Arbete från 1969-77. (Ett litet urval bilder av de ca 120 som gjordes under den här perioden). Den här är gjord 1969

      

   Björn Carlén: "Rymd  II"

Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Bildyta
Tillverkningsår
R72
Rymd  II

Björn Carlén
Akryl på duk
98 x 88 cm
1969

 

 

Något om bilden

1961 blev Alan Shepard den förste amerikan som färdades i rymden. Det var en kort rymdresa. Endast 15 minuter lång. Men den påverkade nog oss alla mycket starkt. Snart skulle amerikanerna kunna resa och landstiga på månen. Mellan 1968 och 1972 gjordes flera resor dit i det så kallade Apolloprojektet.
Jag gjorde under dessa år en hel serie bilder med rymdmotiv. 27 stycken tror jag det blev, alla är sålda.

Något om tekniken
Det här var en av mina första airbrushmålningar. Jag skar schabloner i "kartplast" som jag fäste på den krederade pannån. Så skar jag ut de former som jag hade "längst in i rummet, bilden". Nu fick det inte bli fel eftersom skåror efter kniveggen syntes i pannån. När airbrushningen var klar tog jag bort plasten och placerade dit en ny. Så höll jag på lager efter lager. Jag kom vid den tiden inte på någon annan metod.
1976 vidareutvecklade jag tekniken. I stället för pannå använde jag målarduk som under processen placerades på en järnvägg. Nu kunde jag fästa schablonerna, som nu var i kartong, med magneter. Det förbättrade tekniken avsevärt. Billigare material blev det också. Precisionen blev mycket exakt.
I dag jobbar jag i princip med samma teknik men digitalt.

Från och med 1960 fram till mitten av 70-talet såg signaturen ut så här (CN). Oftast utan årtal. Under en kort period skrev jag ut hela namnet följt av årtal ( "Björn Carlén -75"). Från 1976-77 har jag, med några få undantag, på mina målningar haft mitt logo som signatur.