Arbete från första tiden i Dalsland 1963-68. Gjord 1967

   Björn Carlén: "Mörker"

Katalog nr 
Titel

Konstnär
Teknik
Bildyta
Tillverkningsår
R61
Mörker

Björn Carlén
Olja (mattfernissad blank lack)
110 x 108 cm
1967-68

 

 

Något om bilden.

Den visades första gången i samband med en separatutställning i Åmåls konsthall under november 1968. På den tiden var jag "konkretist". Läser man min programförklaring i katalogen från den utställningen, så är det ganska många punkter som inte stämmer med hur jag arbetar idag.

Exempelvis:
"Jag vill ha bilden befriad från perspektivets rumsillusion". (Stämmer inte alls idag).

"Jag vill befria linjen, ytan och formen från att föreställa ett föremål och istället själva fungera som föremål, KONKRETA BILDELEMENT". (Stämmer inte idag).

Det märks att jag var påverkad av Neoplasticismen och Mondrian som i sin tur väl hade fått influenser i Platons bok FILEBOS (360 F.Kr) där Sokrates skriver:

"Vad jag vill säga är inte så enkelt. Jag skall därför försöka förklara det närmare. Jag vill tala om formernas skönhet, och jag menar inte, som de flesta människor tror; De levande tingens former eller dess imitationer i målningar. Jag menar däremot raka linjer och kurvor och former gjorda av dessa, platta eller som volymer, utförda med passare, linjal eller vinkel, om du förstår vad jag menar. Dessa former är inte vackra av någon speciell orsak eller därför att de har någon uppgift, som andra ting, utan de är alltid vackra på grund av sin natur och ger oss sitt eget behag, helt fria från påträngande önskningar. Färger av samma slag är också vackra och ger oss en liknande njutning".

Till höger visar jag i förminskning omslaget till utställningskatalogen. Priset på bilden var då, 1968, 1.500 kr