denna konformitet bland konstnärerna. En grupp som man tycker skulle kunna stå emot. Hur anpassat är inte konstutövandet idag i förhållande till de som "bestämmer". Dåligt blir det ofta också eftersom förebilderna är dåliga. Det som fordras för att bra konst skall komma till stånd är utöver känsla, komposition och rytm även DISCIPLIN, KONCENTRATION, TÅLAMOD och VILJA.
Utan disciplin blir livet sammanhangslöst, förvirrat och okoncentrerat och det ser man tydligt i mycket av det som skapas idag.
Vi beundrar idrotts-mäns/kvinnors prestationsförmåga. Ingen tror väl att de skulle nått sina resultat utan just disciplin, koncentration, tålamod och vilja. Varför har vi inte samma krav på konstnärer? Varför låta sig bli lurad av kejsarens nya kläder.